‘’Üretime dayalı bir ekonomik model geliştirmediğimiz sürece sağlıklı bir kalkınmadan söz edemeyiz”
İşsizliğin artmasının üretimin düştüğünün bir göstergesi olduğunu dile getiren Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, kentteki işsizliğin ülke ortalamasının altında olmadığını vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. Yapılan araştırmaya göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Haziran ayında bir önceki aya göre 234 bin kişi artışla 3 milyon 305 bin kişiye yükseldi.
Mülteci sayısının fazla olması işsizliğin artmasında rol oynuyor
İlerleyen dönemlerde işsizliğin daha da artacağına dikkat çeken Göçmen, ‘’Gün geçtikçe ülkemizin nüfusu hızla artıyor. Bir taraftan nüfus artarken diğer taraftan ise istihdamın azalmasıyla daha büyük işsizlikle karşı karşıya kalabiliriz. Ayrıca Gaziantep’te mülteci sayısının fazla olması da işsizliğin artmasında önemli bir rol oynuyor’’ tespitini yaptı.
Teşvik verilmediği sürece istihdamın artmasını bekleyemeyiz
Resmi rakamlara göre şehirdeki mülteci sayısının 450 bin civarında olduğunu kaydeden Başkan Göçmen, ‘’Mültecilerin dörtte birinin iş gücüne katıldığını düşünürsek, kentteki vatandaşlarımızın ne kadarının işsiz olduğunu ortaya çıkar. Dolayısıyla Gaziantep’teki işsizlik oranı ülke ortalamasının altında değil. İşsizliği düşürmek için istihdam yaratılmalı, sermayenin yeniden üretime yönelmeli. Bunun yanı sıra devletinde istihdama teşvik vermesi gerekiyor. Teşvik verilmediği sürece istihdamın artmasını bekleyemeyiz’’ ifadelerini kullandı.
Ülkede geniş tanımlı işsizlik yüzde 30 seviyelerinde
Ülkede geniş tanımlı işsizliğin yüzde 30 seviyelerinde olduğunu dile getiren Göçmen, ‘’Türkiye’de yaşanan ekonomik krizi sadece vergiler ve zamlarla aşmaya çalıştığımız müddetçe sorunlarını çözmemizin mümkünatı yok. Çünkü 30 milyar dolar borç alan Türkiye, bir yılda 7 milyar dolar faiz ödemiş. Ülkenin çiftçisine verilen destek 4 milyar dolar iken faize ödediğimiz para bundan daha fazla. Bu şekilde ekonomik krizin aşılması mümkün değil’’ açıklamasını yaptı.
İşsizliğin artmasıyla birlikte üretim geriledi
İşsizliğin artmasıyla birlikte üretimin gerilediğini sözlerine ekleyen Göçmen, ‘’Üretime dayalı bir ekonomik model geliştirmediğimiz sürece sağlıklı bir kalkınmadan söz edemeyiz. Şu anda açıklanan ekonomik programlarda tedbirlerle dayalı hiçbir şey görmüyoruz. Mevduat faiz oranlarının yükselmesi ile birlikte paralarını banka faizine yatıran vatandaş kolay yoldan kazanmaya başladı. Üretime yönelmesi gereken sermaye bankalara yönelmeye başladı. Tabi ki bu da ülkemizin geleceği adına doğru bir şey değil’’ şeklinde konuştu.