Hububatın taban fiyatının geç açıklandığını belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Gaziantep’te mercimek ve arpa hasadı bitti, buğday hasadı da bitmek üzere. Çiftçi borçlu olduğundan ürünü satmak zorunda kaldı. Arpanın tonunu 5 bin 200 TL’ye sattık. Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat açıklamayınca kazanan yine tüccarlar oldu” dedi.
Hububat hasadının başlamasıyla birlikte taban fiyatın ne olacağı sorusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile son buldu. Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğdayın tonunu 9 bin 250 TL, arpanın tonunu ise 7 bin 500 TL’den alacağını duyurdu. Geçen yıl ise sert ekmeklik buğdayın tonu 6 bin 50 TL, arpanın tonu ise 5 bin 500 TL olarak açıklanmıştı.
Fiyatlar çiftçiyi memnun etmedi
Açıklanan taban fiyatlarının çiftçileri memnun etmediğini söyleyen Çolak, “Geçen yıl ekim yaptığımızda akaryakıtın litresi 28 TL, tohumun kilogramı 15 TL ve gübrenin ise kilogramı 13-15 TL arasındaydı. Dolayısıyla fiyatlar girdi maliyetleri göz önüne alınarak açıklanmadığından üreticiler tatmin olmadı. O nedenle çiftçi bu yıl tarla mı “Ekeyim mi yoksa ekmeyeyim mi” diye kara kara düşünüyor” şeklinde konuştu.
Ürünlerimiz “Dane” olarak çok zayıf kaldı
Başkan Çolak, “Mercimekte dekar başına 100 kilogram alırken, arpa da 250-400 kilogram ve buğdayda 200 kilogram alınıyor. Yani hububat rekoltesinde 2022 yılına göre bir artış söz konusu ancak yine de beklediğimiz rekolteyi alamadık. Çünkü kış mevsiminde istediğimiz yağışlar olmadı. O nedenle ürünlerimiz “Dane” olarak çok zayıf kaldı” tespitinde bulundu.
Girdilerimiz her ay yükseliyor
Akaryakıt fiyatlarının yükselmesine değinen Çolak, “Sadece akaryakıt değil, birçok ürüne zam gelmeye başladı. İşin içinden bir türlü çıkarmıyoruz. TMO’nun hububat alımlarına yüzde 20 oranında zam yapıldı, ancak girdilerimiz her ay yükseliyor. Eğer, akaryakıt, gübre ve ilaç gibi girdiler artmaya devam ederse birçok üretici tarlasını nadasa bırakacak” uyarısını yaptı.
ÇKS mağdurlarının sorunları bir an önce çözülmeli
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yeni görevinde başarılar dileyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Yeni Tarım ve Orman Bakanımızdan çok beklentimiz var. Desteklemelerin zamanında ve doğru şekilde yapılmasını talep ediyoruz. Yani mazot ve gübre desteklemeleri dekara göre değil, üretime göre verilmesini istiyoruz. Planlı tarıma bir an önce geçilmeli. Yakında hububat ekimleri başlayacak. Şimdiden önümüzdeki yılın hububat taban fiyatları açıklanmalı ki çiftçinin de bir alternatifi olsun. Ayrıca üreticilerin 120 günde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yapılması istendi. Ama birçoğu da kayıt yaptıramadı. Mağdur olanların mağduriyetleri çözüme kavuşturulmalı.” Adem Kesenek
YAYINLAMA: 11 Haziran 2023 / 21.14
GÜNCELLEME: 11 Haziran 2023 / 21.15
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrasında yaptığı ilk kabine toplantısının ardından milyonlarca çiftçinin beklediği hububat taban fiyatlarını açıkladı
İlginizi Çekebilir
'Çocukların üzerinde sigara izmaritleri söndürülmüş'
#Güncel / 23 Kasım 2024
Kredi kartı batığı büyüyor, 10 ayda 30 milyar TL takibe düştü
#Güncel / 22 Kasım 2024
Ekim’de kapanan şirket sayısı yüzde 13,2 artış gösterdi
#Güncel / 22 Kasım 2024
Kredi kartı ödemeleri yüzde 82 artarak 432,1 milyar TL’ye yükseldi
#Güncel / 22 Kasım 2024
30 kişiden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor
#Güncel / 22 Kasım 2024
Bakü’deki iklim zirvesine 1860 kişi götürüldü
#Güncel / 22 Kasım 2024
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *