Uluslararasılaşmayı stratejik hedef olarak belirleyen Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ), Suriye’nin geleceğine katkı sunmak amacıyla Şam Üniversitesi iş birliğiyle 29 Mayıs 2025 tarihinde Şam’da “Özgürlükten İnşaya: İmkânlar ve Zorluklar” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenliyor.
Sempozyumun temel hedefi, düşünsel birikim, eğitim politikaları ve beşeri sermayenin inşa sürecindeki rolünü çok yönlü biçimde değerlendirmek ve bu alanlarda kalıcı çözümler üretecek iş birlikleri geliştirmek olarak açıklandı
Etkinlik; akademisyenleri, düşünürleri, kanaat önderlerini ve politika yapıcıları bir araya getirerek hem bölge halklarının beklentilerine yanıt verecek hem de geleceğe dair ortak bir vizyon oluşturmayı hedefliyor.
Suriye’de yaşanan köklü dönüşüm süreci, sadece bir rejim değişikliğinden ibaret olmayıp, aynı zamanda toplumsal yeniden inşanın çok boyutlu dinamiklerini gündeme getirmektedir. Bu bağlamda sempozyum, Suriye’nin düşünsel birikimi, eğitim altyapısı ve beşeri sermayesinin stratejik rolüne odaklanan üç ayrı panelde uzmanları bir araya getirecek.
Panelde, Suriye’nin tarihsel ve çağdaş entelektüel mirası ele alınacak; âlimler, medreseler, üniversiteler ve İslami düşünce ekolleri gibi kurumlar ekseninde ülkenin kültürel zenginliğinin yeniden inşadaki rolü tartışılacak.
Savaşın tahrip ettiği eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması bu panelin odak noktasını oluşturuyor. İlköğretimden yükseköğretime, müfredat niteliğinden etnik çeşitliliğe kadar pek çok konu, uluslararası standartlar perspektifiyle ele alınacaktır.
Ülke içinde ve dışında yaşayan milyonlarca Suriyelinin oluşturduğu beşeri sermayenin yeniden inşa sürecine entegrasyonu bu panelin temel temasını oluşturuyor. Tersine beyin göçü, diaspora entegrasyonu ve stratejik istihdam modelleri gündeme getirilecektir.
Bu üç panel aracılığıyla sempozyum, hem bölgesel hem de uluslararası ölçekte düşünsel ve kurumsal katkılara açık bir platform sunmayı hedeflemekte.

YAYINLAMA: 27 Mayıs 2025 / 13.25
GÜNCELLEME: 27 Mayıs 2025 / 13.25
İlginizi Çekebilir

Katalpalar enfes kokuları ile parkları renklendirdi
#Güncel / 27 Mayıs 2025

Kuzeyşehir’i cazibe merkezi haline getireceğiz
#Güncel / 27 Mayıs 2025

50 bin mahkûm tahliye edilecek
#Güncel / 27 Mayıs 2025

Yargıda ve ekonomide büyük bir çöküş yaşanıyor
#Güncel / 26 Mayıs 2025

Halkımız artık açıklanan rakamlara inanmıyor
#Güncel / 26 Mayıs 2025

İktidar, açık ve samimi şekilde toplumu bilgilendirmeli
#Güncel / 26 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *