ANASAYFA arrow right Güncel

İmar aflarıyla çürük yapılar yasallaştırıldı, kamu eliyle ölüm yeniden üretildi

İmar aflarıyla çürük yapılar yasallaştırıldı,  kamu eliyle ölüm yeniden üretildi
YAYINLAMA: 05 Şubat 2026 / 18.53
GÜNCELLEME: 05 Şubat 2026 / 19.29

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin 3. yıldönümünde Gaziantep Emek ve Demokrasi Platformu, öncülüğünde Kırkayak Parkı’nda buluşan Sivil Toplum Kuruluşları, sloganlar atarak Yeşilsu Parkı’na kadar yürüdü. Burada hayatını kaybedenlerin anısına gül bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu

‘Asrın felaketi değil asrın ihmali’ diyerek sözlerine başlayan KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, ‘’Her büyük depremden sonra aynı senaryo sahneye konmuş; değişen yalnızca felaketin yeri oldu. Deprem bu ülkede sistemli biçimde “kader” ve “fıtrat” söylemleriyle geçiştirildi. Gerçek sorumlular korunmuş, imar aflarıyla çürük yapılar yasallaştırılmış, kamu eliyle ölüm yeniden üretilmiş’’ dedi.
Bilimsel şehircilik değil betonlaşma kamusal planlama değil, rant tercih ediliyor
‘Deprem bölgelerinde milyonlar insan onuruna aykırı koşullarda yaşamaya mahkum ediliyor’ diyen Parlakçı, ‘’Evler ve yaşam alanları, zeytinlikler kamulaştırılıyor, müteahhitlere peşkeş çekiliyor. Güvenli barınma hakkı yok sayılıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 75,8’i, yani neredeyse her dört kişiden üçü, aktif fay hatları üzerinde yaşamasına rağmen bilimsel şehircilik değil betonlaşma; kamusal planlama değil rant tercih ediliyor. 21 yılda deprem vergisi adı altında toplanan 40 milyar doların nerelere harcandığı, kimlere aktarıldığı açıklanmıyor. Depremin üçüncü yılında şehirlerin ne kadar yaşanabilir hale getirildiği, göç etmek zorunda kalanların ne kadarının kentlerine dönebildiği bilinmiyor’’ ifadelerini kullandı.
Bu yıkımın rant düzeninin, denetimsizliğin, ihmallerin ve cezasızlığın sonucu olduğunu biliyoruz
Parlakçı, ‘’Depremlerde yaşamını yitiren yurttaşların sayısı dahi hiçbir zaman eksiksiz ve şeffaf biçimde açıklanmadı. Yıkımın gerçek boyutlarını halen bilmiyor olsak da bu yıkımın rant düzeninin, denetimsizliğin, ihmallerin ve cezasızlığın sonucu olduğunu biliyoruz’’ şeklinde konuştu.
Aynı fay hatları üzerinde, depreme dayanıklı olmayan yapılar yeniden inşa edildi
Kahramanmaraş merkezli depremlerde on binlerce insanın yaşamını yitirdiğini, yüz binlercesinin yaralandığını, milyonlarca yurttaşın ise yaşamının tümüyle değiştiği kaydeden Parlakçı, ‘’Ülkedeki yerleşim alanları tarihsel olarak incelendiğinde, kentlerin büyük bölümünün aktif fay hatları üzerinde kurulduğu görülüyor. Bugüne kadar yaşanan ağır can ve mal kayıpları da bu gerçeği tüm açıklığıyla ortaya koydu. Buna rağmen kentlerin merkezleri değiştirilmemiş; aynı fay hatları üzerinde, depreme dayanıklı olmayan yapılar yeniden inşa edildi. Bu yaklaşım, yeni depremlerde benzer acıların tekrar yaşanmasına neden oldu’’ ifadelerini kullandı.
Yıkımın bu kadar büyük olmasının nedeni, kamu yararı değil sermaye yararının esas alınması
‘Yıkımın bu kadar büyük olmasının nedeni, kamu yararı değil sermaye yararının esas alınması’ diyen Parlakçı, ‘’Güvenli kamu binaları ve kamu hizmetleri bir lütuf değil, kamunun asli ve anayasal sorumluluğunda olmasına rağmen kamu hizmetlerinin piyasaya terk edilmesi, imar aflarıyla çürük yapıların yasallaştırılması, denetimin göstermelik hale getirilmesi ve sorumluların korunması bu felaketin gerçek nedenleri’’ açıklamasını yaptı.

Evin büyüklüğüne ve kullanılan test yöntemine göre değişse de basit ve kısa deprem dayanıklılık risk raporlarının maliyetinin 5 bin ile 20 bin TL, detaylı sağlamlık ve beton testlerini içeren raporların maliyeti ise 15 bin-100 bin TL ve üzeri olduğunu söyleyen Parlakçı, ‘’Binanın sıkıntılı çıkması durumunda güvenli kiralık bir eve çıkmak günümüz koşullarında emlak parası, depozito, bir aylık peşin kira, nakliye, onarım gibi zorunlu harcamalarla minimum 150 bin-200 bin TL olacak. Asgari ücretin açlık sınırlarının altında kaldığı, yoksulluğun memleketin olağanı haline geldiği günümüz koşullarında ortalama geliri olanlar dahi bu masrafı karşılayamadığı için deprem risk raporlarını alamıyorlar’’ değerlendirmesinde bulundu. Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *