ANASAYFA arrow right Güncel

Onkoloji Hastası çocuklar okulda moral buluyor

Onkoloji Hastası çocuklar okulda moral buluyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.41
Onkoloji Hastanesinde tedavi gören çocuklar, hastane bünyesindeki okulda moral buluyor, hayata daha sıkı sarılıyor.
Gaziantep Onkoloji Hastanesinde tedavi gören çocuklar, hastane bünyesindeki okulda moral buluyor, hayata daha sıkı sarılıyor.
Kendi boylarına uygun masa ve sandalyelerle döşenmiş, içinde oyuncaklar, boyama kitapları ve rengarenk boyaları bulunan onkoloji hastanesi ilköğretim okulu, tedavi gören çocukların hastanede çocukluklarını yaşayabildikleri tek yer.
Öğretmenlerinin desteğiyle satranç oynayan, boyama yapan, çeşitli konularda eğitim alan çocuklar, beraber söyledikleri şarkılarla da neşeli saatler geçiriyor. Gerçekleştirilen etkinliklerle hastane ortamından biraz olsun uzaklaşan çocuklar, yaşama sevinçlerini bu şekilde taze tutuyor.
Onkoloji Hastanesi İlköğretim Okulu Müdür Yetkili Öğretmeni Nesibe Gerek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların hastalığına bağlı olarak yatakta kalıp kalmayacağına sabahları doktorların karar verdiğini söyledi.
Doktorlarla birlikte viziteye çıkarak gelmeye uygun olan çocukları okula getirdiklerini, gelemeyecek çocuklara da yatak başında eğitim verdiklerini ifade eden Gerek, şöyle konuştu:
''Toplam 23 çocuğumuz var. Hastalık gereği bazı odalara hiç giremiyoruz. Hematoloji ve onkoloji ünitelerinde yatarak tedavi gören çocuklarımıza eğitim veriyoruz. Şu anda toplam 200 öğrencimiz var ama bunlar haftalık değişiyor. Çünkü öğrenciler bir dönem tedavi görüyorlar sonra evlerine dönüyorlar, ardından tekrar geliyorlar. 6 ay yatan çocuklar da var, rahatsızlıklarına bağlı.
Bizim eğitim verdiğimiz grup 6-13 yaş grubu. Onlar için kütüphanemiz var. Orada zaman geçirebiliyorlar. Öğrencilerimize ağır bir program uygulamıyoruz. Çocuk ne isterse onu yapıyoruz. Kimisi matematik çalışmak istiyor, oturuyoruz birebir matematik çalışıyoruz. Oyuncaklarla oynamak istedikleri zaman sadece oyuncaklarla oynuyorlar. Sabahları genellikle derse ayırıyoruz, öğleden sonra da sanatsal faaliyetler yapıyoruz. Çünkü hastanede çocukların enerjilerini aktiviteye dönüştürecek bir yer yok. Elimizden geldiğince onları hastane ortamından uzaklaştırmaya, moral ve motivasyonlarını arttırmaya, hastaneyi neşeli hale getirmeye çalışıyoruz.''
-Hayata bakış açısı değişti-
Gerek, hastaneye gelen çocuklara psikolojik olarak destek vermeye, odalarına giderek önce onları boyama ve oyun etkinlikleriyle hastaneye alıştırmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Onkoloji hastanesinde öğretmenlik yapmanın önce kendisine çok zor geldiğini ifade eden Gerek, ''Öğrencilerimi kaybettiğim zaman, kendimi bir odaya kapatıp ağlardım. Hayata bakış açımı çok değiştirdi burası. Hayattaki en önemli şey sağlıkmış. Şu anda burada olmaktan çok mutluyum, buradan başka bir yerde çalışabileceğimi düşünmüyorum'' diye konuştu.
Öğrencilerden Ayşenur Yanık ise hastanede aylarca kaldığını, SBS'ye hastanedeki öğretmenleriyle çalıştığını ifade etti. Okulu ve öğretmenlerini çok sevdiğini ifade eden Yanık, yatarak tedavi gördüğünde de gönüllü öğretmenlerin kendisine yardımcı olduğunu söyledi.
Öğrencilerden Hakan Özdemir de talasemi hastası olduğunu, üç ayda bir hastaneye geldiğini belirtti. Hastanede sıkıldıklarında resim yaptıklarını, oyun oynadıklarını ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini anlatan Özdemir, ''Okul kurulmadan önce çok sıkılıyorduk. Şimdi ise çok eğlenceli hale geldi'' dedi.
Onkoloji Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alper Sevinç ise okulun Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü ve Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle kurulduğunu belirterek, ''Elimizden geldiğince onları hastane ortamından uzaklaştırmaya, moral ve motivasyonlarını arttırmaya, hastaneyi neşeli hale getirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda eğitim konusundaki eksikliklerini tamamlıyoruz'' diye konuştu. AA






resim
Kendi boylarına uygun masa ve sandalyelerle döşenmiş, içinde oyuncaklar, boyama kitapları ve rengarenk boyaları bulunan onkoloji hastanesi ilköğretim okulu, tedavi gören çocukların hastanede çocukluklarını yaşayabildikleri tek yer.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *