ANASAYFA arrow right Güncel

Kaçak kazılar zengin kültür varlıkları açısından büyük bir tehlike

Kaçak kazılar zengin kültür varlıkları açısından büyük bir tehlike
YAYINLAMA: 03 Şubat 2025 / 18.49
GÜNCELLEME: 03 Şubat 2025 / 18.49

Türkiye genelinde olduğu gibi Antep’te kaçak kazılarda yaşanan artış göze çarpıyor. Son olarak define bulmak amacıyla izinsiz kazı yaptığı tespit edilen 5 şüpheli jandarma tarafından suçüstü yakalandı

 

Kaçak kazıların binlerce yıllık kültürümüzü, geçmişimizi ve arkeolojik sit alanlarını yok ettiğini kaydeden Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin, ‘’Kaçak kazıların ülkemizin sahip olduğu zengin kültür varlıkları açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Metal detektörlerin satışının yasaklanması ve cezaların caydırıcı olması gerekiyor’’ çağrısında bulundu.

Kayanın içerisinde altın olacak kadar akıl yoksunular

Kazak kazıların artmasını bilinçsizlik, bilgisizlik ve söylentilerle açıklayan Engin, ‘’Tahrip edilen birçok alanda altın ve define aranıyor ama her yerde olacak diye bir kural yok. Maalesef kısa yoldan zengin olma hayaliyle ve dedikodularda kaçak kazıların artmasında etkili. Altın bulundu diye bir söylenti yayılır fakat kimin bulduğu belli değil ve her ne hikmet ise bulunan altın ise 40 tonun altında değildir. Böyle komik ve cahilce bir anlayış hakim. Hatta kaya anıtları dinamitleniyor. Kayanın içerisinde altın olacak kadar akıl yoksunular. Böyle düşünen insanlar sayısı azımsanmayacak kadar fazla’’ ifadelerine yer verdi.

Kaçak kazıların ülkemizde açısından zararları çok fazla

Engin, ‘’Kaçak kazı davalarına talep edilen bilirkişi sayısında bir artışın olması kaçak kazıların arttığının bir emaresi olarak görülüyor. Türkiye genelinde özellikle İlkbahara doğru havaların ısınması ve toprağın yumuşaması ile birlikte define avcıları kaçak kazılar gerçekleştiriyor. Kaçak kazıların ülkemizde açısından zararları çok fazla. Çünkü bu kişiler bilinçsiz tahribatı gerçekleştirirken, kültür katmanlarını ve arkeolojik alanları, büyük ölçüde tahrip ediyorlar ve bu tahribatları düzeltme imkanı olmuyor’’ dedi.

Hasbelkader çıkarılan eserler bir şekilde yurt dışına kaçırılıyor

‘Kaçak kazıların ülkemizin sahip olduğu zengin kültür varlıkları açısından büyük bir tehlike oluşturuyor’ diyen Engin, ‘’Hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de güvenlik kuvvetleri kazı kazılara karşı büyük bir mücadele veriyor. Örneğin, binlerce yıllık yerleşim katmanı olan höyüklerde yapılan tahribat, binlerce yıllık insanlık tarihini yok ediyor. Veya birçok mezarlıklar tahrip ediliyor. Hasbelkader çıkarılan eserler bir şekilde yurt dışına kaçırılıyor’’ şeklinde konuştu. 

Yaptırımların ve cezaların caydırıcı olması gerekiyor

Metal detektörlerin satışının yasaklanması gerektiğini sözlerine ekleyen Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Metal detektörlere kolay şekilde ulaşılması insanları kaçak kazılara teşvik ediyor. Kişi hemen define bulacağını zannediyor. Cezalar ise çok caydırıcı değil. Hapis cezası alıyorlar ama sonradan paraya çevriliyor. Kaçak kazıların azalması veya tamamen ortadan kalkması için yaptırımların ve cezaların caydırıcı olması gerekiyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *