Belediye ve kamu idarelerinin çok kısıtlı istisnalar haricinde arsa satışı yapmasının tümüyle yasaklanması gerektiğini vurgulayan Girişken, “Bir tane bile usulsüz, yönetmeliğe aykırı imar planı yapılmamasının tek yolu bu. Konutun finansallaşmasının önüne geçilmeli. Konutun finansallaşması, çok cazip bir yatırım aracı haline gelmesi usulsüz ve hormonlu imarı beraberinde getirdi. Son on yılda milyonlarca yeni konut yapılmasına rağmen, ev sahiplik oranı giderek düştü. Yatırım amacıyla ihtiyaç fazlası konut satın alanlar bunun için vergi ödemeli” dedi.
Sorunu yaratan unsur, emlak spekülasyonu ve yapı üretim süreci üzerinden çeteleşen yapının ta kendisi
Girişken, “Eğer mevcut yolsuzluk, rant ve talan düzeni sürecekse "Milyonlarca insanı depreme ve diğer afetlere karşı nasıl koruyabiliriz? Hangi yasal düzenlemeler getirilmeli?" gibi soruların herhangi bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Meclisi'nden onaylanmak üzere hazırlanan 30 maddelik plan notlarını da faydasız ve hukuken sorunlu görüyorum. Sorunu yaratan unsur, emlak spekülasyonu ve yapı üretim süreci üzerinden çeteleşen yapının ta kendisi. Çözüm bu çıkar grubundan gelmeyecek” ifadelerini kullandı.
Konut üretiminde müteahhitlerin öncü olduğu sisteme neden bağımlıyız?
“Konut üretiminde müteahhitlerin öncü olduğu sisteme neden bağımlıyız? Bu model bize ne kazandırdı?” diye soran Girişken, “Etkin kamu denetiminin getirildiği yenilenmiş kooperatif ve özel yapı ortaklığı modelleri teşvik edilmeli. Yapı denetimi kâr amacıyla yapılamaz. Özel şirketlerle bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi mümkün değil. Yapı denetimi, meslek odaları ve kamu kurumları tarafından müştereken yapılmalı” açıklamasında bulundu.
Pek çok mühendis ve teknik eleman yönetmelikteki ilkelere yeterince hâkim değil
Girişken, “Yürürlükteki deprem yönetmeliğinin oldukça kapsamlı ve teknik bir yönetmelik olduğuna dikkat çekti. Pek çok mühendis ve teknik eleman yönetmelikteki ilkelere yeterince hâkim değil. Belediye meclislerinin yetkisini aşarak yönetmeliğe alternatif hükümler getirmek yerine, teknik insanların yönetmelik ilkelerine tam olarak haiz olmasını sağlamak daha doğru. Belki proje hazırlayacak ve şantiye şefliği yapacak teknik elemanların yönetmelik hükümlerine hâkim olduklarını ıspatlayacak bir sınavdan geçmeleri istenilebilir” ifadelerine yer verdi. Ali Göksular