ANASAYFA arrow right Güncel

Halkın düşük kaliteli ve ucuz gıdalara yönelme eğilimi artıyor

Halkın düşük kaliteli ve ucuz  gıdalara yönelme eğilimi artıyor
YAYINLAMA: 13 Şubat 2025 / 08.13
GÜNCELLEME: 13 Şubat 2025 / 08.13

Gıda enflasyonunun artmasının gıda güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini sözlerine ekleyen Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Gamze Atar Kayabaşı, ‘’Türkiye’de 2024 yılı sonu itibarıyla gıda güvenliği endeksi, düşük gelirli hanelerde ciddi şekilde bozulmuş durumda. Bu durum, özellikle protein kaynakları ve besleyici gıda maddelerine erişimin azalması ile kendini gösteriyor. Gıda enflasyonunun artarak devam etmesi, halkın beslenme alışkanlıklarının değişmesine ve düşük kaliteli, ucuz gıdalara yönelme eğilimlerini artırıyor’’ dedi.

Gıda enflasyonu dünya genelinde önemli bir sorun haline geldi

Gıda enflasyonunun, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de önemli bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Kayabaşı, ‘’Hem ekonomik hem de toplumsal boyutlarıyla gıda enflasyonu, doğrudan halkın yaşam kalitesini etkilemekte ve özellikle düşük gelirli kesimleri zor durumda bırakıyor’’ diye konuştu.

Birçok ürünün fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı

Türkiye’de gıda enflasyonunun 2024 yılı sonu itibarıyla yüzde 60 civarlarında gerçekleştiğini kaydeden Kayabaşı, ‘’Gıda enflasyonunun yüksek seyri, özellikle temel gıda maddelerinin, yani ekmek, et, süt, sebze ve meyve gibi ürünlerin fiyatlarında ciddi artışlara yol açtı. Bu durum, tüketici fiyat endeksinde önemli bir yer tutmakta ve halkın günlük yaşamını doğrudan etkiliyor’’ açıklamasını yaptı.

Alım gücünün düşmesi durumu daha da kötüleştiriyor

‘Asgari ücrete 2025 yılında yapılan yüzde 30 oranında artışın gıda fiyatlarındaki artışları dengelemeye yetmeyeceği aşikâr’ tespitini yapan Kayabaşı, ‘’Türkiye’deki alım gücünün, özellikle son yıllarda hızla erimesi, bu durumu daha da kötüleştiriyor. Gıda fiyatlarındaki artışla birlikte, asgari ücretli ve dar gelirli hanelerin gıda güvenliği konusunda ciddi zorluklarla karşılaşması söz konusu’’ şeklinde konuştu.

Yetersiz ve dengesiz beslenme, bireyler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Gıda güvenliği ile ilgili yaşanan sorunlar, toplum sağlığı üzerinde uzun vadeli etkiler yaratacağını ifade eden İl Temsilcisi Kayabaşı, ‘’Yetersiz ve dengesiz beslenme, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum, çocuklarda bodurluk, toplumda obezite, diyabet, kalp hastalıkları gibi hastalıkların yaygınlaşmasına sebep olabilir. Ayrıca, ucuz ve düşük kaliteli gıdaların tüketimi özellikle son zamanlarda gıda zehirlenmeleri ve mikrobiyolojik çapraz bulaşmalardan kaynaklı vakaların artmasına neden oluyor’’ uyarısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *