Eğitimden sağlığa kadar toplumun tüm katmanlarda artış gösteren şiddet olaylarını değerlendiren Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, şiddet olaylarının artarak devam edeceğini ifade etti
Yılmaz, ‘’Meseleye hukuk ve adalet gözünden bakmamız gerekiyor. Bir ülkede hukuk ve adaleti güçlü kılamazsanız, insanlarda bu kadar kolay şekilde suç işlerler. Çünkü toplumda bir cezasızlık algısı var. Komşusunu döven, tutuksuz yargılanıyor. Birini bıçaklayan serbest kalıyor. 90 suç kaydı olan birisini yargı serbest bırakmış. Bu kişi, suç işleme özgürlüğü olduğunu düşünüyor. Hal böyle olunca şiddet artıyor, içinden çıkılmaz bir duruma dönüşüyor’’ dedi.
Toplumda giderek artan öfke, kutuplaşma ve şiddet iklimi tesadüf değil
‘İnsanlar, sorunlarının çözümü için mafya liderlerine çağrıda bulunuyor’ diyen Yılmaz, ‘’Hukuk ve yargıda adalet bulamayan vatandaş, mafya liderinden yardım istiyor. Mafya lideri de, sorunu kendi hukukuyla yani şiddet kullanarak çözüyor. Şiddet şiddeti doğuruyor. Netice toplumda giderek artan öfke, kutuplaşma ve şiddet iklimi asla bir tesadüf değil’’ ifadelerini kullandı.
Vatandaşın adalete olan güveni zayıfladı
Vatandaşın adalete olan güveninin zayıfladığını sözlerine ekleyen Yılmaz, ‘’Hukukun zayıflatıldığı, adaleti duygusunun örselendiği ve devlet gücünün tarafsızlığını yitirdiği ortamlarda büyüyor. İnsanlar kendilerini güvende hissetmiyorlarsa, hak arama yollarına güvenmiyorlarsa, adaletin eşit uygulanmadığı kanaatine sahipse biriken toplumsal enerji sağlıklı kanallardan değil, öfke ve gerilim üzerinden dışa vuruyor. Bugün tam olarak yaşadığımız bu’’ değerlendirmesinde bulundu.
Hukukun üstünlüğü zayıfladıkça sokaktaki adalet duygusu da yara alıyor
Yılmaz, ‘’Siyasi iktidarların en temel sorumluluğu toplumu germek değil, yatıştırmak, ayrıştırmak değil, birleştirmek, hukuku araçsallaştırmak değil, güçlendirmek. Ama ne yazık ki hukuk artık bir araç haline geldi. Devletin dili sertleştirse toplumunda dili sertleşiyor. Yani hukukun üstünlüğü zayıfladıkça sokaktaki adalet duygusu da maalesef yara alıyor’’ dedi.
Adaletin terazisi şaşarsa vicdanlarda sarsılıyor
Toplumsal barışı korumakla yükümlü olanların kullandığı üsluptan oluşturdukları iklim ve uyguladıkları politikalardan sorumlu olduklarını belirten Başkan Yılmaz, ‘’Adaletin terazisi şaşarsa vicdanlarda sarsılıyor. Şiddetin çözümü eğitim. Siyasi iktidar, kutuplaştırıcı ve sert söylemden uzaklaşıp, yumuşak, kucaklayıcı bir dil kullanarak siyaset yapmalı. Şiddetin artmasında televizyonlarında etkisi var. Kabadayılığı ve şiddet kullanarak güç elde etmeyi, bunu kendi menfaatiniz için kullanmayı dizilerle veya başka şeylerle özendirirseniz o zaman şiddet kaçınılmaz olur’’ şeklinde konuştu. Haber Merkezi
