Merkez Bankası, Ocak ayında da faiz indirimini sürdürdü. Faizi 250 baz puan indirerek yüzde 50’den yüzde 47,5’a ocak ayında yine 250 baz puan indirime giderek yüzde 45 seviyesine düşürdü
Kredi musluklarının açılması ve faizlerin daha düşmesi gerektiğini kaydeden Mali Müşavir Eren Ovayolu, ‘’Uzun yıllardan beri ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan KOBİ’lere uygun faizli kredi verilmeli. Yoksa iflaslar ve konkordatolar daha da artacak’’ dedi.
Faiz oranlarının yüzde 20 ile 25 seviyesine düşürülmesi lazım
Ovayolu, ‘’Merkez Bankası’nın faiz düşürmesini bekleniyordu ve nitekim de öyle oldu. Piyasalar, faizlerin daha da düşmesini bekliyor. Büyük ihtimalle faizlerin yüzde 20 ile 25 dolaylarında sabitleneceğini düşünüyoruz. Önemli olan bu düşüşlerin enflasyona olumlu olarak yansıması. 2025 yılı için asgari ücretli başta olmak üzere memur ve emeklilere enflasyonun altında zamlar verildi. Açlık ve yoksulluk sınırının yüksek olduğu bir dönemde enflasyonun yükselirse vatandaş zorlu bir sürece girmiş olacak’’ ifadelerini kullandı.
Maaşlara yapılan zamlar cebe girmeden eridi
Maaşlara yapılan zamların cebe girmeden eridiğini kaydeden Ovayolu, ‘’Nihai tüketici son bir yıldan beri kemer sıkma politikası izliyor. Bu politikanın 2025 yılında da devam edeceği öngörülüyor. Bunun yanı sıra şehrimizde ki işletmelerin öz kaynakları çok zayıf olduğundan çarklarını banka kredileri ile döndürüyorlar. Dolayısıyla faizlerin düşürülmesi bu işletmeleri olumlu yönde etkileyecek’’ açıklamasını yaptı.
Tekstil sektörüne özel bir teşvik paketinin açıklanması elzem
Ovayolu, ‘’Antep, tekstil, hazır giyim ve halı sektörü yoğun olarak bulunuyor. Bu kentteki sanayiciler, ülkede ki ekonomik sıkıntının yanı sıra uluslararası alanda Mısır ve Çin ile de büyük bir rekabet içerisinde. Bu ülkelerdeki girdi maliyetleri ülkemize göre yüzde 50 daha düşük. O yüzden tekstil sektörüne özel bir teşvik paketinin açıklanması elzem’’ çağrısında bulundu.
Artık, katma değeri yüksek ürün üretmenin vakti geldi de geçiyor
Organize Sanayi Bölgesi’nde işlerin yolunda gitmediğini sözlerine ekleyen Ovayolu, ‘’Bankalar, birçok şirkete takip başlattı. Sanayiciler, uluslararası alanda rekabet güçlerini artırmak için dövizin yükselmesini, faizin gerilemesini talep ediyorlar ve destek bekliyorlar. Uluslararası alanda rekabet etmek için paranın yanı sıra güçlü bir teknolojik alt yapıya sahip olunmalı. Çünkü artık katma değeri yüksek üretmenin vakti geldi de geçiyor’’ tespitini yaptı.