ANASAYFA arrow right Güncel

ÖHD, Antep'te eylem yasağının iptali için dava açtı

ÖHD, Antep'te eylem yasağının iptali için dava açtı
YAYINLAMA: 21 Şubat 2025 / 15.02
GÜNCELLEME: 21 Şubat 2025 / 15.02

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Şubesi, Antep Valiliğinin 15 günlük eylem ve etkinlik yasağının iptali için dava açtı. Artı Gerçek'e konuşan avukat Mehmet Erdem, yasak kararının keyfi ve hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) binlerce işçinin düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattığı direniş sürerken Antep Valiliği, 13 Şubat'ta eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı. Başpınar işçileri ve Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri işçileri Sendikası'nın (BİRTEK SEN) 14 Şubat'ta kent merkezindeki Demokrasi Meydanı'nda yapmak istediği eylem polis tarafından engellendi. BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ise sabah eylem için evden çıkarken gözaltına alındı. İki gün sonra yeniden gözaltına alınan Türkmen, 17 Şubat'ta 'çalışma hürriyetinin ihlali' ve 'suç işlemeye tahrik' suçlamalarıyla tutuklandı.

ÖHD, YASAĞIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Şubesi'nden avukatlar Mehmet Erdem, Zübeyde Uğurlu ve Yakup Doğan, Antep Valiliği'nin yasak kararının iptali için Antep 5. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yasağın, keyfi ve hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

ÖHD Antep Şubesi'nden avukatlar Mehmet Erdem, Zübeyde Uğurlu ve Yakup Doğan yasağın iptali için dava açtı

'BİR YIL SONRA AYNI VALİLİK, AYNI KARAR'

Artı Gerçek konuşan avukat Mehmet Erdem, Antep Valiliğinin eylem ve etkinlik yasağına karşı avukat Bahri Oğuz ile birlikte yaptıkları başvuru sonrası Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararı verdiğini hatırlattı. Erdem, "Antep’te 2019'da Mardin, Van ve Diyarbakır illerine kayyım atanmasına karşı yapılacak eylemleri engellemek için yine gösteri ve yürüyüş yasağı getirilmişti. Bunun üzerine açılan davada iç hukuk yolları tükendikten sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Anayasa Mahkemesi, 2 Şubat 2024't eylem etkinlik yasağı kararının 'hak ihlali' olduğuna karar verdi. Valiliğin 2019 yılında verdiği yasaklamanın üzerinden 6 yıl, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı üzerinden de 1 yıl geçmesine rağmen aynı valilik aynı gerekçelerle yine yasak kararı verdi" dedi.

'İDARE MAHKEMESİ İPTAL KARARI VERMELİ'

Kararın keyfi ve hukuka aykırı olduğunu anlatan Erdem, "Yasak kararının hiçbir somut gerekçe içermemesi, kararın veriliş zamanı, kararın sendikanın açıklamasının hemen öncesinde verilmiş olması ve ardının sayın valinin açıklamaları birlikte değerlendirildiğinde, yasağın salt işçilerin sendikal faaliyetini engellemeye yönelik olduğu kanaatini oluşmakta. Biz de işçilerin sendikal haklarını özgürce kullanabilmelerini teminen, keyfi ve hukuka aykırı olan bu karara karşı dernek olarak yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtık. Dilerim bu sefer idare mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruya mahal vermeden hukuka uygun olarak iptal kararı verir" diye konuştu. artıgerçek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *