2020 yılında pandemi ile başlayan sonrasında Kahramanmaraş depremleri ve ekonomik kriz nedeniyle bir türlü toparlanamayan seyahat acenteleri zor günler geçirmeye devam ediyor. Bilet satışlarının yüzde 80 oranında düşüş gösterdiği sektörde, kültür turları da durma noktasına geldi.
İşlerin gerilemesiyle birlikte bir çıkış yolu arayan seyahat acenteleri, destek bekliyor. Destek verilmemesi halinde kapanmaların yaşanacağını ve sektörel küçülmenin meydana geleceğini kaydeden acenteler, gelirin gideri karşılamadığını dolayısıyla öz sermayeleriyle çarkı döndürmeye çalıştıklarının altını çizdi.
Sektör zor günler geçiriyor
GAP TÜRSAB BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, ‘’Ülke ekonomisine yılda milyonlarca dolar katkı sunan böylesine önemli bir sektör zor günler geçiriyoruz. Ne pandemi döneminde ne depremler de ne de yaşadığımız şu ekonomik krizde herhangi bir destek görememek ve üvey evlat muamelesi görmek bizleri derinden üzüyor’’ ifadelerini kullandı.
Öz sermayesi güçlü olan seyahat acenteleri bile ayakta durmakta zorlanıyor
Bilet satışlarının yüzde 80 oranında düştüğüne dikkat çeken Kılınç, ‘’Ekonomik krizi derinden hissettiğimiz şu günlerde işlerimizde hiç beklediğimiz oranda bir gerileme söz konusu. Bugüne kadar böylesine zorlu bir süreç yaşamadık. Geçmiş yıllarda da ekonomik krizler gördük, ancak o zamanlarda çarklar bir şekilde dönüyordu, ama şimdi öz sermayesi güçlü olan seyahat acenteleri bile ayakta durmakta zorlu yaşıyor’’ tespitini yaptı.
Kültür turlarına ilgi azaldı
Kültür turlarının seyahat acentelerinin en önemli gelir kalemlerinden biri olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kılınç, ‘’Geçmiş yıllarda kültür turlarına otobüs yetiştiremezken, günümüzde ise haftada bir otobüs zor oluyor. Hatta birkaç firma birleşip öyle tur düzenliyor. Turlarımızın azalmasının nedeni ise insanların alım gücünün düşmesinden kaynaklanıyor. Vatandaş öncelikle yaşamını idame ettirme derdinde. Sonrasında parası olursa turlara katılıyor yoksa katılmıyor’’ şeklinde konuştu.
Artık Türkiye’deki binlerce seyahat acentesi görmezden gelinmemeli
Sektörün desteğe ihtiyacının bulunduğunu vurgulayan Kılınç, ‘’Seyahat acenteleri, ellerinde çanta ülke ülke dolaşarak ülkemizde turist getirmek için canla-başla çalışıyor, lakin bu kadar özverili çalışmasının karşılığını maalesef alamıyor. Gelirin gideri karşılamadığı bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla desteğe ihtiyacımız var. Sigorta primleri düşürülmeli, faizsiz ve uzun vadeli olmak şartıyla 1 milyon ve üzerinde kredi verilmeli. Artık Türkiye’de ki binlerce seyahat acentesi görmezden gelinmemeli’’ dedi.