Ramazan Bayramı’na sayılı saatler kala vatandaş, şekerleme, çikolata, kıyafet ve diğer ihtiyaçlarını almak için çarşıya hücum etti. İğne atsan yere düşmeyen çarşıda esnaf, kalabalığın satışlara etki etmediğinin altını çizdi, eski bayram günlerini mumla aradıklarını belirtti.
Antep’te alışverişin kalbi olarak nitelendirilen Gaziler Caddesi’nde bayram yoğunluğu yaşanıyor. Kimi vatandaş misafirlerine ikram için şekerleme ve çikolata alırken, kimisi ise kıyafet alıyor. Ancak yüksek fiyat karşısında büyük şok yaşayan vatandaş, ne yapacağını bilemiyor. Esnaf, satamamaktan dert yanarken, vatandaş ise fiyatlardan şikayetçi.
Kalabalık bizi aldatmasın
Esnaf Mehmet Ali Alkan, ‘’Kalabalıklar bizi aldatmasın. Sokakların dışında mağazalara bakmak lazım. Şu anda mağazalarımız boş. Kalabalıklar alışverişlere yansımadı. Dolayısıyla bu Ramazan Bayramı bizi çok şaşırttı. Sektörümüzde Ramaza’nın ilk 10 gününden sonra hareketlilik başlar Arefe günü de dahil devam ederdi. İşlerimiz son 10 günden beri hareketli ama istediğimiz seviyede değil’’ ifadelerini kullandı.
Vatandaşın alım gücünün düştüğünü çok
bariz bir şekilde tezgahlarda hissediyoruz
Ciro bakımından geçen yıla ulaşamadıklarını kaydeden Alkan, ‘’Geçen yıl 20 bin lira olan kira 40 bin liraya, asgari ücret ise 22 bin liradan 28 bin liraya çıktı. Buna karşın 2025 yılının cirosunu yakalayamadık. İnsanlar artık uygun ürüne yani cebindeki para göre ürün bakıyor. Vatandaşın alım gücünün düştüğünü çok bariz bir şekilde tezgahlarda hissediyoruz’’ değerlendirmesini yaptı.
İnsanlar tasarruflu bir
şekilde yaşamaya çalışıyor
Sermayelerinin eridiğini sözlerine ekleyen Alkan, ‘’Çarşıdaki kabalıkların yüzde 70’i kuru kalabalık. İnsanlar tasarruflu bir şekilde yaşamaya çalışıyor. ABD, İsrail ve İran savaşından dolayı ürünlere zam konuşulmaya başlandı. Zamların yaz sezonunda yapılacağını öngörüyoruz. Çünkü mevcut ürünler, 5-6 ay öncesinden hazırlandı. Gelir gider arasındaki makas diye bir tabir kalmadı. Kira, işçilik, sigorta primi , elektrik ve diğer giderler arttı. Gelir gider arasında büyük bir bozukluk olması sermayemizin erimesi anlamına geliyor’’ şeklinde konuştu.
Hiç dükkan boşalmaz dediğimiz
yerlerde boşalan dükkanları görüyoruz
‘Karşılık çek ve protesto edilen senetlerin artmasında ki etken enflasyon’ diyen Alkan, ‘’Eriyen sermayesi çek, kredi kartıyla tamamlanmaya çalışılıyor, ama işleri yolunda gitmeyince çeklerimiz ve protesto edilen senetlerimiz patlıyor. Bunun yanı sıra gözler görülür şekilde kapanan işletmeleri görüyoruz. Hiç dükkan boşalmaz dediğimiz yerlerde boşalan dükkanları görüyoruz. Büyük firmalar ise küçülmeye doğru gidiyor’’ açıklamasında bulundu. Haber Merkezi
