ANASAYFA arrow right Güncel

İnşaat sektörünün dayanacak gücü kalmadı

İnşaat sektörünün dayanacak gücü kalmadı
YAYINLAMA: 31 Mart 2024 / 21.19
GÜNCELLEME: 31 Mart 2024 / 21.20

Deprem konutlarının yapıldığı Gaziantep’te çimento ve hazır betona yüzde 25 oranında zam yapılması sektör tarafından büyük bir tepki ile karşılandı

 

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, “Var olan kalifiye elaman, usta ve tedarik sorunu ile sektör boğuşurken girdi maliyetlerine arka arkaya yapılan zamlara inşaat sektörünün artık dayanacak gücü kalmadı” ifadelerini kullandı.

İnşaat, bünyesinde yüzlerce alt sektörü barındırıyor

İnşaat sektörünün bünyesinde yüzlerce alt sektörü barındırdığını hem üretim süreçlerine hem de istihdama çok önemli değerler kattığını ifade eden Güçyetmez, işverenden başlayarak yatırımcısına, teknik hizmet veren mimar ve mühendislerden, taşeron firmalara, emekçi işçilere kadar herkesi ve tüm sektörleri etkilediğini belirtti.

Fiyat artışları artık kabul edilemez hale geldi

Güçyetmez, “Öncesinde dünyada yaşanan pandemi ortamı ile sektörün uzun bir süre zora girmesi, sonrasında yaşanılan depremler sonucu meydana gelen afetlerle son yıllarda mevcut zorlu koşullarda ayakta kalmaya çalışan müteahhit meslektaşlarımız yapılan ve sürekli hale gelen fiyat artışları ile artık baş edememektedirler. Hazır beton başta olmak üzere diğer girdilere yapılan zamların iyi düşünülmesi gerekiyor. Bu fiyat artışları artık kabul edilemez hale geldi” açıklamasını yaptı.

Ucuz konut üretimi teşvik edilmeli ve ivedilikle de önü açılmalı

Şu anda en önemli sorunların başında barınma sorununun yer aldığını ifade eden Güçyetmez, “Hali hazırda orta ölçekli ve dar gelirli yurttaşlarımız için ev almak çok zor bir hale gelmişken, bir de üzerine her gün gelen ve durdurulmayan zamlar sonucu ev almak bir hayal noktasına doğru gidiyor. Barınma sorunun sonucu olan fahiş kira fiyatlarını daha da arttırdığı gayet açık. İmar planları düzenlemeleri ile lüks konutlar yerine küçük alanlı ucuz konut üretimi teşvik edilmeli ve ivedilikle de önü açılmalı” önerisinde bulundu.

“Yaşadığımız afetten etkilenen 11 ilin içerisinde yer alan şehrimizde bu zamlar asla kabul edilemez” diyen Güçyetmez, “Bir an önce sağlıklı yapılaşma güvenilir konut üretiminin önünün açılması gerekirken bir yandan da betonarmenin bileşeni hazır beton ve bileşenleri olan çimentoya yapılan fahiş fiyat artışları ile ne amaçlanmaktadır?” sorusunu sordu.

Girdi maliyetlerini azaltıcı önlem paketleri devreye sokulmalı

Başkan Güçyetmez, “İnşaat girdi maliyetlerinin nasıl düşürüleceğine çalışma yapılması, vatandaşlara alım gücü seviyesinde makul konut fiyatlarının derdine düşülmesi gerekirken uçurum giderek artıyor. Girdi maliyetlerine yapılan zamların durdurulması için acilen yetkililer harekete geçmeli ve ciddi yaptırımlar uygulamalı. Ayrıca girdi maliyetlerini azaltıcı önlem paketleri devreye sokulmalı” çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *