ANASAYFA arrow right Güncel

Muhalefet yasayı bloke etmeyi amaçlıyor

Muhalefet yasayı bloke etmeyi amaçlıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
Türkiye’de muhalefetin yoğun tepkilerine rağmen “İç Güvenlik Paketi”nin bu hafta yasallaştırma sürecine
İç Güvenlik Paket” gerilimi ABD medyasında
Türkiye’de muhalefetin yoğun tepkilerine rağmen “İç Güvenlik Paketi”nin bu hafta yasallaştırma sürecine sokulacağı bildirilirken HDP heyetinin Abdullah Öcalan ve PKK-KCK yönetimiyle görüşmesinde sonra paket nedeniyle çözüm sürecinde ilerleme sağlanamayacağının açıklanması yabancı medyada da yankı bulunuyor.
Amerika’nın Sesi (VOA), Türkiye’de “polis devleti” kurulması açısından yasal altyapıyı oluşturacağı gerekçesiyle muhalefet partilerince eleştirilen “İç Güvenlik Paketi”nin, TBMM’de İçişleri Komisyonu aşamasından itibaren CHP, MHP ve HDP’nin “anayasa aykırılık” gibi itirazlarına rağmen TBMM Genel Kurulu gündemine taşındığını belirtiyor.
Muhalefet partileri hükümetine paketi geri çekme çağrısında bulunurken TBMM’de görüşülmesi son iki haftadır ertelendiğini de anlatan VOA, “AKP’nin yaklaşımına göre, paketi en geç 3 haftada yasalaştırmak mümkün ama CHP, MHP ve HDP ise her maddede söz haklarını en uzun şekilde kullanmayı ve yasayı bloke etmeyi amaçlıyor” dedikten sonra şöyle devam ediyor:
“Bu arada toplumsal muhalefet de tepkisini haftalardır dile getirirken, Türkiye genelinde barolardan temsilciler Ankara’da protestoda bulunacak. Ankara’da Adalet Sarayı’ndan TBMM’ye yürünmesi ve Meclis önünde basın açıklaması planlanıyor.”
VOA, Başkent’te Türkiye’deki tüm barolardan gelecek temsilcilerle gerçekleştirilecek eyleme de dikkat çektiği haberinde İç Güvenlik Paketi’nden geri adım mı atılacak sorusu konuşulurken Başbakan Ahmet Davutoğlu Sivas’taki açıklamasıyla yasalaştırma kararlığını ifade ettiğini belirtiyor ve Davutoğlu’nun CHP ve MHP’ye yönelik “Bonzai Bahçeli, bonzai Kılıçdaroğlu, molotof Bahçeli, molotof Kılıçdaroğlu” gibi sözlerini de yansıtıyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise, Davutoğlu’na Pazar günü yanıt verdiğini, direnme hakkından söz ederek “Ne zamandan beri biz molotof kokteyli savunduk, ne zamandan beri biz yüzünü kapatan insanları savunduk ki zaten suç bunlar Terörle Mücadele Yasası’nda” tepkisini gösterdiğini anlatan VOA, haberinde Kandil’in iç güvenlik paketine yönelik tavrına da yer veriyor.
VOA, “İç Güvenlik Paketi’ ile ilgili günün en dikkat çekici gelişmesi ise, İmralı’da tutuklu PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan ile görüştükten sonra Kandil’de PKK-KCK yönetimiyle buluşan HDP Heyeti’nin yazılı açıklaması oldu” dedikten sonra HDP Heyeti’nin Kandil’in görüşlerini yansıtan bugünkü yazılı açıklamasında, “İç Güvenlik Paketi” nedeniyle çözüm sürecinde ilerleme sağlanamayacağı mesajının ayrıntılarını da aktarıyor.
Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun karşılıklı açıklamaları öncesinde TBMM’de ise, sert ifadeler dile getirildiğine dikkat çekildiği haberde CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın MHP ve HDP ile birlikte tüm muhalefet ayakta olacaklarını kaydederek, “Hepimiz tam bir mutabakat halindeyiz. Eskiden böyle olumsuz kanunlar geldiğinde ya MHP ya HDP, Hükümet’in yanında olurdu. Böylece kendine psikolojik bir dayanak da sağlamış olurdu AKP. Ama ilk kez AKP yalnız kalacak” sözlerini yansıtıyor.
Bu çerçevede MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın “Kenan Evren nasıl askeri darbeci ise (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan da sivil darbecidir” diyerek başkanlık sistemi için ‘İç Güvenlik Paketi’ ile toplumsal muhalefete darbe vurulacağını savunduğu” anlatılıyor. ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *