ANASAYFA arrow right Güncel

Hayvan üreticileri sektörden çıkıyor

Hayvan üreticileri sektörden çıkıyor
YAYINLAMA: 20 Kasım 2023 / 22.59
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2023 / 23.00

Türkiye İstatistik Kurumu ülkemizde küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayılarını açıkladı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısında azalma dikkat çekti

 

Haziran ayı verilerine göre ülkemizde koyun sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,7 azalışla 42 milyon 565 bine, keçi sayısı ise yüzde 7,5 azalışla 10 milyon 709 bine geriledi. Büyükbaşta ise sığır sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2 azalarak 16 milyon 521 bine manda sayısı da yüzde 2,9 azalarak 167 bine düştü.

Ülkemizdeki üreticilerin desteklenmesi lazım

Damızlık hayvan üretimi hayvan üreticilerinin emeklerinin karşılığını alamadıklarından dolayı üretimden çekildiklerini söyleyen Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Eski Başkanı Osman Türkman, hayvan ithalatının sorunu çözmeyeceğini, ülkemizdeki üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Gençler şehirlere ve yurt dışına gidiyor

Köylerden şehirlere yoğun bir göç yaşandığını ifade eden Türkman, “Gençler kırsalda kalmak istemiyor. Bundan dolayı da kırsalın nüfusu her geçen gün azalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de kırsalda yaşamanı sürdürenlerin yaş ortalaması 57-58 civarında. Gençler şehirlere ve yurt dışına gitmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Hayvan açığını ithal ederek karşılamaya çalışıyoruz, ama bu doğru bir yol değil

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvan açığını yurt dışından hayvan ithal ederek kapatmaya çalıştığını sözlerine ekleyen Türkman, “2023 yılının Mart ayında 500 bin besilik erkek dana ithalat izni vermişti. Şu anda bu hayvanların bir kısmı geldi, gelmeye de devam ediyor. Maalesef ithalat yaptıkça kendi üreticimiz para kazanamıyor, kırsalda üretim azalıyor. Hayvan açığını ithal ederek karşılamaya çalışıyoruz, ama bu doğru bir yol değil” ifadelerini kullandı.

Et tüketiminde dünya ortalamasının altındayız

Türkman, “Ülkemizde kişi başına ortalama kırmızı et tüketimi 14,2 kilogram civarında. Dünyada kişi başına et tüketimi ise 19,2 kilogram civarında. Yani et tüketiminde dünya ortalamasının altındayız. Kırmızı et tüketimini hayvan sayısını arttırarak çözebiliriz. Ancak politika yapanlar farklı çözüm yolları düşünüyorlar herhalde. O yüzden maalesef ithalat devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Girdi maliyetlerinde 2022 yılına göre çok fazla bir artış söz konusu değil

Girdi maliyetlerine değinen Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Eski Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şöyle tamamladı: “Girdi maliyetlerinde 2022 yılına göre çok fazla bir artış söz konusu değil. Geçen yıl ortalama 6 TL dolaylarında olan arpanın kilogramı yine aynı fiyatlarda seyrediyor. Mısır ve beyaz samanında kilogramında da çok bir değişiklik yok.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *