ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep su fakiri bir kent

Gaziantep su fakiri bir kent
YAYINLAMA: 14 Nisan 2024 / 16.46
GÜNCELLEME: 14 Nisan 2024 / 16.46

Gaziantep’in su fakiri bir kent olduğunu hatırlatan Peyzaj Mimarları Gaziantep İl Temsilcisi Ersin Özbadem, “Şehrimizin suyunun kilometreler ötesinden geldiğini ve her geçen gün işgücü ücretlerinin arttığını düşünürsek çime alternatif dokular oluşturmak zorunlu hale geliyor” dedi.

İklim şartlarına dayanıklı çalılar alternatif olabilir

Özbadem, “Gaziantep su fakiri bir şehir olması bizi gerek kamusal alanlarda gerekse özel bahçelerde çim alanı mümkün olduğunca azaltmaya yönlendirmeli. Çimin sıcaklık düşürücü etkisini gölge yapan ağaçlarla sağlamaya çalışmalıyız. İklim şartlarına dayanıklı çalılar bu noktada yerine göre alternatif olabilir” şeklinde konuştu.

Dünyada yaklaşık 650 cins ve 10 bin tür çim bitkisi bulunuyor

Yoğun ve sık biçme koşullarında sürekli yeşil kalabilen, mevsim koşullarına rağmen kendini yenileyebilen, toprak yüzeyini kaplayan bitkilere çim bitkisi adı verildiğini sözlerine ekleyen Özbadem, dünyada yaklaşık 620 cins ve 10 bin tür çim bitkisi bulunduğunu ve bunlardan e sadece 50 tanesinin çim alanlarında kullanıldığının altını çizdi.

Arazinin çim ekimine uygun ve elverişli olması gerekiyor

Çimin pahalı olduğuna dikkat çeken Özbadem, “Arazinin çim ekimine uygun ve elverişli olması gerekiyor. Özellikle alanın tamamını homojen şekilde sulayabilecek doğru bir sulama sistemi kurulumu önem arz ediyor. Sonrasında ise yüzeyinde su birikmesini engelleyecek çok düzgün bir tesviye yapılması ve bölgenin iklimine göre seçilen çim tohumu veya rulo çim uygulamasının yapılması lazım” açıklamasını yaptı.

Çim alanları yılda 14 ve 16 defa biçilmesi lazım

Çimin sulanmasının, biçilmesinin ve beslenmesinin doğru ve zamanında yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Özbadem, “Emek ve para harcayıp çimi geliştiriyoruz, yine emek ve para ile tekrar biçiyoruz. Bu işlemler zamanında yapılmadığı takdirde alanda deformasyonlar gözlenebilir. Hava şartlarına göre çim alanları yılda 14 ve 16 defa biçilmesi lazım. Bu yapılan işler ciddi bir bütçe gerektirdiğinden “En pahalı halı” unvanı çim için dünyanın her yerinde geçerli” ifadelerini kullandı.

Her biçimde çim bitkisinin önemli bir kısmı doğru ekipman ile kesilmeli

Çim alanlarının 15 Haziran ile 15 Eylül arasında metrekareye 8 litre su verilmesi önerisinde bulunan Özbadem, “Çim bitkisi hücreleri su ile dolu olduğu zaman çim alan canlı ve sağlıklı görünür. Çim bitkisinin yüzde 85’i sudan oluşur. Bu su miktarı yüzde 60’ın altına düşerse ölüm gerçekleşir. Çim üzerinde yüründüğünde veya çim biçme makinasının lastik izlerinde bulunan çim hızlı bir şekilde eski haline gelmiyorsa çimde susuzluk başlamış anlamına gelir. Çimin ihtiyacından fazla su verilirse çim kökleri derinlere gidemeyecek ve çimde hastalık artar. Her biçimde çim bitkisinin önemli bir kısmı doğru ekipman ile kesilmeli” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *