Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca el konulan kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması, nakliyesi ve tasfiyesi ile bu işlemlere ilişkin giderlerin karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. 1 Nisan 2014 itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeye göre kaçak zannı ile ele geçirilen petrol ürünleri, kaçak akaryakıt tespit ve elkoyma tutanağı ile birlikte uygun şartlarda muhafaza edilmek üzere, ele geçirilen mahallin bağlı olduğu il özel idareleri, il özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklara, kaçak akaryakıt ürünlerini yakalayan kolluk gücü tarafından yakalama yerinde teslim edilecek.
Gümrük ve Ticaret, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları’nın 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Elkonulan Akaryakıtın Teslimi, Muhafazası, Tasfiyesi ve Yapılan Masraflara İlişkin Uygulama Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı. 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve 5607 sayılı Kanun hükümlerine dayanılarak hazırlanan yönetmelik, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca el konulan kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması, nakliyesi ve tasfiyesi ile bu işlemlere ilişkin giderlerin karşılanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.
Kurum tarafından veya denetimle yetkili diğer personel tarafından yapılan denetimler sonucunda veya kara, hava ve deniz hudut kapılarında el konulan kaçak akaryakıttan alınan numuneler için numune alma tutanağı düzenlenecek. Numunelerin bir adedi müdahil gümrük idaresine gönderilecek ve analiz sonuçları tasfiye ile ilgili kuruma bildirilecek.Gümrüğe terk edilen veya terk edilmiş sayılan akaryakıt için numune alınmayacak.Ancak niteliğinden şüphe duyulan akaryakıtın cinsinin tespiti için Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen ilgili standartlarda belirtildiği şekilde numune alınarak analiz yaptırılabilecek.Numuneler gümrük idaresince saklanacak. Saklama süresince, mahkemece yeniden analize sevki veya tedbir alınması istenmeyen numuneler için mahkemesinden numunelerin tasfiye edilmesi için karar istenecek.
Kaçak zannı ile ele geçirilen petrol ürünleri, kaçak akaryakıt tespit ve elkoyma tutanağı ile birlikte uygun şartlarda muhafaza edilmek üzere, ele geçirilen mahallin bağlı olduğu il özel idareleri, il özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklara, kaçak akaryakıt ürünlerini yakalayan kolluk gücü tarafından yakalama yerinde teslim edilecek. İl özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklar teslim esnasında tutanak suretlerinin ilgili bölümünü onaylayarak teyit edecek. İl özel idaresi, il özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklar, teslim edilen ürünleri analiz sonuçları gelinceye kadar nev’i ve niteliği değişmeyecek, diğer ürünlerle karışmayacak, değerini ve kanıt olma özelliğini kaybetmeyecek şekilde saklamak, korumak ve bunların temini için her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak.
El konulan akaryakıtı muhafaza eden kurum veya kişiler, niteliğinden ve muhafazasından kaynaklanan normal fire, kayıp ve benzerleri ile yetkili kuruluşlar tarafından alınacak numuneler haricinde, akaryakıtı teslim aldıkları ayniyetine uygun şekilde ve miktarda teslim etmek zorunda olacak. Bunlar dışındaki kayıp, hırsızlık, yangın, su baskını gibi benzeri nedenlerden ötürü akaryakıtın niteliklerinin değişmesi, bozulması, tamamen veya kısmen yok olması hallerinde durum, olayı teşvik eden resmi belgelerle birlikte ilgili davaya müdahil gümrük idaresine bildirilecek. İl özel idaresi veya defterdarlığa teslimi mümkün olmayan akaryakıt ile muhafazası özel tesis ve tertibatı gerektiren akaryakıt veya söz konusu idarelerin depolama kapasitesini aşan akaryakıt, büyükşehirler dahil ilçelerde kaymakam, illerde valinin onayı ile özellik ve miktarına göre fiziki depoları uygun olan kamu kurum ve kuruluşları ile özel kişi ve kuruluşların depolarına il özel idaresi veya defterdarlık tarafından yakalandığı yerden teslim alınarak tutanakla teslim edilecek. LPG’nin teslimi öncelikle il özel idaresi, il özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklara yapılacak. Depolama için hazırlıkların tamamlanamamasından dolayı bu yerlere teslimi mümkün olmayan LPG’nin muhafazası ise depolama lisanslı firmaların depolarına bu birimlerce tutanak karşılığı gerçekleştirilecek.
İl özel idareleri veya defterdarlıklar tarafından muhafaza edilen kaçak akaryakıtın muhafaza koşulları, alınan numunelerin test ve analizlerine ilişkin laboratuvar sonuçlarına göre yeniden belirlenebilecek. Seyyar kontrol cihazı ile yapılan ulusal marker kontrolü sonuçlarına itiraz edilmiş ve laboratuvar raporunda ulusal marker seviyesinin yeterli görüldüğü belirtilmiş ise bu numunenin alındığı ürün, sahibine teslim edilmek üzere ayrı şartlarda muhafaza edilecek. Ürün sahibi teslim almadan önce numune alma ve analiz yapma hakkına haiz olacak. Ulusal marker seviyesi yeterli bulunmayan akaryakıt ürünlerinden laboratuvar sonuçlarına göre teknik düzenlemelere uygun olduğu belirlenenler, tasfiye kararı verilene kadar ayrı koşullarda saklanmaya devam edilecek. Tasfiye kararı alındıktan sonra müstakil muhafaza imkanı bulunmayan söz konusu ürünlerden cinsi ve nitelikleri aynı olanların; teknik-ekonomik özellikleri bozulmayacak, piyasa değerleri düşmeyecek ve alıcılar tarafından kabul edilmesine engel olmayacak şekilde birleştirilmek suretiyle saklanması yoluna gidilebilecek.
Teknik düzenlemelere uygun olmadığına dair muayene raporu gelen ürünler de tasfiye kararı verilene kadar ayrı koşullarda saklanmaya devam edilecek. Tasfiye kararı verildikten sonra; cins ve nitelik bakımından aynı olmak, teknik-ekonomik özellikleri bozulmamak kaydıyla birleştirilmek suretiyle muhafazası mümkün olacak. Numune alınmayan ve laboratuvar raporu gerekmeyen kaçak ürünlerin tasfiye kararı verilene kadar muhafazasında dördüncü fıkra hükümleri uygulanacak.
El konulan kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması ve nakliyesi gibi nedenlerle el konulduğu andan itibaren yapılan masraflar, teslim almakla sorumlu il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden ödenecek. Bu kapsamda yapılacak her türlü mal, araç, gereç ve hizmet alımlarında Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmayacak.
Kaçak akaryakıt, muhafaza edileceği yere teslim edildiği tarihten itibaren mahkemece sahibine iadesine karar verilmesi halinde, kararın akaryakıt sahibine tebliğ edildiği tarihi takip eden otuzuncu gün dahil, akaryakıtın tasfiye edilmesi durumunda, teslim alma tarihine kadar geçen süre kaçak akaryakıtın muhafaza süresi olacak. Kaçak akaryakıtın muhafaza ücreti; kaçak akaryakıtın değeri üzerinden günlük binde 1 olarak, 6 aydan sonraki muhafaza süresi için bu ücretin yarısı oranında uygulanacak.Ücret hesabında, kaçak akaryakıtın muhafazasının sona erdiği gün dikkate alınmayacak.Muhafaza ücreti, kaçak akaryakıtın değerinin yüzde 30’unu geçemeyecek.Depolama hizmetleri muhafaza süresi içerisinde değerlendirilecek.Kaçak akaryakıtın yedi emin olarak tesliminde muhafaza ücreti yukarıda belirtilen usul ve esaslara göre tespit edilecek ve ödenecek.Sahibine yediemin olarak verilen kaçak akaryakıt için herhangi bir ödeme yapılmayacak.Kamu kurum ve kuruluşlarında muhafaza edilen kaçak akaryakıt için, mevzuatlarında muhafaza ücreti alınacağına dair açıkça hüküm bulunmayan hallerde, muhafaza ücreti olarak herhangi bir ödeme yapılmayacak.
Akaryakıtın satış suretiyle tasfiyesi halinde, satış bedelinin yüzde 15’i muhafaza ücreti olarak esas alınacak ve il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden ödenecek. Ödenecek bu tutar hiçbir şekilde “muhafaza ücreti, kaçak akaryakıtın değerinin yüzde 30’unu geçemez” hükmündeki azami haddi geçemeyecek. El konulan kaçak akaryakıtın tahsisi halinde, eşyayı muhafaza eden kişi veya kuruluşlarca sağlanan hizmetler için verilecek ücretler bu Yönetmelik hükümlerine göre kaçak akaryakıtı teslim almakla sorumlu il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden ödenecek. Kaçak akaryakıtın farklı depolama yerlerinde muhafaza edilmesi durumunda, söz konusu ücret muhafaza süreleri dikkate alınarak paylaştırılacak.
El konulan kaçak akaryakıtın muhafaza edileceği yere kadar elkonulan araçla naklinin mümkün olması veya muhafaza edecek kuruma ait uygun araç bulunması durumlarında öncelikle bu imkanlar kullanılacak.
Mal ve hizmet alımında; ihtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin ihtiyaç sahibi birim amiri tarafından oluşturulacak en az üç kişilik bir komisyon tarafından tespit edilmesi, sadece gerçek veya tüzel tek kişinin özel bir hakka sahip olduğunun belgelenmesi, kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait bulunan kuruluşlardan, özel kanunlarla kurulmuş ve bu kanunlarla kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliği haiz kuruluş olması durumlarında, mal ve hizmet alımı piyasa fiyat araştırması yapılmadan bu yerlerden gerçekleştirilebilecek.
İl özel idaresi veya defterdarlıkça düzenlenen harcama talimatına istinaden harcama konusuna ilişkin; fatura veya fatura yerine geçen serbest meslek makbuzu, gider pusulası veya kanunen bu belgeleri düzenlemek zorunda olmayanlar için Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde yer alan “Harcama Pusulası”, varsa düzenlenen sözleşme, tutanak ve diğer belgeler ödeme belgesine bağlanarak harcama yetkilisinin onayına sunulur ve ödeme işlemleri sonuçlandırılacak.
El konulan kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması, nakliyesi kapsamında; tank, depo yapımı, alımı ve kiralanması, araç-gereç ve teknik cihazların alımı, kiralanması ile güvenlik, hamaliye, bakım-onarım ve benzeri zorunlu hizmetlerin alınması ve yaptırılmasında 4734 sayılı Kanun hükümleri uygulanmadan, ilgili kurum bütçesinden karşılanacak.
5607 sayılı Kanunun 16/A maddesi veya akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve il özel idareleri tarafından yapılacak her türlü mal, araç, gereç ve hizmet alımlarında 4734 sayılı Kanun hükümleri uygulanmadan, ilgili kurum bütçesinden karşılanacak.
Kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerin kullanımına bedelsiz tahsisi yapılarak tasfiye edilecek akaryakıta veya akaryakıtla harmanlanan ürünlere ulusal marker eklenmeyecek. Satış suretiyle tasfiye edilen akaryakıtı satın alanların, akaryakıtın türüne göre Kurum tarafından verilmiş rafinerici, işleme, madeni yağ, ihrakiye teslim, dağıtıcı lisansına veya uygunluk yazısına haiz olması gerekir. Satışı yapılan akaryakıta eklenecek ulusal marker, Kurumca belirlenecek usul ve esaslara göre eklenmek üzere satış yapılan kişilere teslim edilecek.
El konulan kaçak akaryakıtı teslim almakla sorumlu il özel idaresi veya defterdarlıkça en az üç kişiden oluşan tahsis komisyonu oluşturulacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idareler akaryakıtı teslim almakla sorumlu idareden, akaryakıtın cinsi ve miktarını belirterek bedelsiz tahsis talebinde bulunacak.Tahsis edilecek teknik düzenlemelere uygun akaryakıtın miktarı, aynı yere daha önceki tahsis miktarları ve tahsis edilen akaryakıtın zamanında teslim alınıp alınmadığı hususları göz önüne alınarak, komisyonca tahsis kararı alınacak. Tahsis kararları il özel idarelerinde genel sekreter, ya da görevlendireceği yardımcısı tarafından onaylanacak. El konulan kaçak akaryakıt, öncelik sırasına göre; akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele eden kurum veya birimlere, akaryakıtın muhafaza edildiği yerdeki kamu kurum ve kuruluşlarına veya mahalli idarelere, akaryakıtın muhafaza edildiği il dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelere kullanım amacıyla bedelsiz olarak tahsis edilecek. Kara, hava ve deniz hudut kapılarında elkonulan kaçak akaryakıt, gümrük idarelerine bedelsiz tahsis edilerek tasfiye edilecek.Tahsisi yapılan akaryakıt muhafaza edildiği yerden, tahsis yapılan birim tarafından 15 gün içerisinde teslim alınacak.Bu süre içerisinde teslim alınmayan akaryakıta ilişkin tahsis kararı iptal edilmiş sayılır ve başka birime tahsisi yapılacak.
Satılarak bedeli genel bütçeye gelir kaydedilen akaryakıtın, yargılamanın sonucunda sahibine iadesine karar verilmesi halinde, toplam satış bedelinden vergiler düşüldükten sonra kalan tutar, el koyma tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için kanuni faiz ilave edilerek ilgili il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden hak sahibine ödenecek. Tahsis edilmiş akaryakıta ilişkin yargılamanın sonucunda sahibine iadesine karar verilmesi halinde, benzin, motorin türleri, gaz yağı, jet yakıtı ile nafta ve solvent türlerinde, rafineride bir önceki ay sonunda oluşan ham petrol veya devir maliyet fiyatından, diğer ürünlerde ise yüzde altmışından az olmayan rafinericiye satış bedeli üzerinden hesaplanacak bedelden vergiler düşüldükten sonra kalan tutar, elkoyma tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için kanuni faiz ilave edilerek ilgili il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden hak sahibine ödenecek. Yönetmelik ile yapılan düzenlemelere ilişkin öngörülmeyen durumların ortaya çıkması halinde bunları inceleyip sonuçlandırmaya, konusuna göre Gümrük ve Ticaret, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları yetkili olacak.
6455 Sayılı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlük tarihinden önce el konulan kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması, nakliyesi ve tasfiyesinde, el konulduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümleri uygulanacak. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun geçici 6.maddesinin üçüncü fıkrası kapsamına giren kaçak akaryakıt hakkında daha önce verilmiş bir tasfiye kararı olması, tasfiye işlemlerine başlanmış olması veya bu süreler içinde karar verilmemesi hallerinde, akaryakıt bu Yönetmelik hükümlerine göre derhal tasfiye edilecek. Bu fıkra kapsamında tasfiye edilecek akaryakıttan numune alınacak, numune alınması mümkün değil ise, akaryakıtın her türlü ayırt edici özelliği tespit edilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun görüşü alınarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanan bu Yönetmelik 1 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe girecek. Yönetmelik hükümlerini, Gümrük ve Ticaret, İçişleri ve Maliye Bakanları yürütecek. Öte yandan Kaçak Petrolün Tespit ve Tasfiyesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik de bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.Yönetmelik, 1 Nisan 2014 itibarıyla yürürlükten kaldırıldı.
Gümrük ve Ticaret, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları’nın 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Elkonulan Akaryakıtın Teslimi, Muhafazası, Tasfiyesi ve Yapılan Masraflara İlişkin Uygulama Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı. 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve 5607 sayılı Kanun hükümlerine dayanılarak hazırlanan yönetmelik, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca el konulan kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması, nakliyesi ve tasfiyesi ile bu işlemlere ilişkin giderlerin karşılanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.
Kurum tarafından veya denetimle yetkili diğer personel tarafından yapılan denetimler sonucunda veya kara, hava ve deniz hudut kapılarında el konulan kaçak akaryakıttan alınan numuneler için numune alma tutanağı düzenlenecek. Numunelerin bir adedi müdahil gümrük idaresine gönderilecek ve analiz sonuçları tasfiye ile ilgili kuruma bildirilecek.Gümrüğe terk edilen veya terk edilmiş sayılan akaryakıt için numune alınmayacak.Ancak niteliğinden şüphe duyulan akaryakıtın cinsinin tespiti için Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen ilgili standartlarda belirtildiği şekilde numune alınarak analiz yaptırılabilecek.Numuneler gümrük idaresince saklanacak. Saklama süresince, mahkemece yeniden analize sevki veya tedbir alınması istenmeyen numuneler için mahkemesinden numunelerin tasfiye edilmesi için karar istenecek.
Kaçak zannı ile ele geçirilen petrol ürünleri, kaçak akaryakıt tespit ve elkoyma tutanağı ile birlikte uygun şartlarda muhafaza edilmek üzere, ele geçirilen mahallin bağlı olduğu il özel idareleri, il özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklara, kaçak akaryakıt ürünlerini yakalayan kolluk gücü tarafından yakalama yerinde teslim edilecek. İl özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklar teslim esnasında tutanak suretlerinin ilgili bölümünü onaylayarak teyit edecek. İl özel idaresi, il özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklar, teslim edilen ürünleri analiz sonuçları gelinceye kadar nev’i ve niteliği değişmeyecek, diğer ürünlerle karışmayacak, değerini ve kanıt olma özelliğini kaybetmeyecek şekilde saklamak, korumak ve bunların temini için her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak.
El konulan akaryakıtı muhafaza eden kurum veya kişiler, niteliğinden ve muhafazasından kaynaklanan normal fire, kayıp ve benzerleri ile yetkili kuruluşlar tarafından alınacak numuneler haricinde, akaryakıtı teslim aldıkları ayniyetine uygun şekilde ve miktarda teslim etmek zorunda olacak. Bunlar dışındaki kayıp, hırsızlık, yangın, su baskını gibi benzeri nedenlerden ötürü akaryakıtın niteliklerinin değişmesi, bozulması, tamamen veya kısmen yok olması hallerinde durum, olayı teşvik eden resmi belgelerle birlikte ilgili davaya müdahil gümrük idaresine bildirilecek. İl özel idaresi veya defterdarlığa teslimi mümkün olmayan akaryakıt ile muhafazası özel tesis ve tertibatı gerektiren akaryakıt veya söz konusu idarelerin depolama kapasitesini aşan akaryakıt, büyükşehirler dahil ilçelerde kaymakam, illerde valinin onayı ile özellik ve miktarına göre fiziki depoları uygun olan kamu kurum ve kuruluşları ile özel kişi ve kuruluşların depolarına il özel idaresi veya defterdarlık tarafından yakalandığı yerden teslim alınarak tutanakla teslim edilecek. LPG’nin teslimi öncelikle il özel idaresi, il özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklara yapılacak. Depolama için hazırlıkların tamamlanamamasından dolayı bu yerlere teslimi mümkün olmayan LPG’nin muhafazası ise depolama lisanslı firmaların depolarına bu birimlerce tutanak karşılığı gerçekleştirilecek.
İl özel idareleri veya defterdarlıklar tarafından muhafaza edilen kaçak akaryakıtın muhafaza koşulları, alınan numunelerin test ve analizlerine ilişkin laboratuvar sonuçlarına göre yeniden belirlenebilecek. Seyyar kontrol cihazı ile yapılan ulusal marker kontrolü sonuçlarına itiraz edilmiş ve laboratuvar raporunda ulusal marker seviyesinin yeterli görüldüğü belirtilmiş ise bu numunenin alındığı ürün, sahibine teslim edilmek üzere ayrı şartlarda muhafaza edilecek. Ürün sahibi teslim almadan önce numune alma ve analiz yapma hakkına haiz olacak. Ulusal marker seviyesi yeterli bulunmayan akaryakıt ürünlerinden laboratuvar sonuçlarına göre teknik düzenlemelere uygun olduğu belirlenenler, tasfiye kararı verilene kadar ayrı koşullarda saklanmaya devam edilecek. Tasfiye kararı alındıktan sonra müstakil muhafaza imkanı bulunmayan söz konusu ürünlerden cinsi ve nitelikleri aynı olanların; teknik-ekonomik özellikleri bozulmayacak, piyasa değerleri düşmeyecek ve alıcılar tarafından kabul edilmesine engel olmayacak şekilde birleştirilmek suretiyle saklanması yoluna gidilebilecek.
Teknik düzenlemelere uygun olmadığına dair muayene raporu gelen ürünler de tasfiye kararı verilene kadar ayrı koşullarda saklanmaya devam edilecek. Tasfiye kararı verildikten sonra; cins ve nitelik bakımından aynı olmak, teknik-ekonomik özellikleri bozulmamak kaydıyla birleştirilmek suretiyle muhafazası mümkün olacak. Numune alınmayan ve laboratuvar raporu gerekmeyen kaçak ürünlerin tasfiye kararı verilene kadar muhafazasında dördüncü fıkra hükümleri uygulanacak.
El konulan kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması ve nakliyesi gibi nedenlerle el konulduğu andan itibaren yapılan masraflar, teslim almakla sorumlu il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden ödenecek. Bu kapsamda yapılacak her türlü mal, araç, gereç ve hizmet alımlarında Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmayacak.
Kaçak akaryakıt, muhafaza edileceği yere teslim edildiği tarihten itibaren mahkemece sahibine iadesine karar verilmesi halinde, kararın akaryakıt sahibine tebliğ edildiği tarihi takip eden otuzuncu gün dahil, akaryakıtın tasfiye edilmesi durumunda, teslim alma tarihine kadar geçen süre kaçak akaryakıtın muhafaza süresi olacak. Kaçak akaryakıtın muhafaza ücreti; kaçak akaryakıtın değeri üzerinden günlük binde 1 olarak, 6 aydan sonraki muhafaza süresi için bu ücretin yarısı oranında uygulanacak.Ücret hesabında, kaçak akaryakıtın muhafazasının sona erdiği gün dikkate alınmayacak.Muhafaza ücreti, kaçak akaryakıtın değerinin yüzde 30’unu geçemeyecek.Depolama hizmetleri muhafaza süresi içerisinde değerlendirilecek.Kaçak akaryakıtın yedi emin olarak tesliminde muhafaza ücreti yukarıda belirtilen usul ve esaslara göre tespit edilecek ve ödenecek.Sahibine yediemin olarak verilen kaçak akaryakıt için herhangi bir ödeme yapılmayacak.Kamu kurum ve kuruluşlarında muhafaza edilen kaçak akaryakıt için, mevzuatlarında muhafaza ücreti alınacağına dair açıkça hüküm bulunmayan hallerde, muhafaza ücreti olarak herhangi bir ödeme yapılmayacak.
Akaryakıtın satış suretiyle tasfiyesi halinde, satış bedelinin yüzde 15’i muhafaza ücreti olarak esas alınacak ve il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden ödenecek. Ödenecek bu tutar hiçbir şekilde “muhafaza ücreti, kaçak akaryakıtın değerinin yüzde 30’unu geçemez” hükmündeki azami haddi geçemeyecek. El konulan kaçak akaryakıtın tahsisi halinde, eşyayı muhafaza eden kişi veya kuruluşlarca sağlanan hizmetler için verilecek ücretler bu Yönetmelik hükümlerine göre kaçak akaryakıtı teslim almakla sorumlu il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden ödenecek. Kaçak akaryakıtın farklı depolama yerlerinde muhafaza edilmesi durumunda, söz konusu ücret muhafaza süreleri dikkate alınarak paylaştırılacak.
El konulan kaçak akaryakıtın muhafaza edileceği yere kadar elkonulan araçla naklinin mümkün olması veya muhafaza edecek kuruma ait uygun araç bulunması durumlarında öncelikle bu imkanlar kullanılacak.
Mal ve hizmet alımında; ihtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin ihtiyaç sahibi birim amiri tarafından oluşturulacak en az üç kişilik bir komisyon tarafından tespit edilmesi, sadece gerçek veya tüzel tek kişinin özel bir hakka sahip olduğunun belgelenmesi, kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait bulunan kuruluşlardan, özel kanunlarla kurulmuş ve bu kanunlarla kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliği haiz kuruluş olması durumlarında, mal ve hizmet alımı piyasa fiyat araştırması yapılmadan bu yerlerden gerçekleştirilebilecek.
İl özel idaresi veya defterdarlıkça düzenlenen harcama talimatına istinaden harcama konusuna ilişkin; fatura veya fatura yerine geçen serbest meslek makbuzu, gider pusulası veya kanunen bu belgeleri düzenlemek zorunda olmayanlar için Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde yer alan “Harcama Pusulası”, varsa düzenlenen sözleşme, tutanak ve diğer belgeler ödeme belgesine bağlanarak harcama yetkilisinin onayına sunulur ve ödeme işlemleri sonuçlandırılacak.
El konulan kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması, nakliyesi kapsamında; tank, depo yapımı, alımı ve kiralanması, araç-gereç ve teknik cihazların alımı, kiralanması ile güvenlik, hamaliye, bakım-onarım ve benzeri zorunlu hizmetlerin alınması ve yaptırılmasında 4734 sayılı Kanun hükümleri uygulanmadan, ilgili kurum bütçesinden karşılanacak.
5607 sayılı Kanunun 16/A maddesi veya akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve il özel idareleri tarafından yapılacak her türlü mal, araç, gereç ve hizmet alımlarında 4734 sayılı Kanun hükümleri uygulanmadan, ilgili kurum bütçesinden karşılanacak.
Kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerin kullanımına bedelsiz tahsisi yapılarak tasfiye edilecek akaryakıta veya akaryakıtla harmanlanan ürünlere ulusal marker eklenmeyecek. Satış suretiyle tasfiye edilen akaryakıtı satın alanların, akaryakıtın türüne göre Kurum tarafından verilmiş rafinerici, işleme, madeni yağ, ihrakiye teslim, dağıtıcı lisansına veya uygunluk yazısına haiz olması gerekir. Satışı yapılan akaryakıta eklenecek ulusal marker, Kurumca belirlenecek usul ve esaslara göre eklenmek üzere satış yapılan kişilere teslim edilecek.
El konulan kaçak akaryakıtı teslim almakla sorumlu il özel idaresi veya defterdarlıkça en az üç kişiden oluşan tahsis komisyonu oluşturulacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idareler akaryakıtı teslim almakla sorumlu idareden, akaryakıtın cinsi ve miktarını belirterek bedelsiz tahsis talebinde bulunacak.Tahsis edilecek teknik düzenlemelere uygun akaryakıtın miktarı, aynı yere daha önceki tahsis miktarları ve tahsis edilen akaryakıtın zamanında teslim alınıp alınmadığı hususları göz önüne alınarak, komisyonca tahsis kararı alınacak. Tahsis kararları il özel idarelerinde genel sekreter, ya da görevlendireceği yardımcısı tarafından onaylanacak. El konulan kaçak akaryakıt, öncelik sırasına göre; akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele eden kurum veya birimlere, akaryakıtın muhafaza edildiği yerdeki kamu kurum ve kuruluşlarına veya mahalli idarelere, akaryakıtın muhafaza edildiği il dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelere kullanım amacıyla bedelsiz olarak tahsis edilecek. Kara, hava ve deniz hudut kapılarında elkonulan kaçak akaryakıt, gümrük idarelerine bedelsiz tahsis edilerek tasfiye edilecek.Tahsisi yapılan akaryakıt muhafaza edildiği yerden, tahsis yapılan birim tarafından 15 gün içerisinde teslim alınacak.Bu süre içerisinde teslim alınmayan akaryakıta ilişkin tahsis kararı iptal edilmiş sayılır ve başka birime tahsisi yapılacak.
Satılarak bedeli genel bütçeye gelir kaydedilen akaryakıtın, yargılamanın sonucunda sahibine iadesine karar verilmesi halinde, toplam satış bedelinden vergiler düşüldükten sonra kalan tutar, el koyma tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için kanuni faiz ilave edilerek ilgili il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden hak sahibine ödenecek. Tahsis edilmiş akaryakıta ilişkin yargılamanın sonucunda sahibine iadesine karar verilmesi halinde, benzin, motorin türleri, gaz yağı, jet yakıtı ile nafta ve solvent türlerinde, rafineride bir önceki ay sonunda oluşan ham petrol veya devir maliyet fiyatından, diğer ürünlerde ise yüzde altmışından az olmayan rafinericiye satış bedeli üzerinden hesaplanacak bedelden vergiler düşüldükten sonra kalan tutar, elkoyma tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için kanuni faiz ilave edilerek ilgili il özel idaresi veya defterdarlık bütçesinden hak sahibine ödenecek. Yönetmelik ile yapılan düzenlemelere ilişkin öngörülmeyen durumların ortaya çıkması halinde bunları inceleyip sonuçlandırmaya, konusuna göre Gümrük ve Ticaret, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları yetkili olacak.
6455 Sayılı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlük tarihinden önce el konulan kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması, nakliyesi ve tasfiyesinde, el konulduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümleri uygulanacak. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun geçici 6.maddesinin üçüncü fıkrası kapsamına giren kaçak akaryakıt hakkında daha önce verilmiş bir tasfiye kararı olması, tasfiye işlemlerine başlanmış olması veya bu süreler içinde karar verilmemesi hallerinde, akaryakıt bu Yönetmelik hükümlerine göre derhal tasfiye edilecek. Bu fıkra kapsamında tasfiye edilecek akaryakıttan numune alınacak, numune alınması mümkün değil ise, akaryakıtın her türlü ayırt edici özelliği tespit edilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun görüşü alınarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanan bu Yönetmelik 1 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe girecek. Yönetmelik hükümlerini, Gümrük ve Ticaret, İçişleri ve Maliye Bakanları yürütecek. Öte yandan Kaçak Petrolün Tespit ve Tasfiyesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik de bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.Yönetmelik, 1 Nisan 2014 itibarıyla yürürlükten kaldırıldı.