6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden geçen 731 güne karşın deprem kentlerinde devam eden barınma sorunu AFAD’ın, “Bütünleşik Afet Yönetimi” raporu ile en net şekilde ortaya konuldu. Şubat 2025 itibarıyla toplam 649 bin 632 kişinin halen konteyner kentlerde yaşadığı ortaya çıktı. Mevcut durum AKP iktidarının büyük başarısı olarak değerlendirildi!
Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Antep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde barınma sorunu hâlâ çözülemedi. Her iki ilçede 20 bin kişi halen konteyner kentlerde kalmaya devam ediyor. Depremlerin ardından barınma krizi başta olmak üzere eğitimden sağlığa, altyapıdan ekonomiye kadar deprem kentlerinde çok sayıda kriz meydana geldi. Depremzedeler bir dizi sorunla baş başa bırakıldı.
İnsanlık dışı koşullarda konteynerlerde yaşamaya devam ediyorlar
Türkiye Psikiyatri Derneği, “Depremlerin üzerinden iki yıl geçti. Ve ne yazık ki bölge şartlarının iyileşmesi, temel ihtiyaçlara ulaşılabilir hale gelinmesi beklenirken, bölgede yaşayan insanların en temel haklarından olan barınma, güvenlik, sağlık, eğitim haklarını karşılayamadıklarını ve mağdur olduklarını, eşitliğin ve adalet ihtiyacının sadece depremin yıkımı ile ilgili değil deprem sonrası desteklerde de sağlanamadığını görüyoruz. Binlerce insan, insanlık dışı koşullarda konteynerlerde yaşamaya devam ediyor" açıklamasını yaptı.
Vaadedilen konutların yalnızca yüzde 30’u yapıldı
Maraş Merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Depremde 1888 binanın yıkıldığı Nurdağı ile 1182 binanın yıkıldığı İslahiye'de barınma sorunu halen devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre toplam 11 bin 154 binanın kullanılmaz (yıkık-ağır hasarlı) hale geldiği her iki ilçede 20 bini aşkın afetzede konteyner kentlerde yaşamını sürdürüyor.
Büyük yıkımın ardından insanlık dışı yaşam
Artı Gerçek'e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Antep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, şu ana kadar vadedilen konutların sadece yüzde 30'nun tamamlanabildiğini belirterek, "Barınma sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor" dedi. Yine AFAD’a göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Nurdağı'nda anahtar teslimi yapılan 150 hak sahibi evlerine yerleşti. Anahtar teslimi yapıldığı halde halen konteyner kentte kalan 470 hak sahibi ise evlerine geçmeyi bekliyor.
Depremin büyük yıkıma neden olduğu İslahiye'de de barınma sorunu devam ediyor. İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu, depremin ardından ilçe genelinde kurulan 11 konteyner kentten üç tanesinin halen faal olduğunu ve bu konteyner kentlerde toplam 12-13 bin afetzedenin kaldığını açıkladı.
İnsanlarımız konteyner kentlerde çok zor şartlar yaşıyor
TMMOB İnşaat Mühendisleri Antep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, her iki ilçede de barınma sorunun devam ettiğini söyledi.
Güçyetmez, "Kurumlardan sağlıklı bilgi almıyoruz ama sıkıntıların devam ettiğini biliyoruz. Şu ana kadar burada vaadedilen konutların yüzde 30'u tamamlanabildi sadece. Her ne kadar çaba sarf edilse de orada konteyner kentlerde yaşamını güç şartlarda sürdüren vatandaşımız bir hayli fazla" diye konuştu.
Göstermelik konut teslimleri
Barınma sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini anlatan Güçyetmez, "Onların psikolojik ve sosyal sıkıntılarının çok fazla olduğunu biliyoruz ama barınma sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Siyasetçilerin göstermelik olarak teslim edildiğini söylediği konutlara ilişkin rakamlardan ziyade, var olan gerçeklere yönelmek gerekiyor. Bir an önce o konteyner kentlerdeki yaşamın, insanların temel hakkı olan barınma ihtiyacının sağlanması gerekiyor" dedi.artıgerçek