ANASAYFA arrow right Güncel

Öğrenci ve eğitim emekçilerinin can güvenliği için ciddi endişeler taşıyoruz

Öğrenci ve eğitim emekçilerinin can güvenliği için ciddi endişeler taşıyoruz
YAYINLAMA: 03 Şubat 2025 / 18.47
GÜNCELLEME: 03 Şubat 2025 / 18.47

Türkiye genelinde 20 milyon, Antep’te ise 600 binin üzerinde öğrenci 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılının ikinci dönemine merhaba dedi

 

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’İki yıl önce yaşanan ve 50 binin üzerinde canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depremleri ve son olarak Bolu’da yaşanan yangın felaketinin ortaya çıkardığı acı tablo ülke olarak hepimizi derinden sarstı. Zamanında gerekli önlemler alınmaması, atılması gereken adımların atılmaması nedeniyle yaşanan bu tür felaketler sonrasında öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin can güvenliği konusunda ciddi endişeler taşıyoruz’’ dedi.

Okulların can güvenliği açısından ne kadar güvenilir olduğu tartışmalı

Yarıyıl tatilinin henüz başında, 21 Ocak Salı günü Bolu Kartalkaya’da bir otelde meydana gelen yangın felaketi sonrasında aralarında öğrencilerin ve eğitimcilerin de bulunduğu 78 yurttaşın zamanında alınmayan önlemler nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlatan Parlakçı, ‘’Eğitim kurumları, sadece eğitim-öğretimin sürdürüldüğü yerler değil, aynı zamanda çocukların ve eğitim emekçilerinin günlerinin büyük bir kısmını geçirdiği alanlar olması nedeniyle bu alanların deprem ve yangın gibi felaketlere ne kadar hazır olduğu, dolayısıyla can güvenliği açısından ne kadar güvenilir olduğu tartışmalı’’ ifadelerine yer verdi.

‘Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketi, ülke genelinde okul güvenliği, kriz yönetimi ve psikolojik destek mekanizmalarının önemini bir kez daha gösterdi’ diyen Parlakçı, ‘’Eğitimin sadece bilgi aktarımı değil, aynı zamanda çocukların ve gençlerin duygusal ve sosyal gelişimlerini destekleme süreci olduğu gerçeği unutulmamalı. Bu tür olaylardan sonra yapılması gereken, sadece kayıpları anmak değil, aynı zamanda gelecekte benzer durumlarda daha hazırlıklı olunması için harekete geçmek, eğitim kurumlarını yaşanması muhtemel felaketlere karşı daha sağlam ve güvenli yapılar haline getirmek’’ şeklinde konuştu.

Asıl sorumluların hesap vermemesi için yoğun çaba harcanıyor

Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenen Parlakçı, ‘’Milli Eğitim Bakanlığı’na sorumluluklarını bir kez daha hatırlatıyoruz. Eğitim emekçileri ve öğrenciler, can güvenliği olmayan binalarda eğitim görmek zorunda bırakılmamalı. Can güvenliği hiçbir tasarruf tedbirine kurban edilemez. Yangın merdiveni olmayan, depreme dayanıklı hale getirilmeyen her okul, olası bir faciaya açık davetiye çıkarıyor. Bugüne kadar birçok okulda yaşanan yangın ve çökme olaylarında sorumluluk, velilere ve öğretmenlerin üzerine yıkılmış, ihmali bulunanlar hesap vermedi. Benzer bir durum 6 Şubat depremleri ve Bolu Kartalkaya yangını sonrasında da yaşanmakta, asıl sorumluların hesap vermemesi için yoğun çaba harcanıyor’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *