ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep, obezitede ilk sıralarda yer alıyor

Gaziantep, obezitede ilk sıralarda yer alıyor
YAYINLAMA: 30 Mayıs 2023 / 20.56
GÜNCELLEME: 30 Mayıs 2023 / 20.57
Gaziantep’te Avrupa Obezite Günü dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara uyarılarda bulunan uzmanlar 3 beyaz olarak nitelendirilen tuz, un ve şekerden uzak durulması gerektiğini belirtti

Avrupa Obezite Haftası nedeniyle Yeşilsu Parkı’nda açılan stantta sağlıklı beslenme ile obezitenin getirdiği sağlık sorunlarına dikkat çekildi. Şahinbey İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Eğitim Hemşiresi Şenel Işıklar, obezitenin yol açtığı sağlık sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Her şeyin çoğu zarar

Gaziantep’in Türkiye genelinde obezitede ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Şahinbey İlçe Sağlık Müdürlüğünde görev yapan Hemşire Şenel Işıklar, “Her şeyin çoğu zarar. Fazla yediğimiz zaman yürüyüşümüz, egzersizimi ve sporumuzu artırırsak obeziteden kurtulabiliriz ve sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam ederiz” dedi.

Halkımızın standa olan ilgisi büyük

Bir haftadan beri sahada olduklarını sosyal tesis ve okullarda farkındalık eğitimleri verdiklerini kaydeden Işıklar, “Obezite denilince aklımıza şişmanlık geliyor. Şişmanlık ise ömrün kısalmasına neden oluyor. Dolayısıyla Avrupa Obezite haftasıyla ilgili fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için stant açtık. Standımızı gören vatandaşlarımız geliyor. Onların tansiyonlarını ölçüyoruz. Yani halkımızın ilgisi yüksek” açıklamasında bulundu.

Yediklerimiz azaltıp hareketlerimizi artırmamız gerekiyor

Işıklar, “Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlığı bozacak şekilde vücutta aşırı bir şekilde yağ birikmesi olarak tanımlanırken, erkeklerde yüzde 15-20, kadınlarda ise yüzde 25-30 vücutta yağ oluşturuyor. Bunun için de farkında olmamız ve aktiviteye dikkat etmemiz lazım. Eğer vücudumuzdaki yağ dokusu fazla ise yediklerimiz azaltıp hareketlerimizi artırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

Obezitenin ilerlemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Obezitenin ilerlemesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini sözlerine ekleyen Işıklar, “Obezitenin ortaya çıkardığı hastalıklıların başında hipertansiyon gelirken, sonrasında ise kolesterolün yüksekliği, karın ve bel çevresinde yağ dokusunun birikmesi sonucu vücutta şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Bunun önlemini alabilmek için aktiviteyi artıracağız, beslenmeye dikkat edeceğiz. Sağlık beslenme ve bol su tüketmek çok önemli. Özellikle 3 beyaz olarak adlandırılan un, tuz ve şeker azaltılmalı. Çünkü 3 beyaz insan vücuduna zararlı ve vücutta kiloya neden olan gıdalar. Et, tavuk, kuru fasulye, mercimek, yumurta, B1- ve B6 mineral kaynaklı beslenmemiz gerekiyor. Bu ürünlerden ise bir yetişkinin günlük 1,5 ya da 2 porsiyon tüketmesi lazım” önerisinde bulundu. Âdem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *