ANASAYFA arrow right Güncel

KOBİ’ler, KOSGEB'ten yeterince faydalanamıyor

KOBİ’ler, KOSGEB'ten yeterince faydalanamıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.30
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.30
Gaziantep'teki KOBİ’lerin, KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için yeterli altyapı ve bilgiye sahip olmadığı açıklandı


KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Said Şahiner, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin verimliliğini ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek ve bu işletmeleri geliştirmek amacıyla, KOSGEB tarafından destekler verildiğini hatırlatarak, Gaziantep’te yeterince bu desteklerden faydalanılamadığını ifade etti.

Şahiner, uygun ve doğru projeler ile yapılan başvuruların değerlendirildiğini ve mümkün olduğunca bu desteklerin girişimcilere verildiğini söyledi. KOSGEB tarafından, KOBİ Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Genel Destek Programı ve Girişimcilik Destek Programı gibi birçok destekler sunulduğunu kaydederek ,Gaziantep'teki KOBİ’lerin, bu desteklerden faydalanma konusund geride kaldığı ifade edildi.

Esnaf yeterli bilgiye sahip değil

MMO Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin bu desteklerden faydalanması gerektiğini, üyelerinin, çalıştıkları işletmelerde bu desteklerden faydalanma imkânlarının yaratılması ve oluşturulması için yeterince bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. İşletmelerin, uluslararası rekabet ortamına uyum sağlayabilmeleri ve uluslararası pazarlardan pay alabilmeleri, ürün kalitesinin ve yeni ürünlerin geliştirilmesi, verimliliğin artırılması, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda rekabet gücünün artırılması için bu desteklerin çok önemli olduğunu ve önümüzdeki günlerde bu konuda KOSGEB tarafından üyelere yönelik bir bilgilendirme toplantısı yapılmasının uygun olacağını söyledi.
Tekstil ve halıda makine
bakımından dışa bağımlıyız

Küçükparmak, tekstil sektörünün ekonomik ve sosyal etkinliği, katma değeri ve istihdam potansiyeli ile kent ve ülke sanayisinin en önde gelen faaliyet alanlarından biri olduğunu, bu sektörün içerisinde bulunan halı imalatı sektöründe ise dünyada söz sahibi olunduğunu vurguladı. Ancak bu sektörün rekabet gücünü artırabilmesi için sektörün yeni alanlara ve ürünlere yönelmesi, bundan da önemlisi tekstil makinaları ve halı tezgâhı imalatına geçilmesi ile mümkün olabileceğini söyledi.
Halı tezgahlarının tümü ithal ediliyor
Halı imalatında, özellikle bilgisayarlı sisteme geçilmesinden sonra yerli tezgâh üretiminin bittiğini, bunun yanında halı imalatında diğer ekipmanların bir kısmının yerel olarak üretilse de ana tezgâhların hemen hemen tümünün ithal edildiğini, bunun da sektörün rekabet gücünü zayıflatan unsur olarak karşımıza çıktığını ve sektörü dışa bağımlı hale getirdiğini belirtti. Burada KOSGEB desteklerinin çok önemli olduğunu ve özellikle makine üreticilerinin bu desteklerden faydalanarak artık yerli makine üretimine geçilmesi ve sanayicilerimiz tarafından halı tezgâhları için ödenen milyonlarca doların ödenmemesi gerektiğini vurguladı.





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *