ANASAYFA arrow right Güncel

İthalat serbest bırakılsın ambarcılara ders verilsin

İthalat serbest bırakılsın ambarcılara ders verilsin
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Ambarcıların elinde 7 milyonluk fıstık stoku bulunmasına rağmeni halen fiyatların yükselmesini bekledikleri belirtildi

Fıstık piyasasının içinde bulunan esnaf, antepfıstığındaki aşırı fiyat artışı ve karaborsanın, “ambarcılardan” kaynaklandığını dile getirdi. Baklava, çikolata piyasasının ihtiyacı olan fıstığın ithal edilerek, ambarcılara gereken dersin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Üreticinin elinde ürün kalmadı
Fıstıkçılar, “Şu anda üreticinin elinde zaten fıstık kalmadı. Birkaç zengin üretici dışında hepsi fıstığını sattı. Mal ambarcının elinde ve fiyatlar bir anda 65-70 liraya fırladı. Ağaçlarda gelecek senenin gözü yok. Yani gelecek sene de üretim kısıtlı kalacak. O nedenle devletin acilen piyasaya müdahale ederek fıstık ithalatını serbest bırakması ve piyasayı ambarcılara bırakmaması lazım” diye konuştu.

Stokçulukta yeşil sermaye başı çekiyor
Son yıllarda “yeşil sermaye” olarak bilinen kesimin stokçuluk yaptığını ve fiyatların daha da artmasını beklediklerini kaydeden fıstıkçılar, “Fıstık stoklamak suç değil. Zaten devlet gidip kapı kapı stokçu mu arayacak. Bulsa ki ne olacak? Çok çok fatura kestirecek. O da zaten önemli değil. Yapılacak şey, sınırlı düzeyde ithalatın önünü açıp, fıstık tüketen sektörü sıkıntıdan kurtarmak” dedi.

Fıstık kaçak sokuluyor
Suriye, ABD, İran ve Afganistan fıstık ithalatı yapılabileceği kaydedilirken, “Zaten şu anda piyasanın ihtiyacının karşılanması için bu ülkelerden önemli miktarda kaçak fıstık girişi var. Devletin yapacağı şey bunu alenileştirmek olacak” denildi. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *