ANASAYFA arrow right Güncel

Akaryakıt fiyatlarının yükselmesinin esnafı bitirme noktasına geldiğini vurgulayan GAZİTUR Öğrenci Servisleri Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yıldız, öğrenci servisi esnafının kan ağladığını belirtti.

Öğrenci servisi esnafı kan ağlıyor
YAYINLAMA: 04 Mayıs 2023 / 20.00
GÜNCELLEME: 04 Mayıs 2023 / 20.00
İşlerin yüzde 70 oranında düştüğüne dikkat çeken Yıldız, “Şu anda okullar açık, fakat öğrencilerin devam zorunluluğu bulunmuyor. Bu da ister istemez işlerin düşmesine neden oldu. Ayrıca girdi maliyetlerimizde arttı. Zaten mazotu söylemeye bile gerek yok. Örneğin; bin 200 lira olan araç sigortaları 4 bin liraya, Bir çift lastik bin 200 TL’den 5 bin TL’ye, baskı-balata ve debriyaj 2 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıktı. Bunların yanı sıra işçilik de çok arttı” tespitinde bulundu.

Tüm esnafı kapsayacak bir sicil affının çıkartılmasını bekliyoruz

Esnafın çok zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi verdiğini sözlerine ekleyen Yıldız, “Esnaf ayakta kalmak ya biriktirdiği altınları satıyor ya tarlasını satıyor ya da evini satıyor. Yavaş yavaş eksiye doğru gidiyoruz. Kredi kartı ödemesi bir ay gecikse anında sicilin bozuluyor. Sicil bozulduğundan bankalar kredi de vermiyor. Dolayısıyla esnaf istediği zaman rahat bir şekilde kredi alamıyor. O yüzden tüm esnafı kapsayacak bir sicil affının çıkartılmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Bizlerde ÖTV’siz araç alımından faydalanmak istiyoruz
Yıldız, “Ticari taksi, dolmuş, minibüs, otobüs gibi araçlarında yenilenmesi durumunda ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmayacak. Esnaf olarak biz de bu kategoriden yararlanmak istiyoruz. Çünkü pandemi döneminde taksici veya nakliyatçı esnafı para kazandı, ama servisçi esnafı kazanamadı. Şu anda bir servisçi araç değiştirdiğinde yüzde 4 ÖTV indirim yapılıyor, ama bizlerde ÖTV’siz araç alımından faydalanmak istiyoruz. Devletimizden bir müjde bekliyoruz” diye konuşma yaptı.

Pandemi döneminde 1 veya 1,5 yıl kontak vurmayan esnaflarımız oldu

Pandemiden en fazla etkilenen sektörün öğrenci servisleri olduğunu dile getiren Yıldız, “Pandemi dönemindeki yaraları yavaş yavaş sararken, Kahramanmaraş merkezli depremler meydana geldi. Deprem sonrasında okulların kapanmasıyla birlikte yine en büyük darbeyi öğrencileri servisleri aldı. Pandemi döneminde 1 veya 1,5 yıl kontak vurmayan esnaflarımız oldu ve bir kısmı da aracını satmak zorunda kaldı” hatırlatmasını yaptı. 

Üyelere ev sözü verildi, fakat halen bir çivi bile çakılmadı

GAZİTUR Öğrenci Servisleri Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Gaziantep Servisçiler Odası, Gaziantep’in en büyük STK’larından biri olmasına karşın sesimizi duyuramıyoruz. Odamız bu konuda çok pasif. Esnafın sorunlarını çözmesi gerekenler esnaf ile ilgilenmiyor. Mevcut oda başkanımız en son seçimde üyelere ev sözü verdi, fakat halen bir çivi bile çakılmadı. Ayrıca odamıza ait aracı sattılar.” Fatma Karabacak 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *