Dünyanın en önemli antik kent kazısı Karkamış’ta yapılıyor
İngilizlerin ünlü arkeologu ve istihbarat elemanı Lawrence 100 yıl önce “Osmanlı askeri geliyor, 5 dakika vaktin var kaçmak için...” dendiğinde ceketini bile alamadan terk ettiği Kazı Evi bu yıl titizlikle kazıldı. Kaçırılmak üzere hazırlanan muhteşem eserlerin hepsi ortaya çıkarılarak Karkamış kazılarında önemli bir aşama kaydedildi.
Antik dünyanın en önemli kentlerinden birisi olan Geç Hitit döneminin başkenti Karkamış’ta kazılar bütün hızı ile sürüyor.
Karkamış kazılarını ortak bir proje olarak başkanlığını Prof. Nicolo Marchetti, yardımcılığını Doç. Hasan Peker’in yaptığı Bolonya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi birlikte yürütüyorlar.
Karkamış kazılarına destek veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Suriye sınırına sıfır yerde yaptırdığı Kazı Evi ile bulunan eserlerin müzeye teslimine kadar muhafaza edilmesi, arkeolog ve öğrencilerin laboratuvar ve bilgi işlem çalışmalarının sağlıklı bir ortamda yapılmasını sağlıyor. Açık avlusu bulunan ve 2 bin 250 metre kare alan üzerinde inşaa edilen mekan Mart 2014 tarihine kadar bitirilmiş olacak.
Kazı çalışmalarının önemine değinen ve bu alanın Gaziantep için yeni bir turizm olgusu yarattığına dikkat çeken Başkan Güzelbey, 3 yıldan beri devam eden kazıların gelecek sene ‘Arkeolojik Park’ seviyesine ulaştığını söyledi.
Güzelbey, “Burada çok tabakalar var. Sokakların olduğu bölüm Roma dönemine ait. Dükkanlar, evler, seralar, tapınaklar her şey yerinde. Yerin üç metre aşağısında Hitit tabakaları başlıyor. Demir Çağ, Genç Tunç, Orta Tunç yani Kral Hammurabi dönemi, Eski Tunç devrinden kalıntıların hepsi burada mevcut” dedi.
Kazı çalışmalarının bu yıl ki bölümünün 6 Kasım tarihinde tamamlanacağını da hatırlatan Güzelbey, bugüne kadar yapılan kazılarda M.Ö 900 yılına ait altın küpe, at figürü, Hititlerin diliyle yazılmış çivi yazısı, birçok heykel ve rölyef parçalarının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Resim 1
Bronz heykelcik İ.S. 10. YY
Resim 2
Sağdaki fötr şapkalı Woolley, British Musuem ‘un görevlendirdiği Karkamış kazı direktörü. Soldaki genç ise ‘Lawrence of Arabia’ lakablı İngilizlerin ünlü arkeolog ve istihbarat elemanı T.E. Lawrence. Woolley’in yardımcısı ve fotoğrafçısı. Lawrence’ın kazılardan 1000’in üzerinde obje kaçırdığı biliniyor. Ancak, British Museum bunlardan birkaç tanesini sergileyebiliyor. Gerisi depolarda duruyor. Nedeni basit, bize ait olanı istememizden korkuyorlar!