ANASAYFA arrow right Güncel

Kamu kurumlarına güven her geçen gün azaltıyor

Kamu kurumlarına güven her geçen gün azaltıyor
YAYINLAMA: 02 Şubat 2022 / 21.33
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2022 / 21.33
Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Özdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı tüm maliye emekçilerinin sorun ve taleplerinin çözümü için duyarlı davranmaya davet etti.

Başkan Özdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kamu kurumlarının gerek idari ve iç işleyiş gerekse de verilen kamu hizmetinin niteliği ve ulaşılabilir olması yönünden pul, pul döküldüğü bir dönemden geçiyoruz. Her şeyin tek bir kişinin yetkisine bırakılması, liyakatsiz atamalar, TBMM’nin devre dışı bırakılması, kamu kurumlarına güveni de her geçen gün azaltıyor” tespitinde bulundu.

Son yıllarda yaşanan haksızlıkların ve hukuk tanımazlığın en hazin hikâyesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı kurum içi uzmanlık sınavı sürecinde yaşandığını anlatan Özdoğan, “9-10 yıldır kurum içi uzmanlık sınavı açmayan bakanlık sınav açılması talebimizle ilgili bugüne kadar yaptığımız eylemler sonucunda, talebimize hak verip mağduriyetlerin farkında olduklarını ifade ettikten sonra konunun yasal düzenleme gerektirdiğini sendikaların TBMM üzerinde baskı oluşturması gerektiğini yıllarca farklı düzeylerde yapılan görüşmelerde ifade ettiler. 7-8 yıldır açılmayan veya açılamayan kurum içi uzmanlık sınavı nihayet 30 Mayıs 2019 tarihinde TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin desteğiyle 7126 sayılı kanuna eklenen geçici madde ile defterdarlık ve gelir uzmanlığı sınavları açılmasına dair bir düzenleme yapıldı. Tabiri caiz ise maliye emekçilerinin 7 yıldır beklediği sınav hakkı 7 dakikada verilmiş oldu” açıklamasını yaptı.

Maliye emekçilerini hayal kırıklığına uğradı

Asıl sorunun Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapılacak sınavlara ilişkin belirlediği usul ve esasları açıklaması ile ortaya çıktığını hatırlatan Özdoğan, “Çok güçlü bir meclis iradesini arkasına alan bakanlık açılacak sınavlara ilişkin usul ve esasları bir yıl sonra açıklarken, belirlediği usul ve esaslarda başarı puanını 75’e çıkarmanın yanı sıra, yazılı sınav dışında mülakat koşulu da getirerek sınava girmeye hazırlanan maliye emekçilerini hayal kırıklığına uğratmış oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı belirlemiş olduğu usul ve esaslarla bir yandan süreci kolaylaştırması gerekirken yokuşa sürmüş diğer yandan yetkisini kötüye kullandı” dedi.

Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Özdoğan, konuşmasını şöyle bitirdi: “Sınav yönetmeliğinde 60 olarak belirlenen yazılı sınavda başarılı olma şartı, kuruma dışarıdan ‘Açıktan atama’ ile alınacak Gelir Uzmanlığı kadrosu için 70 olarak belirlenmişken; dava konusu Usul ve Esaslarda yazılı sınavda başarılı olma şartının mevcut uygulamaların çok üzerinde bir puan olan 75 puan olarak belirlenmesi hakkaniyete ve hukuka uygun bulunmadığı, gerekçesi ile açtığımız davada Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay’da açtığımız davada haklılığımız hukuk karşısında da tescillenmesine rağmen, Bakanlık yürütmeyi durdurma kararı almamıza rağmen hatasından dönmeyerek yürütmeyi durdurma kararına itiraz yoluna gitti. Yapılacak sınava ilişkin daha önce aynı sınavlarda uygulanan usul ve esaslara göre hareket etmeyerek yanlışında ısrar etmeyi tercih etti. Ülkemizde yargı sisteminin içinde bulunduğu durum herkesin malumu olmakla birlikte sendikamız haklı davasını her platformda savunmaya devam edecek. Açtığımız dava Danıştay’da devam ediyor. Özellikle mülakat sınavlarında çalışanlarımızın uğrayacakları mağduriyet karşısında sendika olarak yanlarında olmaya devam edeceğimizi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çalışanlarına yönelik haksız ve hukuksuz uygulamayı her platformda dile getireceğimizi bir kez daha buradan kamuoyu ile paylaşmayı tarihsel bir sorumluluk olarak görüyoruz.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *