ANASAYFA arrow right Güncel

Fıstık potansiyeli ürettiğimizin 5 katıdır

Fıstık potansiyeli ürettiğimizin 5 katıdır
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.25
Türkiye'nin ilk Antep fıstıklı çikolatası Damak ve TEMA Vakfı'nın Gaziantep'te birlikte gerçekleştirdikleri, fıstık üretiminde verimliliği ve kaliteyi artırmayı hedefleyen "Fıstığımız Bol Olsun" projesi kapsamında yapımı tamamlanan ve Gaziantep halkının oyları ile seçilen fıstık heykeli Maarif Meydanı'nda törenle açıldı.
Fıstık heykelinin açılışı törenine KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek, TEMA Vakfı Genel Müdür Vekili Dr. Hikmet Öztürk ile vatandaşlar katıldı.
Fıstık heykeli yapımı, Türkiye'de 100 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Nestle'nin TEMA Vakfı işbirliğiyle sürdürdüğü "Fıstığımız Bol Olsun" projesinin bir parçası olarak gerçekleşti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Hizmetleri Daire Başkanı Sema Marangoz'un da destek verdiği projede; heykeltıraş Necati Can tarafından tasarlanan üç farklı heykel halkın oylamasına sunuldu ve oylamada en fazla oyu alan tasarım, şehri temsil eden fıstık heykeli olmaya hak kazandı.
Ağustos ayı boyunca devam eden heykel seçimine Gaziantepliler yoğun ilgi gösterdiler. Şehrin birçok noktasına kurulan oy kullanma stantlarının yanı sıra üniversite öğrencilerinden oluşturulan gruplar, belirlenen bölgelerdeki tüm ev ve iş yerlerini kapı kapı gezerek heykel seçiminde halkın oy kullanmasını sağladı.
Oylama tarihlerinin sona ermesiyle birlikte en fazla oyu alan heykel törenle Maarif Meydanı'na dikildi. Törende bir konuşma yapan Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek, "Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı; ayrıca sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamayı amaçlayan projenin uygulaması için Nestle olarak yaklaşık 1 milyon 500 bin TL'lik bir yatırım yapmayı öngörüyoruz" dedi.
Türk halkının gönlünde çok özel bir yere sahip olan, Türkiye'nin ilk Antep fıstıklı çikolatası Damak markası için de ayrı bir önem taşıyan Antep fıstığının, Türkiye'deki üretim potansiyeline henüz ulaşamadığına dikkat çeken Devrim Cöbek sözlerine şöyle devam etti: "Dünyada Antep fıstığı üretim miktarı ortalama 550 bin ton civarında bulunuyor. Türkiye olarak 102 bin ton yıllık üretimle; 222 bin ton üreten İran ve 130 bin ton üreten ABD'nin ardından dünyada üçüncü sıradayız. Oysa ülkemizin üretim potansiyeli bunun 4, hatta 5 katı olarak ifade ediliyor. Bu büyük potansiyeli, ancak Türkiye'de halen kullanılmakta olan geleneksel tarım yöntemleri yerine modern anlamda tarım işletmeciliği ve verimli üretim alışkanlıklarına kavuşulmasıyla mümkün. Türkiye'de üretilen Antep
fıstığının sadece yüzde 10'u çikolata üretiminde, büyük bir kısmı ise kuruyemiş ve tatlılarda kullanılıyor. 'Fıstığımız Bol Olsun' projesiyle bölgede yaşayan 100 bin insanın yaşam seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunarak, hem ekonomik hem de sosyal anlamda bir katma değer sağlayacağımıza inanıyoruz."
Fıstık Festivali'nin açılış gününde anlamlı bir projeyi imza atıldığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, "Fıstığımızı Dünya'ya tanıtmak istiyoruz. Fıstığımızı tanıtırken şehrimizi de tanıtmak istiyoruz. Bu projenin gerçekleşmesine vesile olan yetkililere teşekkür ediyorum. Gaziantep'in değişik yerlerine fıstık heykeli yapmak bizim de projemizdi. Birçok heykelin, maketin heykelini gördük. Fakat hiçbiri bunun kadar hoşumuza gitmedi. Bugün ilkini yapıyoruz. inşallah bundan sonra
şehrin değişik yerlerine insanların görebilecekleri yerlere fıstık heykeli koymayı hedefliyoruz" diye konuştu. İHA

resim
Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek fıstık heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektirildi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *