ANASAYFA arrow right Güncel

Kış, depresyonu tetikliyor

Kış, depresyonu tetikliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.53
Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Vırıt, mevsimlerin insan psikolojisi üzerinde etkili olduğunu belirtti.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Vırıt, mevsimlerin insan psikolojisi üzerinde etkili olduğunu belirterek, ''Her kış döneminde depresyon yaşayan insanlar vardır'' dedi.
Doç. Dr. Vırıt, özellikle mevsim geçişi dönemlerinde depresyon ve bipolar (iki uçlu duygu durum bozukluğu) gibi psikolojik rahatsızlıklar görülebileceğini belirtti.
Mevsim değişikliği nedeniyle doğada meydana gelen olayların insanların psikolojisinde de büyük ölçüde etki ettiğini dile getiren Doç. Dr. Vırıt, şöyle konuştu: ''Özellikle 'kış depresyonu' diye bir depresyon formu tanımlanmıştır. Her kış döneminde depresyon yaşayan insanlar vardır. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, özellikle alınan güneş ışığının azalmasının bunda etkili olduğu öne sürülüyor. Işık insanın beynini ve ruhsal durumunu uyarıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle kuzey ülkelerinde, örneğin İskandinav ülkeleri gibi ülkelerde, güneş ışığının az olmasından dolayı depresyon görülebilmektedir. Bu depresyonların tedavisinde kişiye belli yoğunlukta ışık veriliyor. Işığın etkisi yanında, insanların genel olarak her mevsimi algılama ve yorumlamaları farklıdır.''
Doç. Dr. Vırıt, yaz mevsiminde insanların kendilerini biraz daha rahat ve tatil havasında hissettiğini, bu dönemde genel olarak sosyal hayatta bir canlanma olduğunu vurguladı.
Sosyal hayatın canlı olmasının, insanların kendisini daha rahat hissetmesinin insan psikolojisini olumlu yönde etkilediğini bildiren Vırıt, ''Diğer taraftan kışın sosyal hayat nispeten daha durgunlaşıyor, kişiler zamanlarını daha çok yalnız geçiriyor. Sosyal etkileşim ruh sağlığını koruyucu bir etkiye sahiptir'' diye konuştu.

Ruh sağlığını korumak için egzersiz yapın
Doç. Dr. Osman Vırıt, kişilerin depresyondan korunması için mümkün olduğunca normal hayat ritmini, uyku ve yeme düzenini sürüdürmesi gerektiğini vurguladı.
İnsanların kendilerine zevk veren etkinliklere zaman ayırması, sosyal hayatını mümkün olduğunca canlı tutmasının depresyonu atlatmada yardımcı olduğunu ifade eden Vırıt, şunları anlattı:
''Bunların yanında, düzenli spor veya egzersiz yapmak da ruh sağlımızı koruyucu etkiye sahiptir. Kişi mevsimsel veya herhangi bir mevsimde belirgin depresif belirtiler yaşarsa gecikmeden mutlaka bir psikiyatra başvurmalıdır. Bu belirtiler arasında, çökkün duygu durumu, eskiden zevk aldığı, ilgi duyduğu etkinliklere katılmak istememe, zevk ve ilgi kaybı, uyku düzensizliği, yeme değişiklikleri, halsizlik, yorgunluk, karamsarlık ve ümitsizlik düşünceleri, yapacağı işlerin ağır geliyor olması ve hep ertelenmesi, vücutta ağrılar sayılabilir. Belirgin bir psikolojik bozukluk ortaya çıkınca gecikmeden tedaviye başvurmalıdır.''
Doç. Dr. Vırıt, psikolojik hastalıkların tedavisinin gecikmesinin, tedavideki başarı oranını düşürdüğünü ve hastalığın tekrarlanma riskini arttırdığını vurguladı.
İnsanların beden sağlığı kadar ruh sağlığına da önem vermesi gerektiğini bildiren Vırıt, herhangi bir psikolojik rahatsızlık durumunda da gecikmeden tedaviye başlanmasının önemli olduğunu kaydetti.AA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *