ANASAYFA arrow right Güncel

Etikette olmayan her ürüne bin 500 TL ceza yazılacak

Etikette olmayan her ürüne bin 500 TL ceza yazılacak
YAYINLAMA: 24 Aralık 2023 / 20.09
GÜNCELLEME: 24 Aralık 2023 / 20.10

Ticaret Bakanlığı, Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımladı. 1 Ocak tarihinden sonra geçerli olan yönetmeliğe göre lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara yer alması zorunlu olacak.  

 

İl Ticaret Müdürü İsmail İncesoy, “Lokanta, restoran, kafe ve benzeri işletmeler denetim yapacağız. Fiyat listesini asmayan işletmelere cezai müeyyide uygulanacak. Örneğin; bir kafe 10 çeşit içecek varsa bu içeceklerin 7’sinin fiyatı yazıyorsa, 3’ünün yazmıyorsa yazılmayan ürünler için ceza yazılacak. Her ürün için bin 500 TL ceza kesilecek” dedi. 

Fiyat etiketi zorunlu olacak

Yönetmeliğe göre hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde işyerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, vatandaşın kolaylıkla görülebileceği ve okuyabileceği noktalara asılacak ya da konulacak.

Tüketicilerden çok sayıda şikayetler alındı

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada lokanta, restoran, kafe ve benzeri işletmelerin sunduğu mal ve hizmet fiyatlarında, enflasyon oranının ve maliyetlerin çok üzerinde, devamlı şekilde fiyat artışları yapıldığı ve bu fiyat değişimlerinin ise fiyat listesi ve tarifeler yolu ile tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilerek ekonomik çıkarlarının korunması amacının gerçekleştirilmesine engel olunduğuna ilişkin son dönemlerde çok sayıda tüketicilerden şikayetler alındığını vurguladı.

1 Ocak’tan sonra restoran, kafe ve pastanelerde yeni bir dönem başlayacak

Yeni yıl ile birlikte lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde yeni bir dönem başlıyor. 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile tüketicilerin yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde daha işyerine girmeden tarife ve fiyat listelerini görebilmesi, fiyat karşılaştırması yaparak tercihte bulunabilmesi sağlanması ve ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesi hedefleniyor.

Artık her vatandaş ürünlerin fiyatını görebilecek

İncesoy, “Daha önceleri masalarda karekod uygulaması vardı. Ancak birçok vatandaşın bu karekodu kullanma şansı yoktu. Bazı işletmeler ise fiyat etiketi asmıyordu ya da hiç kimsenin göremeyeceği bir yere koyuyorlardı. Artık böyle bir durum söz konusu değil. 1 Ocak tarihinden sonra fiyat etiketi kapının girişindi, masa üstünde, vatandaşın görebileceği bir yerlere asılacak veya konulacak. Vatandaş ne yiyeceğinin fiyatını görecek” dedi.

Sektörlerde fiyat istikrarı sağlanacak

1 Ocak itibariyle fiyat denetimlerine başlayacaklarının sinyalini veren İncesoy, “Restoran, kafe ve pastaneler tüm hazırlıklarını yapsın diyerek uygulama yılbaşından sonra başlayacak. Yeni uygulama sayesinde vatandaş hangi işletmede uygun ürün satıldığını bilecek. Ayrıca sektörlerde fiyat istikrarı sağlanacak. Vatandaşımız şikayetlerini ALO 175 numaralı tüketici hattına ve Ticaret İl Müdürlüklerine bildirebilirler” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *