ANASAYFA arrow right Güncel

Nobel, Macar senarist ve romancı László Krasznahorkai'ye verildi

Nobel, Macar senarist ve romancı László Krasznahorkai'ye verildi
YAYINLAMA: 09 Ekim 2025 / 18.53
GÜNCELLEME: 09 Ekim 2025 / 18.53

2025 Nobel Edebiyat Ödülü açıklandı. İsveç Akademisi, 2025 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Macar senarist ve romancı László Krasznahorkai'ye verildiğini duyurdu.

İsveç Akademisi, Macar romancı Krasznahorkai'ye 2025 Nobel Edebiyat Ödülü'nün verildiğini açıkladı. Akademi, ödülün Macar romancıya verilme sebebinin “kıyametvari terörün ortasında sanatın gücünü yeniden teyit eden, etkileyici ve vizyoner eserleri” olduğunu duyurdu. 

Eserlerinin yalnızca birkaçı İngilizce'ye çevrildi

Eserlerinin sadece birkaçı İngilizceye çevrilmiş olan Krasznahorkai'nin kitapları, edebiyat eleştirmeni James Wood'un bir zamanlar yazdığı gibi “nadir bir para birimi gibi elden ele dolaşıyor”. Ancak Nobel Komitesi, ödülün “absurdizm ve grotesk aşırılıkla karakterize edilen” ve geniş çapta beğeni toplayan bir eserler bütününü takdir ettiğini belirtti.

"Kıyametin çağdaş ustası"

Amerikalı deneme yazarı Susan Sontag tarafından “kıyametin çağdaş ustası” olarak adlandırılan Krasznahorkai'nin romanları, genellikle ürpertici Orta Avrupa köylerinde geçiyor ve "tanrısız bir dünyada dağınık sembollerde anlam arayan kasaba halkını" anlatıyor.

2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Orhan Pamuk, Nobel alan ilk Türk yazar olmuştu.

2024 Nobel Edebiyat Ödülü "Tarihi travmalarla yüzleşen ve insan yaşamının kırılganlığını açığa çıkaran yoğun şiirsel düzyazısı" nedeniyle Güney Koreli yazar Han Kang'a verilmişti. T24

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *