ANASAYFA arrow right Güncel

Ev kurma maliyeti bir yılda 2 kat arttı, 600 bin TL'yi geçti

Ev kurma maliyeti bir yılda 2 kat arttı, 600 bin TL'yi geçti
YAYINLAMA: 13 Nisan 2024 / 16.53
GÜNCELLEME: 13 Nisan 2024 / 16.53

Düğün sezonunun başladı ancak evlenecek çiftler yüksek enflasyon nedeniyle fiyatların altına ezildi. Düşük taksit sayıları ve kredi zorluğu nedeniyle zorlanan çiftler ucuz ürüne yöneldi. Evliliğin ortalama maliyeti ise 600 bin TL'yi geçti.

Türkiye'de enflasyon her geçen gün artarken gıda, giyim, beyaz eşya gibi ürünlerin fiyatları da katlanıyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonu başladı ancak düğün alışverişi yapan çiftler maliyetlerin altında eziliyor.

Geçen yıl ortalama kalitede eşyalarla bir ev kurmanın maliyeti 300 bin TL civarındayken bu yıl 450-500 bin TL’yi buldu. Düğün masraflarını da ekleyince evlenmenin maliyeti 600 bin TL’ye yaklaştı. Fiyatlar artarken ekonomide sıkılaştırma politikaları doğrultusunda taksit sınırlaması getirilmesi ise beyaz eşya ve mobilya üreticilerinin tepkilerine neden oluyor. Üreticiler geçen yıllara göre düğün alışverişinde talebin düştüğü ve çiftlerin ucuz ürüne yöneldiğini belirtiyor.

Düğün alışverişi de bahar aylarında başlıyor. Ancak bu yıl yüzde yüze yakın artan enflasyon bu yıl evlenecek çiftlerin en büyük sorunu. Cumhuriyet'e konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Elektrikli Ev Aletleri Komisyonu Başkanı Fadıl Hekimoğlu, alışverişlerde hareketliliğin başladığını belirtti. Ancak beklenen seviyelerde olmadığını anlatan Hekimoğlu, “Geçen yıla göre de düşük. Fiyatlar beyaz eşyada yüzde 60-65 civarında arttı. Mobilyada biraz daha fazla” dedi.

Ayrıca taksit sınırlamasının tüketiciyi zorladığını da belirten Hekimoğlu şunları söyledi: “Perakende veya toplu alımlarda özellikle çeyiz alımlarında düşük taksit sayısı ve kredi zorluğu tüketiciyi oldukça zorluyor. Bu konuda bir gevşeme gerekli. En azından 12 taksit yapılabilir. Esnaf için de kart komisyonları düşürülebilir. Bu konuda kamu bankaları öncülük etmeli. Öte yandan zaruri ürünlerde bir KDV indirimi de gelebilir. Buzdolabı, fırın gibi ürünlerde yüzde 20 olan KDV yüzde 10’a çekilebilir."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *