ANASAYFA arrow right Güncel

Kazı ekibi izin bekliyor

Kazı ekibi izin bekliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.31
Karkamış kazısı yılan hikayesine döndü

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde yaklaşık 1,5 yıl önce başlatılan mayın temizleme çalışmalarında sona yaklaşıldığı ve önümüzdeki günlerde Karkamış Antik Kenti'nde de kurtarma kazılarının başlayacağı bildirildi.
Karkamış Gümrük Kapısı
yeniden inşa edilecek
AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ve Halil Mazıcıoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz ve Nizip İlçe Kaymakamı Yaşar Karadeniz ile birlikte Karkamış'ta incelemelerde bulundu. Mayınlı arazideki çalışmaları yerinde gören Milletvekili Nejat Koçer, 156 bin metrekare alanda mayınların temizlendiğini belirterek, "Mayınlı alanın yüzde 90'ı temizlenmiş durumda. Kalan kısmı da bir aya kadar biter. Mayından temizlenen bölgede TOBB tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle Karkamış Gümrük Kapısı yeniden inşa edilecek. Bu çalışmalara da önümüzdeki yıl başlanması planlanıyor" dedi.
Mayınlı alandan sonra Karkamış Antik Kenti'nde de kurtarma kazılarının başlayacağını ifade eden Koçer, "25 kişilik ekip gerekli izinlerin alınmasını bekliyor. İzinler alındıktan sonra Bologna ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle yapılacak kurtarma kazıları başlayacak. Bölge, Mezopotamya'nın tam kalbi denilecek, sıfır noktasında bir yer ve çok önemli bir kültür hazinesi konumunda bulunuyor. Bölgenin çok muhteşem bir manzarası var. Yaptığımız bu gezi çok faydalı bir gezi oldu" diye konuştu.
Yakındoğu Arkeolojisi'nin en önemli yerleşimi
Fırat Nehri'nin batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde, Yakındoğu Arkeolojisi'nin en önemli yerleşimlerinden birisi olan ve tarihi milattan önce 3 binli yıllara kadar uzanan Karkamış Antik Kenti, Geç Hitit döneminin sonuna kadar uzanan kesintisiz büyük bir yerleşim alanı ve dünyanın en önemli merkezlerinden biridir. Karkamış Antik Kenti; tarih içinde Anadolu'dan Mezopotamya ve Mısır'a uzanan yolların çok önemli bir noktasında yer almıştır. Dünya tarihinde ilk kez atlı arabaların savaş aracı olarak kullanıldığı ve tarihte ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması'nın Karkamış bölgesinde yapıldığı kabul edilmektedir. Burada 1876'dan başlayıp 1920'lere kadar süren İngiliz British Müzesi'nin öncülüğünde kazı heyetince arkeolojik kazılar yapılmış ve Karkamış hakkında 3 ciltlik Carhemis adlı eser yazılmıştır. Bu sayede Karkamış tüm dünyanın tanıdığı bir kent unvanını almıştır.İHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *