ANASAYFA arrow right Güncel

Hayvancılık azalınca peynir fiyatları tavan yaptı

Hayvancılık azalınca peynir fiyatları tavan yaptı
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2023 / 21.34
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2023 / 21.39
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan Antep peyniri görücüye çıktı. Ancak fiyatlar cep yakıyor…Peynir fiyatları son bir yılda yüzde 50 artış gösterdi

Kahvaltıların olmazsa olmazı haline gelen Antep peyniri de her ürün gibi yükselen maliyetlerden nasibini aldı. Geçen yıla oranla fiyatlar yüzde 50 oranında artarken, inek peynirinin kilogramı 150 TL, keçi ve koyun peyniri ise 160-170 TL’den satışa sunuluyor. Dolayısıyla fiyatların artması satışların düşmesine neden oldu. Geçen yıllarda 10 kilogram peynir alan vatandaş 5 kilogram, 5 kilogram alanlar ise 2,5 kilogram almaya başladı.

İğne atsan yere düşmeyen bölgede in-cin top oynuyor

Kentin kalbi olarak nitelendirilen Gaziantep Kalesi çevresinde bulunan peynirciler, satışların 2022 yılına oranla yüzde 50 ile 70 arasında azalmasıyla zor günler geçiriyor. İğne atsan yere düşmeyen bölgede in-cin top oynuyor. Peynir fiyatlarının 200 TL’ye ulaşacağını söyleyen peynirciler, “Soran ve bakan çok ancak alan yok” sözleriyle sektörün durumunu gözler önüne serdi.

Girdi maliyetleri pahalı olduğundan üretici azaldı

Peynirci Ömer Çetinkaya, peynir satışlarının Nisan ayında başlayıp ağustos ayına kadar sürdüğünün altını çizdi. “Fiyatların yüksek olmasından dolayı beklediğimiz satışlarımız yok. İnek peynirinin kilogramı 150 TL, koyun ve keçi peynirini ise 170 liradan satıyoruz. Fiyatlarımız 2022 yılına oranla arttı. Çünkü girdi maliyetleri pahalı olduğundan üretici azaldı” şeklinde konuştu.

Vatandaşın alım gücünün azalması satışlara yansıdı

Vatandaşın alım gücünün azalmasının satışlara yansıdığını kaydeden Çetinkaya, “10 kilogram alan vatandaş 5 kilogram alıyor, 5 kilogram alan ise 2 kilogram alıyor. Yani bu satışlara bakacak olursak satışlarda yüzde 50 oranında bir düşüşün olduğunu söyleyebiliriz. 5-10 yıl önce günlük 500-600 kilogram peynir satarken, şimdi en fazla 150-200 kilogram satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazianteplileri bekliyoruz

Çetinkaya, vatandaşa peynir konusunda uyarılarda bulundu. “Peyniri ortadan iki kessinler delik olup olmadıklarına baksınlar. Eğer peynirin ortasında delik var ise iyi kaynatılmamış, yoksa iyi kaynatılmış anlamına gelir. Ayrıca peyniri yediğinizde ağzınızın içerisinde “Gıcır gıcır” şeklinde ses gelmeli. Gazianteplileri bekliyoruz” diye konuşma yaptı.

Peynir fiyatları daha da pahalanacak

Satışların yüzde 15-20 civarında olduğunu sözlerine ekleyen Peynirci Ercan Özdemir, “Seçimden sonra satışların yüzde 70’e yükseleceğini tahmin ediyorum, ama bu sadece bir umut. Geçen yıl 90 liraya satılan inek peyniri 150 liraya, 110 liraya satılan koyun ve keçi peyniri ise 160-170 TL’ye çıktı. Fakat 20 gün sonra peynirin kilogramı 200 lira olacak. Çünkü peynirlerimizin yüzde 30 Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı köylerden gelirdi. Malum orada da yaşanan deprem nedeniyle hayvanlar en kaz altında kaldı. Girdi maliyetlerini söylemeye hiç gerek yok. Böyle olunca üretimde bir azalma, fiyatlarda yükselme olacak” tespitini yaptı.

Sabahtan beri 30 kişi sordu, sadece 3 kişi aldı

Özdemir, “Geçen yıllarda her bir dükkân günlük 500 kilogram peynir satışı yaparken, şu anda bu rakam 150 kilograma kadar düştü. Satışların azalmasında fiyatların artmasının yanı sıra halkın alım gücünün düşmesi de en önemli faktörler arasında yer alıyor. 20 kilogram alan 10 kilogram, 5 kilogram alan ise hiç almıyor. Sabahtan beri 30 kişi sordu, sadece 3 kişi aldı” dedi. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *