ANASAYFA arrow right Güncel

İhracatın kesintiye uğramaması için kurallara uymak zorundayız

İhracatın kesintiye uğramaması için kurallara uymak zorundayız
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.42
"Irak'a Sevkiyat Öncesi Uygunluk Denetimi" bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nde (GAİB), Supervise Gözetme Etüt Kontrol Servisleri (SGS), tarafından, Kuzey Irak Standardizasyon ve Kalite Kontrol İdaresi ve El Halil Gümrük Kapısı’ndan gelen yetkililerin de katılımıyla ihracatçılara yönelik "Irak'a Sevkiyat Öncesi Uygunluk Denetimi" bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıya katılan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “İhracat öncesi ihracatçılarımızın sorun yaşamaması için gerekli uygulamalarla ilgili önlemleri alması sadece kendileri için değil ülkemizin ihracat akışının kesintiye uğramaması için çok önemli” dedi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri toplantı salonunda gerçekleştirilen Bilgilendirme Toplantısı’na Irak’tan Karzan Faqi ve Ramiz Arkos adlı yetkililer yanında SGS Yönetim Danışmanı Asım Yazıcıoğlu ve SGS Hükümetler ve Kurumlar Operasyon Müdürü Esen Keçik konuşmacı olarak katıldı. Kuzey Irak Standardizasyon ve Kalite Kontrol İdaresi ve El Halil gümrük kapısından gelen yetkililerin yanı sıra çok sayıda ihracatçının da yakından takip ettiği toplantıya katılan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ihracatın kesintiye uğramaması ve süreklilik kazanması için ihracatçıların ithalatçı ülkeler tarafından uygulanan kurallara uyması gerektiğinin altını çizdi. Çıkmaz, “2023 hedeflerine yönelik çalışmalarımız yoğun bur şekilde sürmektedir. Bugün Kuzey Irak’a yönelik ihracatlarla ilgili uyulması gereken kurallar ve standartlar hakkında bilgi verilen bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. İhracatımızın kesintiye uğramaması ve akışının sürmesi için istenilen kurallara uyulmak ve istenen belgeleri eksiksiz hazırlamak gerek. Aksi halde ihraç edilen ürünlerin ithalatçı ülke sınırlarına girişi mümkün olmayacaktır. Bu çalışmalarımızın ihracatçılarımız için verimli sonuçlar oluşturacağına inanıyorum” dedi.
SGS Yönetim Danışmanı ve Akredite Gözetim Şirketleri Derneği Başkan Yardımcısı Asım Yazıcıoğlu, SGS'nin tarihçesi ve gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İhracat öncesi yapılan uygunluk denetimi ve sertifikalandırmanın ithalatçı ülkelerin güvenirliğini arttırdığını ifade eden Yazıcıoğlu, "Irak'a bugün dünyanın pek çok ülkesinden ithalat gerçekleştiriliyor. Fakat ithal edilen bu malların bir kısmı atölye ve benzeri yerlerde imal ediliyor. Bu şahıslar gözetim olayını bilmeden karşılarına bir denetim mekanizması çıktığında bunu bir engel olarak yorumladılar. Her ne kadar bu durum ilk etapta bir engel gibi algılansa da zaman içerisinde bunun bir kalite kontrolü olduğu ve bu durumun hem ithalatı gerçekleştiren ülkenin hem de ihracatı yapan ülkenin menfaatlerine olduğu fark edildi. Bu denetimler sayesinde ihracatçı konumdaki ülkenin malları şöhretini koruduğu gibi, uzun vadede o pazarda sürekli talep görüyor. Ayrıca ithalatçı ülkede vatandaşlarına doğru ve kaliteli malları sunmanın gönül rahatlığını yaşıyor" diye konuştu.
Kuzey Irak Standardizasyon Birimi’nin verdiği yetkiyle Kuzey Irak'a gerçekleştirilecek olan ihracata yönelik kalite kontrolü ve sertifikalandırma çalışmaları yürüttüklerini belirten SGS Hükümetler ve Kurumlar Operasyon Müdürü Esen Keçik ise uygunluk sertifikasının gümrük geçişleri için zorunlu olduğunu kaydetti. Katılımcılara, Irak'a ihracat için SGS'ye nasıl başvurulacağı, denetimlerde uygulanan yöntemler ve revizyon gelişmeleri hakkında bilgiler aktaran Keçik, 12 Mayıs 2012 tarihinden itibaren kesin olarak başlayan uygulama çerçevesinde Kuzey Irak’a yapılacak ihracatlarda gümrük kapılarında Uygunluk Sertifikasının aranacağını açıkladı.
Irak’tan katılan Karzan Faqi ve Ramiz Arkos ise yapılacak uygulamalarla ilgili detaylı açıklamalarda bulundular. Ayrıca, toplantının soru-cevap bölümünde ihracatçılar karşılaştıkları sorunları doğrudan yetkililerle paylaşma imkanı buldular.İHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *