Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan idarecilik mülakat sonuçları, eğitim emekçileri nezdinde ciddi bir güvensizlik yarattı. Sonuçlara sadece e-Devlet üzerinden erişilebilmesi, adayların yazılı ve sözlü sınav puanlarını karşılaştırmasını engelliyor. Durum, değerlendirme sürecinin şeffaflıktan uzak ve denetlenemez olduğunu gösteriyor’’ ifadelerini kullandı.
Mülakat sistemi siyasi kadrolaşmanın aracı haline geldi
Mülakat sisteminin liyakat ilkesine aykırı bir biçimde siyasi kadrolaşmanın aracı haline geldiğini sözlerine ekleyen Parlakçı, ‘’Yazılı sınavda başarılı olan pek çok eğitim emekçisi, keyfi ve denetimsiz mülakat uygulamaları sonucu eleniyor. Bu yıl da aynı tabloyla karşı karşıyayız; bu durum, kamu yönetiminde adalet ve eşitlik ilkelerinin sistematik biçimde ihlal edildiğinin kanıtı. Özellikle, daha önce hukuksuz biçimde açığa alınan ve yargı kararıyla görevine iade edilen çok sayıda üyemizin bu yılki mülakatlarda da elenmiş olması, sendikalı olmanın ve hak aramanın cezalandırıldığı bir uygulama pratiğini açıkça ortaya koyuyor’’ şeklinde konuştu.
Parlakçı, ‘’Bazı üyelerimizin yazılı sınav puanlarıyla bire bir aynı mülakat puanları alması dikkat çekerken, kamuoyuna çarşaf liste açıklanmaması nedeniyle diğer adaylara yazılı puanlarının çok üzerinde sözlü puanlar verilip verilmediği anlaşılamıyor. Bu durum hem belirsizlik yaratmakta hem de değerlendirme sürecine olan güveni zedeliyor’’ dedi.
Tüm sonuçlar çarşaf liste halinde kamuoyuna açıklanmalı
Mülakat sisteminin derhal kaldırılması çağrısında bulunan Parlakçı, ‘’İdareci atamaları sadece yazılı sınav sonuçlarına göre, liyakat ve eşitlik esas alınarak yapılmalı. Tüm sonuçlar çarşaf liste halinde kamuoyuna açıklanmalı, adayların yazılı ve sözlü puanları ile başarı sıralamaları şeffaf biçimde paylaşılmalı. Yargı kararıyla görevine iade edilen eğitim emekçilerinin yaşadığı hak kayıpları giderilmeli, bu kişilere yönelik ayrımcı uygulamalara son verilmeli. Eğitim Sen olarak, eğitimde adalet ve liyakat mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğimizi ve mülakat yoluyla sürdürülen kayırmacılığın karşısında kararlılıkla duracağız’’ mesajını verdi.