ANASAYFA arrow right Güncel

İlaç yokluğu sorunu kronik bir hal aldı

İlaç yokluğu sorunu kronik bir hal aldı
YAYINLAMA: 21 Kasım 2023 / 22.38
GÜNCELLEME: 21 Kasım 2023 / 22.40
İlaç yokluğu krize dönüşmüş durumda. Eczanelerde birçok ilaç bulunamazken, hastalarda eli boş dönüyor

Kurdaki artış hem hastaları hem de eczacıları mağdur ediyor. Kanser, antibiyotik kalp, şeker ve tansiyon gibi ilaçlar bulanmıyor. Hastanın cebinde parası olsa dahi ilaç yok. Neredeyse hayati önem taşıyan ilaçlar karaborsaya düştü. İlaç yokluğu toplumsal bir krize dönüştü.

İlaç yoklukları için ses yükselten eczacılar çözüm bekliyor

Seçimlerin ardından Türk Lirası’ndaki değer kaybı günden güne hızlanırken döviz kurundaki yükseliş ilaç yokluğunu da beraberinde getirdi. Şu anda piyasada yüzlerce ilacın bulunamadığını ifade ediliyor. Reçetede yazılan ilaçları almak üzere eczanelere giden vatandaş, ilaç yokluğu sorunuyla karşı karşıya kalıyor. İlaç yoklukları için ses yükselten eczacılar ise çözüm bekliyor.

Her sene aynı sıkıntı yaşanıyor

İlaç temininde yaşanan zorluklar sebebiyle fiyatlandırmada kullanılan Euro kuru Temmuz ayında 14.03 TL’ye çıkarak yüzde 30.5 zamlanmıştı. Yüzde 30 zamma eczaneler antibiyotik, mide ilaçları ve şurupları, kalp, astım, tansiyon ve diyabet gibi birçok ilaca erişimde büyük zorluklar yaşıyor. İlaçların Euro kuruna göre değil, rasyonel ve günün koşullarına göre belirlenmesi gerektiğini söyleyen eczacılar, bu yapılmadığı sürece her sene aynı sıkıntının yaşanacağının altını kalın harflerle çizdi.

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Son yıllarda döviz kurlarında gerçekleşen büyük artışlar, ancak bu dalgalanmaların sektöre yansıtılamaması, ilaç ve etkin madde ithalat sorunları, üretici firmaların yerelde artan maliyet, globalde ise etkin madde temin sorunları gibi pek çok sebepten dolayı birkaç yıldır dönem dönem hafiflese de, ilaç yokluğu sorunu artık kronik bir hal aldı” dedi.

Bazı ilaçların bulunamadığı ya da çok kısıtlı olarak temin edilebildiği bir süreçten geçmekteyiz

“Önceki yıllarda da olduğu gibi bazı ilaçların bulunamadığı ya da çok kısıtlı olarak temin edilebildiği bir süreçten geçmekteyiz” diyen Demirci, “Bu ilaçların içerisinde, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, çok sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla reçete edilen antibiyotiklerden, migren tedavisinde kullanılan ilaçlara, göz damlalarından mide ilaçlarına, birinci basamak tedavide kullanılan ilaçlar olduğu gibi, kanser tedavisinde, organ nakilleri sonrası gibi ileri düzey tedavi süreçlerinde kullanılan bir takım hayati ilaçlar da bulunabiliyor” açıklamasını yaptı.

Hastalarımız ilaç bulabilmek için eczane eczane dolaşıyor

Yaşanılan ilaç yokluğunun en ağır bedelini önce vatandaşların, sonra da eczanedeki eczacıların ödediğini kaydeden Demirci, “İlaca ulaşamayan hastalarımız reçetesindeki antibiyotiği bulabilmek için eczane eczane dolaşmakta, ilacı temin etmekte güçlük yaşayan eczacılarımız ise hasta ve hasta yakınlarıyla ilacın bulunamaması konusunda karşı karşıya geliyor. Bu durumun oluşmasında hiçbir dahli olmayan eczacımız da ilacını bulmakta güçlük çeken vatandaşımız da mağdur oluyor. Bu sorunun çözümlenmesi için; firmaların piyasaya ilaç arzının düzenlenmesi, ilaç fiyatlarının belirlendiği döviz kurlarının, günün şartlarına uygun olacak şekilde güncellenmesi gibi önlemlerin, kamu tarafından ivedilikle alınmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *