ANASAYFA arrow right Güncel

Güneş enerjisi panelleri TEİAŞ’a satılacak

Güneş enerjisi panelleri TEİAŞ’a satılacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.43
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.43
Şehitkamil Belediyesi, ‘Doğal Hayat, Doğal Enerji Projesi’ kapsamında hizmete sunduğu güneş enerji panellerini TEİAŞ’a satıyor.
Dülük Baba Tabiat Parkı içine inşa edilen Türkiye’nin en büyük biyolojik göletinin çevresinde düz bir alana yerleştirilen enerji panelleri, elektrik üretimine devam ediyor. Üç parça şeklinde kurulan 170 adet panelde üretilen enerji TEİAŞ’a satılıyor. Türkiye’ye örnek olan projenin mimarı Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, basın mensuplarına projenin uygulandığı alanı gezdirdi. Projenin içeriğiyle ilgili ayrıntılı bilgiler veren Fadıloğlu, 385 bin TL’ye mal olan güneş enerji panelleri sisteminin şu an itibariyle tabiat parkında tüketilen elektriğin yüzde 85’ini karşıladığını söyledi.
Projeyle birlikte doğal enerji elde edildiğini ifade eden Başkan Fadıloğlu, "Doğal enerji elde edebilir miyiz düşüncesiyle yola çıktık. Bu bölgede su yoksunu bir bölge olmaması münasebetiyle taşıma su ile değirmen döndürüyoruz. Mevcut biyolojik göletin devamlı sirküle etmesi lazım. Çünkü enerji gideri var. Bu enerji giderini minimuma indirmek için ne yapmalıyız diye düşündük. Bununla ilgili olarak güneş enerjisinden faydalanabiliriz dedik. Haziran ayında başladık biz burada elektrik üretimine. Amacımız bu projenin yapılabileceğini göstermekti. Bunda da başarılı olduk" diye konuştu.
Güneş enerji panelleriyle, üretilen elektriğin tüketilen elektrik fiyatından daha pahalı olduğuna vurgu yapan Başkan Fadıloğlu, şunları söyledi: "Havanın güneşli olduğu günlerde maksimum 300 kilowatt saat enerji elde ettik. Güneş enerji panellerinden elde ettiğimiz enerjinin tamamı DC akımın AC akıma döndürülerek direkt olarak buradan ulusal ağa veriliyor. Bunun bir avantajı da normal şartlarda güneş enerjisinden elde edilen enerjilerin emisyon değerlerinin sıfır olması münasebetiyle TEİAŞ tarafından pahalıya satın alıyor olması. Bu paneller çevreye karbon salınımı vermediği için alım değeri yüksek. Biz bunun ekonomik değerini başta hesap etmedik. Nedenine gelince; şu anda yatırım maliyetiyle ticari olarak çok fizıbıl gibi görünmeyebilir ama güneş enerji panellerinin maliyetinin düşmesi, inverterlerin fiyatlarının teknolojiyle birlikte düşmesiyle birlikte bu süper bir enerji kaynağı. Kesinlikle başka hiçbir yatırıma gerek yok." İHA

resim
Üç parça şeklinde kurulan 170 adet panelde üretilen enerji TEİAŞ’a satılıyor.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *