ANASAYFA arrow right Güncel

Onaylanan HSYK düzenlemesi ile Anayasa’yaaykırılıklar yasalaştı

Onaylanan HSYK düzenlemesi ile Anayasa’yaaykırılıklar yasalaştı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
HSYK düzenlemesi yok hükmünde olmalıdır.” sözleriyle değerlendirdi
Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü, “HSYK düzenlemesi yok hükmünde olmalıdır” dedi
Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü, yapılan değişikliği, “Onaylanan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu yasası, Cumhurbaşkanının iddia ettiği gibi Anayasa’ya aykırılıkları ortadan kaldırmış değildir. Anayasa’ya aykırılıklar, doğrudan ve dolaylı yoldan aykırılıklar içerecek şekilde yasalaşmıştır. HSYK düzenlemesi yok hükmünde olmalıdır.” sözleriyle değerlendirdi.

“HSYK düzenlemesi etik açıdan problemlidir”

Gelişmiş çoğulcu demokrasilerde yargının yönetimi ve denetiminin, bağımsız yargısal idari kurullar eliyle yapıldığını belirten Kütükçü, “Çoğulcu demokratik rejimlerin işlerliğinin önde gelen şartlarının başında, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkeleri gelmektedir. Belirtilen ilkelerin yaşama geçirilebilmesi için yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve hakim teminatının bulunması olmazsa olmaz bir gerekliliktir.” ifadelerini kullandı. “Yapılan düzenleme, sadece hukuk devleti açısından değil, etik ve ahlaki açıdan da problemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanının iddia ettiği gibi
Anayasa’ya aykırılıkları ortadan kaldırmış değil
Yapılan değişikliğin Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen “Hukuk Devleti”, 138. ve 159. maddesine doğrudan aykırı olduğunu vurgulayan Kütükçü, “Onaylanan HSYK yasası, Cumhurbaşkanının iddia ettiği gibi Anayasa’ya aykırılıkları ortadan kaldırmış değildir. Mevcut Anayasal sistemin kurallarına göre Cumhurbaşkanı, Anayasaya aykırılık iddialarını yasayı parlamentoya geri iade ederken belirtir. Yasanın içeriği hakkında karar verecek olan yasama organıdır” şeklinde konuştu.

Kamuoyunda adalet
reformu olarak algılanmayacak
HSYK değişikliğinin, çıkarıldığı dönem ile birlikte değerlendirildiğinde kamuoyunda adalet reformu olarak algılanmayacağı konusundaki endişesini dile getiren Kütükçü, “Kamuoyunda oluşan mezkur kanaat, toplumun devlete ve adalete olan inancını zayıflatacağından, bundan sonra savcılar eliyle yürütülen soruşturmalara ve hakimler tarafından verilen hükümlere olan güveni ortadan kaldırarak, verilen kararların meşruiyetini tartışmalı hale getirecektir” sözleriyle dile getirdi.Sabah


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *