ANASAYFA arrow right Güncel

GAP Bölgesi yatırımlarının bütçedeki payı yüzde 14’e yükseldi

GAP Bölgesi yatırımlarının bütçedeki payı yüzde 14’e yükseldi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.10
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.10
Gaziantep’te düzenlenen GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti


Toplantıda GAP Eylem Planı ile ilgili bir konuşma yapan Yılmaz, “Son yıllarda sizlerin de şahit olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bunun nedeni Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında başta sulama olmak üzere temel altyapı yatırımlarının, ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlayacak eylem ve projelerin büyük bölümünün tamamlanması amacıyla 2008 yılında uygulamaya konulan GAP Eylem Planı’dır. Eylem Planı kapsamındaki gelişmeler GAP’taki genel gerçekleşmeleri öngörüldüğü şekilde hızlandırmıştır. GAP Eylem Planı ile birlikte öncelikle GAP Bölgesi yatırımlarının merkezi bütçe içindeki payı yüzde 7’den yüzde 14’e yükselmiş, dolayısıyla 2007 yılında yüzde 62,2 olan GAP’ın genel nakdi gerçekleşmesi dört yılda yüzde 86’ya ulaşmıştır."
Bu gelişmeleri dört ana başlık altında özetlemek istediğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Bunlar sulama, enerji, sosyal - fiziksel altyapı ve ekonomik göstergelerdir. Sulama alanında kayda değer ve somut gelişmeler sağlandı. Bölgede sulamaya açılan alan 272 bin 972 hektardan 370 bin 418 hektara ulaşmış, sulama yatırımlarındaki fiziki gerçekleşme yüzde 14’ten yüzde 20,3’e yükselmiştir. Ama asıl önemli olan, yıllardır barajlarda depolanmış suyu alana taşıyacak sulama ana kanallarının inşaatına başlanmış olmasıdır. Plan döneminde toplam uzunluğu 639 km olan ve 498.728 ha alana hizmet edecek ana kanalların inşaatına başlanmış ve büyük bölümü 2012 yılı sonunda tamamlanma aşamasına gelmiştir.”
270 bin hektar alanı sulayacak sulama şebekelerinin proje yapımlarının bitmek üzere olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 yılında inşaat ihaleleri yapılacaktır. Böylece yeni plan döneminde sulamaya açılan alan miktarı da hızla artacaktır. Sulama yatırımları ile eşzamanlı ve koordineli olarak gerçekleştirilen ve 2,1 milyon hektar alanı kapsayan toplulaştırma çalışmaları da 2012 yılı içinde bitirilecektir. Enerji yatırımlarında tamamlanma aşamasına gelindi. GAP kapsamındaki enerji yatırımlarında fiziki gerçekleşme yüzde 74 düzeyini korumaktadır. Ama Eylem Planı kapsamında inşaatı devam eden ve Dicle Irmağı’nın en büyük barajı olan Ilısu Barajı ve HES’in tamamlanmasıyla birlikte bu oran yüzde 90’ı aşacak ve Cizre Barajı’nın yapımının da önü açılacaktır."
GAP kapsamındaki santrallerin hâla ülkemizin hidroelektrik üretiminin yarısını sağladığını anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Sosyal altyapıda ilerlemeler sağlandı. Eğitim, sağlık, istihdam, sosyal koruma gibi toplumsal gelişmenin temelini oluşturan alanlarda da gerçekleştirilen yatırımlar ile sosyal göstergelerde hızlı ve olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. Okullaşma oranları artmakta, ülke ortalamasına yaklaşmaktadır."
Bölgede yeni kurulan üniversitelere destek verildiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Derslik ve merkezi birimlerin tamamlanması ile fakülte sayısı, program sayısı ve üniversiteye kabul edilen öğrenci sayısı artmış, hem de öğrenciler daha modern koşullarda eğitim olanağına kavuşmuştur. Hastanelerimizde nitelikli oda sistemine geçilmeye başlanmış, sağlık hizmetlerinin sunumu ve kalitesi yükselmiş, buna bağlı olarak sağlık göstergelerinde de iyileşme gözlenmiştir. GAP illerinde 2008 yılında yüzde 78,8 olan hastanede doğum oranı, 2011 yılında yüzde 91,2’ye yükselmiştir. Anne ölüm oranı 2008 yılında yüz binde 38 iken, 2011 yılında yüz binde 19,7'ye düşmüştür. Bebek ölüm oranı 2009 yılında binde 20 iken, 2011 yılı sonunda binde 14'e düşürülmüştür. Kadınlar, çocuklar, gençler, engelliler, yaşlılar gibi her kesimden insanımızın toplum kalkınmasına entegrasyonunu sağlamak ve yaşam standartlarını iyileştirmek amacıyla sosyal güvenlik kurumları oluşturulmuş, çeşitli programlar düzenlenmiştir. İlk defa GAP Bölgesi’nde uygulanmaya başlanan Sosyal Destek Programı (SODES) ile meslek edindirme, sosyal içerme, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler gibi alanlarda hazırlanan projeler desteklenmiştir. Bölgenin altyapı yatırımları önemli ölçüde tamamlanmıştır. Eylem Planı döneminde yapılan bin 500 kilometre il ve devlet yolu ile bölgenin karayolu ağı iyileştirilmiştir. Bölgeye doğalgaz arzı sağlayacak beş boru hattı inşaatından ikisi tamamlanmış, Adıyaman Kahta ilçesine doğalgaz arzı sağlanmıştır. Kilis doğalgaz boru hattı inşaatının 2012 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır."
Bölgedeki bütün illerin içmesuyu şebekesinin yapıldığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Adıyaman ve Kilis içme suyu projeleri tamamlanmıştır. Sanayi altyapısını geliştirmeye yönelik 13 organize sanayi bölgesinden 6’sı, 11 küçük sanayi sitesinden 4’ü tamamen, 2’si kısmen bitirilmiştir. Bölgedeki yatırımların artması ekonomik göstergelerde de olumlu değişikliklere neden olmuştur. TÜİK verilerine göre; 2009 yılında GAP Bölgesi’nde yüzde 17,4 olan işsizlik oranı, 2011 yılında yüzde 11,7’ye düşmüştür. Dış ticaret rakamlarına baktığımızda, GAP Bölgesi, yaklaşık 1.800 ihracatçı firması ve ülkemiz toplam ihracatından aldığı yüzde 5,1’lik pay ile Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinin önünde 5. sırada yer almıştır. 2010 yılı ile kıyaslandığında yüzde 34’lük ihracat artışı gerçekleşmiştir. Bölgenin ihracatı ve toplam ihracattan aldığı pay 2011 yılında 2008 yılına göre yüzde 58,1 oranında artmıştır”
GAP’ı daha ileriye taşımayı hedeflediklerini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgedeki bu gelişmelere ve birçok eylemde hedeflere ulaşılmış, hatta aşılmış olmasına rağmen, plan kapsamındaki bazı projeler henüz tamamlanamamıştır. Sulama projelerinin tasarımı ve ihale sürecinin tabii olarak uzun sürmesi, sosyal koruma alanındaki bazı yatırımlar, öğrenci yurtları, spor tesisleri için arsa bulunamayışı dolayısıyla yer değişikliği yapılması gibi etkenler bu tür yatırımların gerçekleştirilmesinde gecikmelere neden olmuştur. Diğer yandan, geçen beş yıllık süre içerisinde bölgede önemli değişimler ve gelişmeler yaşanmıştır. Önümüzdeki dönemde yenilikçi, sürdürülebilir, ekonomik ve toplumsal gelişmeyi hızlandırıcı, istihdam artırıcı yeni projeler ve programlar geliştirerek uygulamak bölgesel gelişmeye büyük bir ivme kazandıracaktır. Bölgenin rekabet gücünü artırmak, katma değeri yüksek ürünlere yönelmek ve oluşturulan katma değerin önemli bir kısmının bölgede kalmasını sağlamak, altyapıya yapılan yatırımlarla doğan potansiyeli tam olarak kullanmak ekonomik kalkınmaya hız verecektir. İnsanı hedef alan, çevreye duyarlı, sürdürülebilir, gelir eşitsizliğini giderici, dezavantajlı alanları ve grupları önceleyen programlar ve projeler geliştirmek toplumsal refah ve huzurun önünü daha çabuk açacaktır. Kısacası, bugüne kadar yapılan yatırımların hızlandırıcı etkisini yeni uygulamalarla daha da artırarak GAP’ı daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Bu nedenle Eylem Planı’nı revize diyoruz."
Kalkınma Bakanlığı’na çalışmalarından dolayı teşekkür eden Bakan Fatma Şahin ise, “Bakanıma ve çalışma arkadaşlarına şu ana kadar en iyi teşviki çıkartan ekip olarak teşekkür ediyorum. Biz iktidar olduğumuzdan beri 3. kez teşvik çıktı ama bu teşvik il bazlı ekonomik ve sosyal kriterleri temel almış, gittiğiniz zaman bütün şehirlerde var" dedi.
Bakanların konuşmasının ardından toplantı basına kapalı gerçekleşti. Toplantıda 3 ilden gelen üst düzey yetkililer bölgelerinde yürütülen GAP Eylem Planı hakkında sunum gerçekleştirdi.İHA


resim
Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerini kapsayan GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı’na Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep ve Adıyaman Milletvekilleri, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Kilis Valisi Yusuf Odabaş, Ankara’dan gelen üst düzey yöneticiler, 3 ilin bürokratları ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *