ANASAYFA arrow right Güncel

Piyasa çocuklara zararlı oyuncaklarla dolu

Piyasa çocuklara zararlı oyuncaklarla dolu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.31
AB'de yürürlüğe giren oyuncak direktifinin Türkiye'de de yayınlanacağı belirtildi.


Piyasada çocuklara zararlı olabilecek çok sayıda oyuncak bulunduğu, AB'de yürürlüğe giren oyuncak direktifinin Türkiye'de de yayınlanacağı belirtildi.


Sağlık Bakanlığı Uzmanı Sevgi Erdoğan, piyasada çocuklara zararlı olabilecek oyuncaklar olduğunun tespit edildiğini belirterek, ''Bununla ilgili ülke olarak yasaklama kararı almak istiyoruz'' dedi.

AB tarafından finanse edilen proje çerçevesinde ''Ürün Güvenliği Konferansı''nda oyuncak güvenliğine ilişkin sunum yapan Sağlık Bakanlığı uzmanı Sevgi Erdoğan, bazı oyuncakların özellikle 3 yaş altı çocuklar için tehlikeli olduğunu, AB'de yeni yürürlüğe giren oyuncak direktifini Türkiye'nin de yayınlayacağını söyledi. 

Çıngıraklar, dişlikler, dolgulu ve küçük toplar içeren bazı oyuncakların boğulmalara yol açtığını, fırlatılan, vakum etkisi olan, sıkılınca ses çıkaran veya boncuk atan tabanca ve tüfeklerin çocuklarda görme kaybına ve yaralanmalara neden olduğunu anlatan Erdoğan, şu bilgileri verdi:
''Bu tür oyuncak tabanca ve tüfekleri piyasadan alıp numune olarak analize gönderdik ve yapılan analizlerde bu oyuncakların kinetik enerjisinin çok yüksek olduğunu gördük. Çok fazla görme ve duyma kaybına neden olan oyuncaklar. Ses çıkarmak için tasarlanmış olan telefonlar, çocuklar için zararlı. Belli ses düzeyini aşıyorsa duyma kaybına kadar götüren sağlık riski oluşturuyor. İpli oyuncaklar çocukların boynuna geçiyor ve boğulmaya neden oluyor. Standartta iplerin uzunlukları var. Bunu geçmemesi gerekiyor. Oyuncaklardaki mıknatıslar da çocuklar tarafından yutulunca ve bağırsakta birleşince ölümle sonuçlanabiliyor.''
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Derya Yağmur Arı da,2009 yılında 38 bin 503 ürün denetlenmişken, 2010'da bu sayının 118 bin 689'a çıktığını ve uygunsuz güvensiz bulunan ürün sayısının da 8 bin 826 olduğunu belirtti.
Bu verilerin ürünlerin yüzde 7'sinin güvensiz ve uygunsuz olduğunu, oran olarak küçük görülse de burada bir sorun bulunduğunu gösterdiğini ifade eden Arı, denetlenen ürünler arasında 21 bin 978 ürünün ithal olduğunu (yüzde 27) bunlar içinde de uygunsuz güvensiz olan ürün miktarının 1.546 (yüzde 7) olduğunu kaydetti.AA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *