ANASAYFA arrow right Güncel

Gıdanın raf ömrünü uzatacak ambalaj projesi TÜBİTAK desteği aldı

Gıdanın raf ömrünü uzatacak ambalaj projesi TÜBİTAK desteği aldı
YAYINLAMA: 04 Nisan 2024 / 19.32
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2024 / 19.32

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen, ‘2244 Sanayi Doktora Programı’ kapsamında Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Bilimleri Enstitüsü ile Süper Film Ambalaj Sanayi Ticaret A.Ş.’nin birlikte başvuru yaptığı ‘Gıdanın Raf Ömrünü Uzatan Yenilikçi Ambalaj Malzeme ve Sistemlerinin Geliştirilerek Raf Ömrü Belirleme ve İzlemede Yapay Zeka Tabanlı Yenilikçi Teknolojilerin Kullanılması’ başlıklı proje 2023 Yılı 2. Döneminde desteklenmeye hak kazandı.

Projede farklı gıdalar için uygun ambalaj malzemeleri ve sistemlerini geliştirilebilen, bu malzeme ve sistemlerle paketlenmiş gıdaların raf ömrünü belirleyebilen ve izleme süreçlerinde, sensör ve görüntü tabanlı yapay zeka teknolojilerini kullanabilen doktoralı araştırmacılar yetiştirilecek.

Proje ile GAÜN ile gıda ambalaj sektöründe öncü firmalardan olan Süper Film A.Ş. arasında, projeyi kurumsal olarak yönetecek olan GAÜN Fen Bilimleri Enstitüsü aracılığıyla lisansüstü çalışmalarda iş birliği noktasında önemli bir adım adıldı. Ar-Ge merkezine sahip olan Süper Film A.Ş., TÜBİTAK 2244 projesi ile ihtiyaç duyduğu yetkinlik alanlarında üniversite-sanayi iş birliği ile yetişmiş doktoralı AR-GE personelini istihdam edecek. Ayrıca proje ile Üniversite-Sanayi işbirliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda önemli kazanımlar elde edilecek.

GAÜN Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mine Menekşe Yılmaz’ın yürütücüsü olarak yer aldığı projede Gıda Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Kimya ihtisas alanlarında sanayi-doktora tez çalışmaları yürütülecek. Prof. Dr. Çiğdem Aykaç, Doç. Dr. Tolgay Kara, Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt, Prof. Dr. Ayşegül İyidoğan ve Prof. Dr. Hidayet Mazı projede akademik danışman olarak yer alacak. Proje kapsamında 3 farklı ihtisas alanında 5 doktora bursiyerine destek verilecek olup doktora sonrasında firmada istihdamları sağlanacak. GAÜN Fen Bilimleri Enstitüsü projede doktora tezlerinin koordinasyonu, takibi ve diğer akademik işlemlerle ilgili kurumsal olarak görev alacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *