Mücadele etmeye devam edeceğiz
Tezel, “İktidar güdümündeki yargı organlarının kararlarına ve siyasi iktidarın tüm baskılarına karşı mesleki saygınlığımızı korumak, meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarını geliştirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele, ülkemizde hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etme, demokrasiyi ve özgürlükleri koruma mücadelesinin de bir parçası. Ülkemizin kalkınmasında ve gelişmesinde büyük emekleri olan tüm meslektaşlarımızı, mesleğimize sahip çıkmak, haklarımızı korumak ve insanca yaşayabileceğimiz bir ücret düzeyi için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Özel sektörde çalışan genç mimar ve mühendisin gelir düzeyini güvence altına aldığı kadar, kayıt dışı istihdamın ve vergi kaybının engellenmesinde de önemli bir işlevi olan Asgari ücret protokolünün 2017 yılında SGK tarafından tek taraflı olarak feshedildiğini hatırlatan Tezel, “Protokolün feshiyle birlikte SGK tarafından yapılan incelemelerde, TMMOB tarafından belirlenen asgari ücret değil, işveren-sermaye piyasasının serbestçe belirlediği ücretler esas alınmaya başlandı. Ücretli çalışan tüm üyelerimizin kazanılmış haklarını geri dönülmez biçimde yok eden “Tek taraflı fesih” işleminin geri alınması için her düzeyde yürüttüğümüz mücadele etkili olmamış, SGK’ya karşı açtığımız davada mahkeme kurumun fesih kararını haklı buldu” şeklinde konuştu.
Hukuk mücadelemiz yıllardır devam ediyor
TMMOB ile SGK arasında imzalanan protokolün feshedilmesine rağmen TMMOB’un ücretli çalışanların gelir düzeylerini koruyabilmek için her yılın başında mühendis, mimar ve şehir plancıları için asgari ücret belirlemeye ve duyurmaya devam ettiğini kaydeden Tezel, “Son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon, istikrarsız fiyat artışları ve iktidarın “Asgari ücreti temel ücret haline getirme” politikası karşısında sürekli olarak güncellenmek zorunda kalınan TMMOB asgari ücret düzeyi, her şeye rağmen sektörde yapılan pek çok anlaşmada ve ücret düzeylerinin belirlenmesine ilişkin mahkeme kararlarında ölçüt alınmaya devam etti. Bu işlevi nedeniyle de TMMOB tarafından açıklanan mühendis, mimar ve şehir plancıları için asgari ücreti sermaye kesimlerinin ve devlet kurumlarının hedefinde oldu. Konuyla ilgili odalarımıza karşı pek çok dava açılmış, Rekabet Kurulu tarafından odalarımıza çeşitli cezalar verildi. Bu konudaki hukuk mücadelemiz yıllardır devam ediyor” açıklamasını yaptı.
Başkan Tezel, “Bugüne değin lehimize sonuçlanmış birçok yargı kararı bulunmasına karşın ne yazık ki, yakın zamanda görüşülen bir davada, “Birliğimizin mühendis, mimar ve şehir plancıları için asgari ücret belirleyemeyeceği” yönünde karar verildi. Hukuk devleti ilkesi ve idari yargı kararlarının uygulanması zorunluluğu gereği bu karar nedeniyle, yeni bir hukuki durum ortaya çıkana kadar, birliğimizce mühendis, mimar ve şehir plancısı asgari ücreti açıklanamayacak. Söz konusu karara ve birliğimizin Anayasa’dan gelen yetki ve görevlerinin engellenmesine yönelik tüm girişimlere karşı hukuki mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.