ANASAYFA arrow right Güncel

Hemşirelik en zor ve ağır mesleklerden biridir

Hemşirelik en zor ve ağır mesleklerden biridir
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2024 / 18.32
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2024 / 18.32

Anneler ve Hemşireler Gününün 12 Mayıs’a denk gelmesi nedeniyle bir açıklama yapan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, insanın çocukluğundan itibaren ilk kültürünü aldığı varlığın annesi olduğunu belirterek, hemşirelerin de insan hayatına dokunan varlıklar olması nedeniyle insan yaşamındaki önemine dikkat çekti.

Hemşirelerdeki sabır ve merhamet anneninkine benzer. Bu nedenle günümüzün en zor ve ağır mesleklerden biri olarak kabul edilmektedir. Bireyin, ailenin ve toplumun sağlığının korunması ve bu hizmetin ileri seviyelere taşınarak geliştirilmesine yönelik, uygun sağlık seviyesine ulaştırmayı amaçlayan ve bu konularda hizmet veren bir meslek olmasına rağmen günümüzde saygınlığı yok edilmiş, ekonomik zorluklarla mücadele eden, mobbinge uğrayan ve şiddete maruz kalarak moral ve motivasyonu düşen, iş verimi olumsuz etkilenen, psikolojik olarak en çok yıpranan ve tükenmişlik sendromu yaşayan insanların icra ettiği bir meslek olarak bakılmaktadır.

Hemşirelik mesleği, kendisine yazılı olarak verilen tedavileri uygulamak, hastanın bakımını düzenlemek, denetlemek ve değerlendirmekle görevli ve yetkili sağlık çalışanı, şeklinde tanımlanır. Eskiden “kız kardeş, bacı” da deniyordu. Kendisine kız kardeş gözüyle bakılan insan hem güvenilen hem de korunan insandır; toplumumuzda değişen kültür ve anlayış ne yazık ki bu mesleği yürütenleri ekonomik, sosyal, kültürel ve mesleki olarak yıpratmış ve sorunlarının perdelenerek çeşitli sorunlarla baş başa bırakmıştır. Buna rağmen bu mesleği icra edenler kendilerinden çok halkını öncelemektedir.

Personel yetersizliği nedeniyle yoğun emek ve mesai harcayan hemşireler özverili bir şekilde görevlerini yapmalarına rağmen birim amirlerinden ve idarelerden hak ettikleri değeri göremiyorlar. Mobbinge maruz kalabiliyorlar ve sorunların ötelenmesi gibi olumsuzluklar değersiz ve yalnızlık hissine kapılmalarına neden olabiliyor. Hak ettikleri ücreti alamıyorlar. Bu olumsuzluklar üst üste geldiği zaman ruhi ve bedeni olarak yıpratıyor ve çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Hemşireler aynı zaman da sosyal birer varlık; eş, anne ve çevresiyle ilişkileri olan bir insan olarak görülmeli… Sürekli nöbette geçen iş hayatının getirdiği zorluklar ve kadın olarak üzerine yüklenen ağır sorumluluk hemşireleri olumsuz etkileyerek moral ve motivasyonlarını bozuyor.

Annelerdeki merhamet hiçbir canlıda yoktur. Onlar, evlatlarından hiçbir şey beklemez. Onlara verilebilecek en güzel hediye güzel söz, iyi davranışlar olacaktır. Anne öyle bir varlıktır ki insanın yüreğindeki acıyı dindirir. Onlar, insan yüreğindeki sevgiyi coşturur. Onlar, karanlık dünyamızı aydınlatan varlıklardır. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Onlar, yüreğimizdeki sonsuz sevginin kaynağıdır. O merhametli insanlar, acılı yüreğimizin sığınacağı tek limandır. Üzüntülerimizde, sıkıntılı zamanlarımızda, sevinçlerimizde ve mutluluğumuzda yanımızda olan insanlardır.

Bu duygu ve düşüncelerle, kıymetli annelerimizin ve hemşirelerimizin Anneler ve Hemşireler gününü samimi duygularımızla kutluyoruz.  Kendilerine sağlık, huzur, mutluluk ve başarılı bir yaşam temenni ediyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *