ANASAYFA arrow right Güncel

Her gün 4 meslektaşımızdan 3’ü şiddete uğruyor

Her gün 4 meslektaşımızdan 3’ü şiddete uğruyor
YAYINLAMA: 17 Nisan 2024 / 19.36
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2024 / 19.36

Gaziantep-Kilis Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın katılımı ile görevi başında öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın öldürülüşünün 12’nci yıldönümünde Gaziantep Şehir Hastanesi Başhekimliği önündeydi

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Meslektaşlarımızı ve çalışma arkadaşlarımızı değersizleştirmeye kurban veriyoruz. Meslektaşımız Dr. Ersin Arslan’da iyi hekimlik yapmaya çalışırken ne yazık ki şiddet sonucu katledildi. Türk Tabipler Birliği olarak, sağlıkta şiddete başka kurban vermemek için her zaman mücadele ettik” dedi.
“TTB Yanımda” uygulamasını hayata geçirdik
Fincancı, “17 Nisan’ın Sağlıkta Şiddet ile Mücadele Günü olarak anılmasını sağladık. Bu mücadele hiç aksamadan sürüyor. Meslektaşlarımızın yanında olduğumuz hissettirmek için “TTB Yanımda” uygulamasını başlattık. Çünkü her gün 4 meslektaşımızdan 3’ü şiddete uğradıktan sonra “Beyaz Kod” vermekten kaçınıyor. Şiddete uğruyor, arkasından idarenin şiddetine uğruyor, arkasından yargının şiddetine uğruyor ve bir sonuç alamayacağı düşüncesi ile kendini yalnız hissediyor. Bizde yalnız hissetmesin diye “TTB Yanımda” uygulamasını hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.
Her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz ve bu kayıtlara girmiyor
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mecit Nehir, “Son 20 senede sağlık kurumlarında ve çalışma ortamlarımızda karşılaştığımız şiddet korkunç boyutlara ulaşarak biz hekimlerin/sağlık emekçilerinin en yakıcı sorunu haline geldi. 2023 yılında kamuoyuna yansıyan Beyaz Kod verilerinden günde ortalama 50’den fazla sağlıkta şiddet başvurusu yapıldığını biliyoruz. Üstelik yaptığımız çalışmalarımızda da gördüğümüz, sağlıkta şiddet olaylarının yarıdan fazlasında Beyaz Kod bildirimi yapılmadığıdır. Sağlık çalışanları olarak bizler neredeyse her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz ve bu kayıtlara girmiyor” şeklinde konuştu.
Hasta ve yakınları müşteri gibi görülüyor
Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte hasta ve yakınlarının müşteri olarak görüldüğünü ve sınırsızlık tanındığı, biz sağlık çalışanlarının ise gittikçe değersizleştirilen bir sistemde çalıştığını kaydeden Nehir, “Sağlıkta şiddet bizi tüketen bu sistemin, hastalarla ve kendi aramızda oluşan sağlıksız iletişimin bir parçası haline geldi. Ancak bireyci, sermaye odaklı ve ölümcül bir rekabeti önümüze koyan sağlık sistemi sadece şiddet üretmiyor. Bu sistemde sağlık hizmetleri de niteliksizleşiyor ve sonucunda toplumun sağlığının daha da geriye gittiğini istatistikler bize gösteriyor” ifadelerini kulandı.
Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz
Nehir, “Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak bu zamana kadar çalışma ortamlarımızdaki şiddet sorununun çözümü için her alanda, her düzeyde emeğimizi ortaya koyduk. Sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiklerimizin anılarını yaşattık, yaşatacağız. Sağlıkta şiddete karşı mücadele gününde sözümüzü yineliyoruz. Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *