ANASAYFA arrow right Güncel

Maaşların artmasının bir anlamı kalmadı

Maaşların artmasının bir anlamı kalmadı
YAYINLAMA: 19 Mayıs 2023 / 20.32
GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2023 / 20.33
Gaziantep’te 200 bine yakın emekli yaşıyor ve binlercesi ise 7 bin 500 TL maaş alıyor. Ancak aldıkları maaş ile geçinemeyen emekliler yaşamlarından memnun değil

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, emeklilere verilen sözlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini ifade etti. “Aldığımız maaş geçinmemize yetmiyor. Geçim çok zorlaştı. Bayramlarda torunlarımıza harçlık veremiyoruz, evimize misafir çağırmaya korkuyoruz. Bir tencere 300-500 liraya kaynıyor” tespitini yaptı.

7 bin 500 lira ile geçinmenin mümkünatı yok

Kentimizde 200 bin civarında emeklinin yaşadığını sözlerine ekleyen Özer, “7 bin 500 lira ile geçinmenin mümkünatı yok. Kenar semtlerde bile en düşük ev kirası 3 bin liranın altında değil. Maaşlarımız yükseldi, ama buna bağlı olarak tükettiğimiz ürünlerin fiyatlarında da artış meydana geldi. O zaman maaşların artmasının ne anlamı kalıyor?” diye sordu.

Geçinebilecek bir aylık katkısız sağlık hizmeti istiyoruz

Emeklilere uygulanan sağlıktaki katkı paylarının kaldırılması gerektiğini kaydeden Özer, “Özel hastanelerin yüzde 200’lük farkın makul seviyeye çekilmesi lazım. Bayram ikramiyeleri asgari ücrete endekslenmeli. Yüzde 4 olarak ödenen ek ödemenin arttırılması şart. Maaşlara 6 atlık TÜFE artışları gıda enflasyonuna göre belirlensin. Ayrıca refah payı verilmeli. Emekli tabana aylığının asgari ücretin altına düşürülmemesi gerekiyor. Emeklilere sendikalaşma hakkı verilmesini istiyoruz. Emeklilik bir lütuf değil, hak. Devletimizden geçinebileceğimiz bir aylık huzurla alabileceğimiz katkısız sağlık hizmeti istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Emeklilik yaşa değil, bir fiil hizmete endekslensin

Başkan Özer, “Hizmet ve ödenen prime dayalı tüm emekliyi kapsayacak İntibak Yasasının acilen çıkartılması (Eşit hizmete eşit prime eşit maaş) yani emeklilikte standart birliğin getirilmesini istiyoruz. SSK-BAĞKUR emeklisine 2000 öncesi uygulanan gösterge ve kademe sisteminin getirilmesini talep ediyoruz. SGK çatısı altında kurumlara farklı uygulamalar kaldırılsın. Emeklilik yaş değil, bir fiil hizmete endekslensin” çağrısında bulundu.

Yaşantımızdan memnun değiliz

Emekli Mehmet Nedin Delal, “27 yıl prim ödememe rağmen 7 bin 500 lira emekli aylığı alıyorum. 3200 gün prim gün sayısı olanda benim de aynı maaşı alıyor. Bunda bir adaletsizlik yok mu? Ayrıca muhalefet olmasa bayram ikramiyesi 2 bin liraya çıkmazdı. Yaşantımızdan memnun değiliz” açıklamasını yaptı. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *