ANASAYFA arrow right Güncel

Mesleki eğitim verilmesi için uğraşıyoruz

Mesleki eğitim verilmesi için uğraşıyoruz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.22
Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, ''yaptığımız girişimler sonucunda bu yıl lise düzeyinde ayakkabı eğitimine başlanacak olması olumlu bir gelişme'' dedi.
Buğur, TUAF'a bağlı 80 oda ve 100 bine yakın üye bulunduğunu, mesleğin istenilen gelişmeyi sağlayabilmesi için mesleki eğitimin hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Sektörün gelişimi açısından büyük önem verdikleri eğitim konusunda son 2 yıldan beri yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Buğur, ''Biz, hem lise, hem de üniversite düzeyinde mesleki eğitim verilebilmesi için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu girişimlerimiz sonucunda, bu yıl Gaziantep Mehmet Akif Ersoy Endüstri Meslek Lisesi'nde 'Ayakkabıcılık' bölümü açılması son derece önemli. Halen bu bölüm için kayıtlar devam ediyor ve açılacak olan bir sınıfta 30 öğrenci eğitim görecek. Ayakkabı üretiminde önemli bir merkez olan Gaziantep'te, bir ilkin yaşanacak olması bizim için son derece önemli bir gelişme. Umarım, yeni bölüm, mesleğin gelişimine katkı sağlar'' diye konuştu.
Bir diğer amaçlarının da ayakkabıcılık eğitiminin üniversite düzeyinde verilmesi olduğuna dikkat çeken Buğur, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) bir ayakkabıcılık bölümü açılması için de girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda da önemli bir gelişme sağlandı. GAÜN yetkilileri bu girişimlerimize olumlu cevap verdi. Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu'nda 'Ayakkabıcılık' bölümü açılacak. Şu anda, bu bölümün açılması için hazırlıklar devam ediyor. Öğrencilerin eğitimi için gerekli olan makine ve diğer ekipmanların alımı için çalışmalar yapılıyor.
Ayrıca, öğrencilerin eğitiminde görev alacak olan akademik personele de eğitim veriliyor. Öğrencilere eğitim verilecek olan personel, bu alandaki bilgilerini arttırmaları ve sektördeki son gelişmeleri daha iyi öğrenebilmeleri açısından İtalya'ya da gönderilecek. Umutla, gelecek yıl üniversite düzeyinde mesleki eğitime de başlanılmasını bekliyoruz.''
Türk ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan ayakkabı sektörünün hızla geliştiğine ve öneminin de arttığına işaret eden Buğur, şunları kaydetti: ''İhracat potansiyeli çok yüksek olan ayakkabı sektörünün gelişmesi ve kalifiye eleman için eğitim çok önemli. İstanbul, Aydın, Bolu ve Konya'da bulunan üniversitelerimizin bünyesinde açılmış olan Ayakkabıcılık bölümleri var. Şimdi amacımız, Gaziantep Üniversitesi'nde Ayakkabıcılık Bölümü açabilmek. Bu alandaki girişimlerimizin gelecek yıl olumlu sonuçlanacak olması bizim için önemli. Gaziantep, ayakkabı sektöründe önemli bir üretim merkezi. Ayakkabı sektörünün kendini geliştirmesi ve yeni tasarım ürünlere yönelmesi eğitimli elemanlarla mümkün olabilir.
Özellikle kalifiye eleman bulmakta zorlanan sektörün, mesleki eğitim ile büyük bir gelişme göstereceğine inanıyorum. İhracat potansiyeli çok yüksek olan sektörün, son yıllarda özellikle tasarım, markalaşma ve kalite bakımından çok önemli gelişmeler gösterdiğine tanık oluyoruz. Sektörde önemli olan küçük ölçekli işletmelerin birleşerek, büyük ölçekli işletmeler haline gelerek modern üretime geçebilmeleri. Bu konuda, önemli gelişmeler yaşandığını görüyoruz. Örneğin Gaziantep'te, küçük ölçekli çalışan 500'e yakın işletme var. Bunların 30'ü büyük ölçekli ve ihracata yönelik üretim yapıyor. Amacımız, sektörde marka yaratarak, ayakkabı sektörünü daha da ilerilere taşıyabilmek. İhracat potansiyeli yüksek, emek yoğun bir sektör olan ayakkabıcılık Türk ekonomisinde önemli bir yere sahip.''
Buğur, ayakkabı sektörünün gelişmesi açısından dış pazarlara daha etkin bir şekilde açılmanın çok önemli olduğunu, satış konusunda ise büyük alışveriş merkezlerine ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi. AA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *