ANASAYFA arrow right Güncel

''Hareketsizlik'' yaşam biçimi olmamalı

''Hareketsizlik'' yaşam biçimi olmamalı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.35
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.35
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç, çocukluk döneminde başlayan hareketsiz kalma ve vücudu yanlış kullanma davranışının ilerleyen yaşlarda kalıcı hale gelerek yaşam biçimine dönüştüğünü belirterek, ''Vücudumuzun hareket etme yoluyla sağlık bulduğunu ve yenilendiği unutulmamalı. Bu doğrultuda doğru hareket etmeyi öğrenmeliyiz'' dedi.
Dalkılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süre hareketsiz kalmak ya da vücudu kapasitesinin ötesinde aşırı kullanmanın, hareketleri yapmayı sağlayan kasların yorulmasına, eklemlerin zorlanmasına ve sinir sisteminin baskı altında kalmasına yol açtığını belirtti.
Günümüz yaşam koşullarının insanları hareketsizliğe ittiğini ve bu hareketsiz yaşam tarzının çocukluk döneminde insan hayatına girdiğini ifade eden Dalkılınç, şöyle konuştu:
''Çocuklukta hareketli geçen bir dönemin ardından, okul çağında derslerde uzun bir süre oturmak zorunda kaldığımız bir sürece başlıyoruz. Çocuklar okul çağında durağan oturma deneyimiyle tanışıyor. Okulda başlayan bu alışkanlık evlerde bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen zamanla da devam ediyor. Çocuklar gününün büyük bir bölümünü hareketsiz ve durağan bir şekilde oturarak geçiriyor. Fiziki açıdan sağlıksız nesiller bu şekilde yetişiyor. Çocukluk döneminde başlayan hareketsiz kalma ve vücudu yanlış kullanma davranışı, ilerleyen yaşlarda kalıcı hale gelerek yaşam biçimine dönüşüyor.''
Ya çok hareketli ya çok hareketsiz
Dalkılınç, okul hayatı tamamlanıp meslek yaşamına adım atıldığında koşulların kişileri ya hareketsizliğe ya da vücudu aşırı kullanmaya yönelttiğini ifade etti.
Ofiste yerinden kalkmaksızın geçirilen saatlerin, gün boyu trafikte direksiyon başında kalan bir şoförün ya da saatlerce ayakta kalmak zorunda kalan bir satış görevlisinin bel, boyun ya da sırt ağrılarıyla karşılaşmasının son derece doğal olduğuna değinen Murat Dalkılınç, gün boyu hareketsiz kalan ya da aynı hareketi tekrarlayan kişilerin bir gün ani ve şiddetli bir ağrıyla karşılaşabileceğini de belirtti.
''Vücudumuzun hareket etme yoluyla sağlık bulduğu ve yenilendiğini unutulmamalı. Bu doğrultuda doğru hareket etmeyi öğrenmeliyiz'' diyen Dalkılınç, sağlıklı bir fiziki yaşam ve doğru fiziki aktivite alışkanlığının çocukluk döneminde kazanılacağına dikkati çekti.
Öneriler
Dalkılınç, çocukluk döneminde hareketsizliğin önüne geçmek için ailelere büyük görev düştüğünü söyledi.
Çocuğun okulda geçirdiği hareketsiz saatlerin ardından eve geldiğinde, bahçe ya da parkta zaman geçireceği ya da sportif faaliyetler gerçekleştireceği bir zaman dilimi oluşturmak gerektiğini anlatan Dalkılınç, bu dönemde kazanılan alışkanlığın yaşamın diğer dönemlerinde de devam edeceğini ifade etti.
Dalkılınç, meslek yaşamına atılan yetişkinlerin ise egzersizlerle günlük yaşamın kendisi için zorladığı durağanlıktan kurtulabileceğini belirtti.
Sağlıklı kişiler için standart egzersiz yöntemleri ve biçimleri önerilebileceğini, ancak rahatsızlığı olan ve kas-iskelet sisteminde problem yaşayan kişiler için fizyoterapistlerin farklı önerilerde bulunabileceğini aktaran Dalkılınç, fizyoterapistlerin kişilere vücudunu doğru kullanma konusunda destek olabileceğini kaydetti.AA




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *