Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Çin'le yapılan stratejik ortaklıkla metro araçları ile çeken çekilen araçların Türkiye'de yapılmasının yolunun açıldığını söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlenen Ankara Metroları Araç Alımı ve İşletmeye Alma İşi sözleşmesi imza töreninde yaptığı konuşmada, sözleşmesi imzalanacak 324 araçlık metro setleri alım işinin sadece bir mal tedariki olmadığını, onun ötesinde bir iş olduğunu söyledi.
Yıldırım, ''Metro araçlarıyla birlikte çeken çekilen araçların Türkiye'de yapılmasının da yolunu açmış bulunuyoruz. Ankara Metrosunun bize böyle bir getirisi oldu. Bu sözleşmeyle dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesi Çin ve Türkiye önemli bir stratejik ortaklığa gidiyor. Bu metro araçlarının Türkiye'de müşterek üretimi, diğer yandan Ankara metrolarının ihtiyacı olan bu tren setlerinin temin edilmesidir'' diye konuştu.
Tarihi İpek Yolu'nu hayata geçirecek proje
Projenin amacının Türkiye'de, Çin'in finansmanını sağlayacağı ve birlikte yapımın gerçekleşeceği bir ortaklığın tesis edilmesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, gelecek 1 yılda bu stratejik ikili işbirliğini gerçekleştirmek için gayretlerin yoğunlaşacağını, ilk etapta 3 milyar dolar tutarında bu projelerde kullanılmak üzere Çin devlet kredisinin Türkiye Cumhuriyeti Hazinesine verildiğini ama söz konusu projenin, bu hacmin çok çok üzerinde bir proje olduğunu ifade etti.
Amacın Çin ve Türkiye'nin demiryolları konusunda tecrübelerinin ortak sonuca dönüştürülmesi, Çin-Türkiye işbirliğinin stratejik anlamda daha da ileriye götürülmesi olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Bu proje, Anadolu toprakları için değil, Uzak Doğu Çin'in Kafkaslar'dan, Orta Asya'dan Çin'in batısına kadar uzanan tarihi İpek Yolu'nun da hayata geçirilmesi için iki ülke arasında geliştirilen bir projedir'' dedi.