ANASAYFA arrow right Güncel

Girdi maliyetleri çok yüksek Antep’te besici kalmadı…

Girdi maliyetleri çok yüksek Antep’te besici kalmadı…
YAYINLAMA: 13 Ağustos 2025 / 20.05
GÜNCELLEME: 13 Ağustos 2025 / 20.05

Gaziantep’te büyükbaş hayvan sayısının azaldığını vurgulayan Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Şıh Mehmet Bayraktar, şap hastalığının sektöre çok zarar verdiğini belirtti, besi olmayan hayvanların kesildiğini vurguladı

Sektörün canlanması için kredi faiz oranlarının düşürülmesi ve besicilerin istediği kadar ithal hayvan almasının önünün açılması gerektiğini kaydeden Bayraktar, ‘’Şap hayvanı öldürüyor. Dolayısıyla besi olmayan hayvanları kestirdiler. Hayvanın ateşi 40 derece, havanın sıcaklığı 40 derece toplamda 80 derece. Bundan dolayı hastalık bulaşan hayvan üçüncü gün ölüyor. Bu hastalıkla mücadele edebilmek için şap hastalığının ücretsiz dağıtılması lazım. Şu anda bir doz aşı bin 250 TL. 500 hayvanı olan nasıl ilacı alsın? Geçmiş yıllarda olduğu gibi yine şap aşıları ücretsiz olmalı ki besiciler hayvanlarını aşılasın’’ dedi.

Kepeğin kilogramı 9 TL, Ayçiçek küspesinin kilogramı 11 TL

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Bayraktar, ‘’Toprak Mahsulleri Ofisi, kilogramı 10 liradan arpa alıyor. Serbest piyasada ise arpanın kilogramını 12-13 liranın altında satmazlar. Kepeğin kilogramı 9 TL, Ayçiçek küspesinin kilogramı 11 TL, fenni yemin kilogramı 15 TL. Dolayısıyla girdilerimiz yüksek. Yem fiyatlarında bir türlü ortasını bulamıyoruz. Çünkü stokçu piyasada tüm ürünleri topluyor. Borsadan yem alamıyorsun ki stokçu yolda iken almış oluyor. İlerleyen zamanlarda arpa ne kadar derlerse fiyata almak zorundasın’’ şeklinde konuştu.

Besicinin önünü göremediğini kaydeden Bayraktar, ‘’Son bir yılda girdi maliyetlerimiz yüzde 30 oranında artış gösterdi. Bu girdilerin fiyatının ilerleyen günlerde daha da yükseleceğini öngörüyoruz. Şu anda besicinin tek hedefi evine ekmek götürmek. 1980 ve 1990’lı yıllarda Gaziantep, büyükbaş hayvan üretiminde Türkiye’de ilk sıradaydı. Ancak zaman içerisinde bu sıralama değişti ve onuncu sırada olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü artık Kırşehir, Kırıkkale, Konya, Ankara gibi iller. Antep’te besici kalmadı’’ ifadelerine yer verdi.

Hayvan ve yem kredi faiz oranları düşürülmeli

Başkan Bayraktar, ‘’Kentte büyükbaş hayvan sayısı azaldı. Tarım İlçe Müdürlüğü sistemlerindeki kayıtlı hayvan sayısına bakmasınlar. Çünkü besici hayvanını kestiriyor, destekleme alabilmek veya bankadan kredi kullanmak için sistem düşmüyor. Banka, kredi vereceği zaman sistemdeki hayvan sayısını göz önüne alıyor. Bankalardaki hayvan kredi faiz oranları yüzde 22 ama bu oran yüzde 30’u buluyor. 100 bin lira kredi kullanan birisi 60 bin TL kazanmalı ki bankayı ödesin kendisine de para kalsın. Şu anda bir hayvandan 50 bin lira kazanılmıyor. Dolayısıyla hayvan ve yem kredi faiz oranları düşürülmeli’’ değerlendirmesinde bulundu. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *