ANASAYFA arrow right Güncel

Halep, Gaziantep ve Ravanda Kalesi sanal olarak gezilebilecek

Halep, Gaziantep ve Ravanda Kalesi sanal olarak gezilebilecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.25
Tarihin tanıkları sayesinde bölge turizmi canlanacak
Gaziantep, Kilis ve Halep'teki müzeler, kaleler ve turizm açısından önemli noktalar, ''Tarihin Tanıkları'' projesi çerçevesinde bölge turizminin gelişmesine katkı sağlamak için etkin bir şekilde tanıtılacak. 

GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Çeliktürk, Gaziantep, Kilis ve Halep'in turizm destinasyonu açısından birbirine çok yakın ve etkileşim içinde olan iller olduğunu söyledi. 

Bu 3 kentin tanıtımına katkıda bulunmak için Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında ''Tarihin Tanıkları'' projesi hazırladıklarını, projede Gaziantep İl Özel İdaresi, Halep Ticaret Odası, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortakları olduğunu ifade eden Çeliktürk, şöyle konuştu:''Projede üç kenti birlikte ele aldık. Hedefimiz bu üç ildeki kalelerin, müzelerin ve turizm açısından önemli noktaların etkin bir şekilde tanıtımı. Gaziantep Kalesi, Kilis'teki Ravanda Kalesi ve Halep Kalesi önemli tarihi mekanlar. Projeyle bölgede turizmin gelişmesi ve böylelikle ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunmasını hedefliyoruz. Projenin bütçesi de 186 bin 250 lira olarak belirlendi.'' 

Çeliktürk, bir web sitesi oluşturacaklarını ve burada Gaziantep, Halep ve Kilis ile ilgili bilgiler ve fotoğrafların yer alacağını belirtti. Sitede Halep ve Gaziantep Kalesi ile Kilis'teki Ravanda Kalesi'nin ve müzeleri sanal olarak gezilebileceğini, aynı zamanda müzelerin tanıtılacağını dile getiren Çeliktürk, şöyle devam etti:''Ziyaretçiler sanal ortamda kalelerin ve müzelerin içine girebilecek. Ayrıca sitede bu üç kentin turistik yerleri, kalınabilecek oteller, restoranlar, coğrafi konum ve ulaşım gibi birçok alanda bilgi alınabilecek.Sitede kent planları ve haritalar olacak. Kent planları üzerinde önemli tarihi ve turistik yerler gösterilecek. Tarihi ve turistik alanlarla ilgili filmler hazırlanacak. İnteraktif bir DVD hazırlayacağız. Bunlar İngilizce, Türkçe ve Arapça olarak hazırlanacak. Böylelikle yerli ve yabancı turistler siteden etkin bir şekilde yararlanabilecek. Yürüttüğümüz projelerin en önemli temellerinden birini turizmi canlandırarak sosyal ve ekonomik gelişmeye destek olmak.''

Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi, Türkiye'de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olarak değerlendirilirken, gerek ihtişamı gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehir merkezinde, Alleben Deresi'nin güney kıyısında, yaklaşık 25-30 metre yükselikte, herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerinde yer almakta. 

Gaziantep Kalesi'nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor ancak tarihinin günümüzden 6 bin yıl geçmişe, Kalkolitik döneme kadar giden bir höyüğün üzerinde kurulduğu biliniyor.
1989 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından tahsis edilen ödeneklerle aralıklı yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla Gaziantep Kalesi, yeniden turizme kazandırıldı. 


Ravanda kalesi
Gaziantep Arkeoloji Müzesi tarafından yürütülen arkeolojik kazılar sonucunda, Osmanlı dönemine ait bir hamam, 2000 yılında yapılan kazılarda ise bir cami ortaya çıkarıldı. 

Gaziantep Kalesi, kent turizminin önemli cazibe merkezlerinden biri.
Kilis'in Polateli ilçesi Belenözü köyü yakınındaki Ravanda Kalesi, Kilis kent merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yesemek'teki Hitit Heykel İşliği yöreye yakın olduğundan kalenin Hititler döneminde kaldığı görüşü oldukça yaygın. 

Ravanda Kalesi görüş açısı oldukça geniş, yüksek konik bir tepe üzerine inşa edilmiş ve tepenin yamaçlarının da çıkışı engelleyecek kadar dik olmasıyla dikkati çekiyor. 

Kaleye ait tüm yapılar zirvedeki düzlükte olup, düzlük sularla çevrilidir. Surları, köşeli ve yarım yuvarlak burçları, su sarnıcı ve oldukça büyük bir yapıya ait olduğu sanılan yapı kalıntısı kaleden günümüze kalan mimari değerlerdir. 
 


Halep Kalesi
Halep merkezinde bulunan ve birçok medeniyete eve sahipliği yapan Halep Kalesi, dünyanın en eski ve en büyük kalesi olarak biliniyor. 
 10 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olan Halep Kalesi, şehrin ilk kurulduğu yerleşim alanı içinde bulunuyor. Tarihi evleri, sokakları, su kuyuları, odaları, camisi ve daha birçok yapısı ile kale yalnız başına bile surlarla çevrili bir kenti andırıyor. Halep'i ziyaret eden turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelen Halep Kalesi, kentin en hakim noktasında bulunmakta.AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *